Jak vybrat správný krém na pleť

Osvědčené tipy, jak vybrat správný krém na pleť

Říká se, že pleť odráží celkový stav našeho organismu. Měly bychom jí věnovat každodenní péči a hýčkat ji pleťovými krémy. Výběr správného krému pro vaši pleť ale nemusí být tak jednoduchý, zvláště když regály v drogeriích jsou přeplněné pleťovými krémy nejrůznějších značek.

Poradíme vám, jak snadno vybrat ten správný krém během pár minut!

Mastná, citlivá, smíšená nebo normální pleť?

Protože jsou pleťové krémy určené vždy na konkrétní typ pleti, musíte nejdřív zjistit ten váš. S určením typu pleti vám pomůže každá kosmetička. Nebo zjistěte typ pleti jednoduchým domácím testem. Opláchněte si obličej vlažnou vodou a zhruba za půl hodiny přiložte na tvář papírový ubrousek. Pár vteřin ho přidržte na obličeji a pak se na něj podívete proti světlu. Co uvidíte? Když je ubrousek téměř celý mastný, máte nepochybně mastnou pleť. Jestli vidíte mastné fleky jen v oblasti T-zóny (nos, brada, čelo), máte smíšenou pleť. A když na ubrousku nejsou patrné žádné mastné flíčky, příroda vám nadělila suchou pleť.

Více o tom, jak určit typ pleti se dočtete v našem podrobnějším článku, na toto téma.

Jaké pleťové krémy jsou nejvhodnější pro jednotlivé typy pleti?

  • Mastná pleť – taková pleť potřebuje především hydrataci, aby zbytečně nedocházelo k ještě vyšší produkci kožního mazu. Nejlepší volbu představují hydratační krémy bez olejů a s gelovou konzistencí – pomáhají regulovat tvorbu kožního mazu.
  • Suchá nebo citlivá pleť – čím je pleť sušší, tím mastnější krém potřebuje. Pokud vás k tomu trápí nepříjemné pnutí nebo pálení pokožky, vybírejte krémy s co nejvíce přírodním složením.
  • Normální nebo smíšená pleť – vy máte výběr nejjednodušší. Můžete použít jakýkoliv krém, jen vždycky zohledněte roční období.

 

 

I roční období hraje roli při výběru pleťového krému

Jiný krém potřebuje pleť v létě, jiný zase v zimě. V létě pokožka touží po lehkých hydratačních krémech, nejlépe s UV filtrem. Ve složení krému by neměla chybět kyselina hyaluronová, aloe vera a nejrůznější rostlinné oleje.

V zimě potřebuje pleť chránit před nepříznivým počasím, proto vybírejte hutnější, mastnější krémy s obsahem lipidů. Prostě a jednoduše - základem péče o pleť v zimě je hydratace. Náš článek vám napoví, jak na to a proč je to důležité.

Krém vybírejte podle věku!

Nevíte, do jaké míry se řídit označením krému 25+ nebo 50 +? Věk je jen číslo, které berte v případě pleti spíše orientačně. Vždy se řiďte aktuálními potřebami své pleti. Když váháte, nebojte se poradit s kosmetičkou.

Jedno doporučení vám přece jen dáme – pokud jste ještě neměla ani 30 let, rozhodně nepoužívejte krémy pro starší pleť v naději, že tak zabráníte vzniku vrásek! Žádná prevence před vznikem vrásek neexistuje. Jen zbytečně zatížíte mladou pleť.

Pokud vám strašák jménem vrásky nedá spát, první krémy proti vráskám má smysl začít používat od 25 let – ale jen v případě, že se na vaší pleti už objevily.

Denní a noční krémy – stačí mít doma jen jeden nebo oba dva?

V tomto případě do jisté míry záleží na věku. Když vám ještě nebylo čtyřicet, vystačíte si jen s denním krémem. Občas neuškodí krémy měnit, pleti to jen prospěje.

 Přibližně od čtyřicítky nahoru kupte i noční krém. V tomto věku začíná být pleť sušší a potřebuje výživnější krémy. Proto neváhejte a běžte si ho koupit. Přes den vám bude stačit běžný krém, na který jste zvyklá.

S výběrem správného pleťového krému už si tak nemusíte lámat hlavu. Stačí, když budeme mít na paměti 3 jednoduché rady:

  • krém vybírejte podle typu pleti
  • zohledňujte při výběru roční období
  • a také krém vybírejte s ohledem na váš věk