Co škodí zubům? A jak vznikají zubní kazy?

Co škodí zubům

Zubní kazy, paradentóza, fleky na zubech, zubní kámen, zánět dásní... čím jsou všechny tyto problémy se zuby způsobeny? Co nejvíce škodí zubům? Odpověď je jednoduchá,  Jedná se o zubní plak, který se neustále tvoří, a to i když zrovna nic nekonzumujeme.

1. Oslabená zubní sklovina

Všechno začíná oslabením zubní skloviny. Na oslabení skloviny má vliv především kyselé prostředí v ústech. Kyselé prostředí může být způsobeno konzumací kyselých potravin a nápojů, což vyústí v rozpouštění povrchu zubu s následným úbytkem tvrdých zubních tkání, především v oblasti zubních hrbolků a velkých ploch zubů. Druhou příčinou kyselého prostředí v ústní dutině je působení bakterií které zpracovávají cukry na kyseliny. Tím vznikají zubní kazy, nejčastěji v zubních fisurách (rýhách) a v mezizubních prostorech. Já ráda používám ústní vody. Bez nich ani ránu!

2. Posilující fluoridy

Aplikaci zubní pasty obsahující fluoridy posilujeme sklovinu. Fluoridy jsou hlavní složkou většiny zubních past na trhu. V případě, že trpíte na vysokou kazivost zubů, pak se doporučuje zvýšit intenzitu fluoridace. Toho lze dosáhnout užíváním gelu, které obsahují výrazně vyšší koncentraci fluoridů.

Myslete proto, na výběr kvalitní ústní hygieny, která je základem správné péče. Bez ní to prostě nejde!

Především večer je vhodné pastu nevyplachovat, aby mohly fluoridy pracovat. Stačí pouze vyplivnout přebytečnou pěnu z pasty.

3. Vliv stravy

Důležitá je doba působení sacharidů a kyselin. Záleží také na tom, jakým způsobem - zda si sladké či kyselé potraviny pomalu vychutnáváme v průběhu celého dne, nebo naopak - a v jakém pořadí a jaké potraviny konzumujeme. Potraviny obsahující hodně sacharidů bohužel často ulpívají na zubech. Může se jednat o pečivo, brambůrky, turecký med atd., naopak tvrdé sýry a mléčné výrobky obecně, případně zelenina či tvrdší druhy ovoce, můžeme používat za zubům prospěšné.

co-skodi-zubum

4. Sladké a kyselé nápoje

Zubní sklovinu, a obecně zuby, ovlivňuje strava. Velice škodlivé je působení cukru,protože cukr je vlastně lepkavý sacharid. Z tohoto důvodu zubům škodí umělé slazené nápoje. Nejhorší jsou nápoje typu cola, energetické nápoje a ovocné šťávy. Tyto nápoje navíc mohou mít speciální uzávěr, anebo brčko, kvůli kterému jsou zuby kyselému prostředí vystaveny déle. V případě, že se nechcete těchto nápojů vzdát, konzumujte je raději spolu s hlavním jídlem a během dne sáhněte spíše po čisté neperlivé vodě, případně po neslazených čajích.

Největší problém takovýchto limonád je však tom, že jsou v něm vedle cukru ještě kyseliny. Kyseliny jsou agresivní složky, například kyselina jablečná, fosforečná, citronová. Tyto kyseliny okrádají zubní sklovinu o minerály. Podle jednoho výzkumu perlivé nápoje s citrusovou příchutí rozpouštějí zubní sklovinu 2 až 5x více než nápoje typu kola. Kyseliny v nápojích pro sportovce a iontových nápojích způsobuje vážné poškození zubní skloviny, a to dokonce ve větším měřítku než konzumace například džusů

5. Ovoce

Podobně jako je tomu v případě slazených nápojů, i ovoce může mít negativní dopady na naši zubní sklovinu. Například banány obsahují velké množství cukru a zároveň patří mezi potraviny, které se zachytí na zubech a tam se stanou lehce dostupným zdrojem energie pro nežádoucí bakterie. Kvůli své kyselosti jsou nepřítelem zubní skloviny také citrusy a jakékoliv další kyselé plody. Skutečně neplatí mylná představa, že konzumace jablka může nahradit čištění zubů zubním kartáčkem.

Po konzumaci těchto kyselých potravin se držme pravidla nečistit si zuby nejdříve půl hodiny, ideálně alespoň hodinu po konzumaci těchto potravin. Zuby pak budou mít čas svůj naleptaný povrch opět zpevnit pomocí minerálů, které jim zajistí slina. Naleptaná sklovina je náchylnější k mechanickému poškození. Slinění můžeme podpoři žvýkáním žvýkačky, nebo cucáním bonbónu bez cukru (pozor na ty kyselé!). Snížit kyselost v ústech můžeme pomoci ústní vody, nebo se můžeme alespoň vypít sklenici čisté neslazené vody. Stejná rada platí v případě konzumace potravin s octem, ten se podílí na demineralizaci zubní skloviny. Potraviny obsahující ocet mají o 30 až 85 procent vyšší riziko poškození zubní skloviny než ostatní.

Lépe na tom není ani sušené ovoce V sušeném ovoci zbaveném vody je totiž vyšší koncentrace cukru. Sušené ovoce zapijte vodou a po chvíli si vyčistěte zuby.

A proto - po každém jídle zkuste nasadit kvalitní zubní pasty. Bez nich si už život nedokážu představit.

6. Nakládané okurky

Kyselé okurky se připravují nakládáním. V nálevu je obsažen již zmíněný ocet. Konzumaci kyselých okurek doporučujeme kombinovat s konzumací kousku sýra, který pomůže neutralizovat kyseliny útočící na náš chrup.

7. Mandle

Konzumace mandlí sice může tělu dodat spoustu vitamínů a kvalitních tuků, může být však nebezpečná svojí tvrdostí. Mandle raději konzumujte drcené nebo krájené, vyhnete se tak  možné zubní zlomenině.

Pokud potřebujete kvalitní produkty na zubní péči, zkuste značku ECOdenta.