Hydratace pleti v zimě - víme, proč je důležitá

Hydratace pleti v zimě

Každý typ pleti potřebuje hydratovat, a to v průběhu celého roku – tedy i v zimě. Zapomeňte na mýtus, že voda v hydratačních krémech vám zmrzne na obličeji. S kvalitní kosmetikou nic takového nehrozí. Pokud pleti během zimního období nedopřejete dostatek hydratace, bude vysušená a oslabená, což může vést ke vzniku kožních problémů.

Než si zdůvodníme, proč je důležité pleť poctivě hydratovat, upozorníme na základní pravidlo. A to o to více myslet na výběr krému.

Používejte hutné a vyživující krémy

V zimě zapomeňte na lehké hydratační krémy, jež volíte na léto. Na přelomu léta a podzimu se již začněte poohlížet po hutný, vyživujících krémech. Sledujte podíl tukových látek – lipidu a olejů, spolu s těmi, které obsahují přírodní oleje – třeba mandlový či arganový. Rozhodně se vyhněte používání krémů na bázi vody!

Proč je důležitá hydratace pleti?

Naše pleť se musí po celý rok vyrovnávat se změnami počasí. Zimní počasí jí doslova přidělává vrásky. Mráz a silný vítr pleť vysušují. V chladném počasí se také snižuje produkce mazových žláz. Pokožka tak ztrácí ochrannou tukovou vrstvu a je náchylná k podráždění. Když nedodáte pleti potřebnou hydrataci, buňky „vyschnou.“ Pokožka začne ztrácet pružnost, stane se suchá a začne praskat. Suchá pleť je pak náchylná k předčasnému stárnutí a vzniku vrásek.

Hydratovat pleť můžete zevnitř a zvenčí. Hydratací zevnitř se rozumí dodržování pitného režimu. Pijte tak, abyste neměly žízeň. Můžete pít obyčejnou vodu s kapkou citronu nebo bylinkové čaje, záleží na vás. Nezapomeňte, že káva a polévka se do pitného režimu nepočítají. Hydratací zvenčí je myšleno používání výživných, hydratačních krémů a pleťových masek - u všech typů pleti!

zimni-pece-o-plet-hydratace

Hydratační krém není „jen“ voda

Není to jen voda, díky které je pleť hydratovaná. Hydratační krémy obsahují i další hydratanty. Jaké? Kolagen, aminokyseliny, ureu a kyselinu hyaluronovou. Tyto látky jsou tělu vlastní, a když jsou společně s vodou ve správném poměru, zaručí pleti přirozený hydratační faktor. Když se tyto hydratační složky ještě spojí s větším podílem lipidových složek, máte krém, který zároveň poskytne vaší pleti hydrataci a ochranu před nepříznivým počasím. V zimě je důležité hydrataci také správně načasovat. Pleť hydratujte hlavně v noci a přes den používejte mastnější denní krémy.

Hydratační maska – hýčkejte svou pleť jako v salonu

Kromě nočních hydratačních krémů můžete jednou nebo dvakrát týdně dopřát své pleti masku. Maska pokožku hydratuje a dodá jí také potřebné živiny a minerály. Vhodné jsou především vyživující a tonizující masky. Naopak hloubkově čistícím maskám se přes zimu vyhýbejte, mohou pleť vysušit.

Můžete vybírat z krémových, gelových nebo látkových masek. Posledně jmenované látkové masky se těší velké popularitě. Obsahují různé typy sér – například kolagenové, hydratační nebo s aloe vera.

Hydrataci potřebuje i zbytek těla

Ruce a rty jsou vystaveny stejné nepřízni zimního počasí jako pleť. Proto i o ně byste měly náležitě pečovat. V kabelce vždycky noste hydratační, výživné krémy na ruce a tyčinku na rty. Dokonce seženete i speciální zimní balzámy na rty s vyšším obsahem výživných složek – například s bambuckým máslem nebo mandlovým olejem.

V péči o pokožku celého těla doporučujeme vyměnit lehčí tělová mléka za výživnější a hutnější tělová másla. I zbytek těla se stává sušším v důsledku utlumené činnosti mazových žláz. Pokud to půjde, vyhýbejte se horkým koupelím. Horká voda jen podpoří vysušení pokožky. Když si zimu bez horké vany neumíte představit, dejte do ní pěnu nebo koupelový olej, pokožka nebude tak vysušená.

Nezapomínejte na rty!

Poslední rada se týká rtů, na které často zapomínáme. Rty jsou pokryty jemnou kůží a s ohledem na mrazy, trpí nejvíce. Prostě a jednoduše, při hydrataci o pleť myslete i na ně. Základem je pravidelné mazání balzámem k tomu určenému. Díky tomu zabráníte popraskání, které je v krajních případech velmi bolestivé. A hojení trvá dlouho. Prostě a jednoduše, spolu s krémem mějte v kabelce i tzv. lipstick.

Pleť potřebuje hydrataci po celý rok, v zimě pak nejvíc. Zimní počasí vysuší každý typ pleti, i tu mastnou. Připravte na to svou kosmetickou výbavu a zásobte se kvalitními výživnými, hydratačními krémy. Jen tak bude vaše pleť před mrazem a větrem chráněná.

Když už přemýšlíte, jak se v zimě chránit, pokožka obličeje, rukou a všech míst, vystavených mrazům, si zaslouží maximální hydrataci. Mráz, střídání teplot, suchý vzduch doma i v kanceláři. Pod náporem pleť degeneruje a trpí. Výživný pleťový krém na zimu s vyšším obsahem tukových látek by tak měl být samozřejmostí, stejně jako ochrana proti slunci. Minimálně SPF 10.

Pojďte s námi vybrat ten pravý.