Jak zjistit, jaký typ pleti mám?

Jak poznat, který typ pleti mám?

Proč se vaše pleť leskne? Jak to, že vaší kamarádce make-up vydrží celý den a vám ani hodinu? Máte problémy s akné, i když je puberta již daleko za vámi?

Za vším stojí váš typ pokožky a vaše péče o pleť. Chcete-li správně pečovat o pleť, vybírejte poctivou kvalitní kosmetiku určenou vašemu typu pleti. Každý má pleť jinou. Je to dáno geneticky, ale i působením vnějších faktorů. Vliv mají i hormony a skladba jídelníčku. Základní typy pleti jsou čtyři.

Suchá pleť

Suchá pleť je na dotek hrubší kvůli šupinkám, je jsou vlastně odumřelá kůže. Má nedostatek kožního mazu, což má na jednu stranu výhodu, že se zřídka objevuje akné, na druhou stranu nevýhodu, že má tendenci rychleji stárnout, což se projevuje relativně brzkou tvorbou většího množství vrásek. Kožní maz totiž na sebe váže vodu. Nedostatek vody způsobuje charakteristické pnutí, protože ztenčuje kůži a zvyšuje její citlivost. Proto je důležité ji hydratovat hydratačními krémy, použít lze také oleje.

Suchá pokožka
Mírně suchá pleť bude napjatá, zpravidla křehká a přesto hrubá. Vzhledově vypadá spíše bledě. Elasticita pleti je velmi nízká.

Velmi suchá pokožka
Jestliže se o velmi suchou pleť nestaráme, objevují se ložiska šupinaté a olupující se kůže. Povrch pleti je velmi hrubý (někdy vypadá jako předčasně zestárlá). Můžete vnímat pocit napjatosti. Často vše doplňuje možné svědění.

Mastná a problematická pleť

Dalo by se říci opakem k suché pleti je mastná kůže. Nadměrná tvorba kožního mazu mazovými žlázami sice zabraňuje tvorbě vrásek a projevům stárnutí, za to je u ní větší riziko tvorby akné a komedonů (černých teček). Kožní tuk se totiž v tomto případě rád spojuje s částečkami prachu a odumřelými zrohovatělými buňkami a vytváří zátky, jež ucpávají vývody mazových žláz. Kůže je obecně hrubší, póry jsou rozšířené a viditelné, vizuálně může připomínat pomerančovou kůru. Mastnou pleť mají často mladší ročníky, s věkem mazu může ubývat. Kosmetické přípravy by neměly obsahovat olej, neměly by být mastné a měly by obsahovat antibakteriální složku.

Mastná pokožky
Pro tento typ pokožky jsou typické zvětšené, jasně viditelné póry. Povrch pleti je viditelně lesklý. Vzhledově působí pokožka však mdlým vzezřením. Na první pohled lze mastnou pleť rozpoznat.


Mastná pleť má sklony k tvorbě tzv. komedonů (černé tečky a bílé pupínky). U středně závažných a závažných případů můžeme pozorovat výskyt papul (malé pupínky bez viditelných bílých zón) a pustul (vřídky střední velikosti s nápadnými bílými tečkami).

CISTENI PLETI - magazin

Normální pleť

Normální pleť je vyvážená, mazové žlázy produkují dostatek, ale ne nadbytek mazu. Nehrozí tedy ani pnutí z nedostatku hydratace, ani rozšířené akné. Je hladká, sametová, pružná. Při nesprávné péči se ale může vysušovat, či se začít více mastit. Je to ideální stav, který má bohužel jen menší část populace (2-3% populace).

Normální pleť se vyznačuje:
Pro tento typ lze rozpoznávat velmi jemné póry. Pleť je skvěle prokrvená, výrazný sametový povrch doplňuje hladký povrch. Pokožka působí svěže, je stejnoměrně narůžovělá bez nedokonalostí.

Smíšená pleť

Nejčastějším typem pleti je pleť smíšená. Stejně jako v případě normální pleti se jedná o kombinaci pleti suché a mastné, v tomto případě ale nemůžeme hovořit o vyváženosti, protože na pokožce obličeje se vlastně tyto dva typy střídají.

Mastná zóna bývá v tzv. T-zóně, tj. oblasti čela, nosu a brady, zbytek obličeje bývá naopak suchý. Tento typ pleti je třeba ošetřovat krémy určenými právě pro smíšenou pleť, aby se neprohloubila úroveň vysušení na jednom místě a zároveň mastnoty na místě druhém.

Mastnější oblasti smíšené pleti jsou způsobeny vyšší tvorbou kožního mazu. Sušší oblasti smíšené pleti jsou způsobeny nedostatkem kožního mazu a souvisejícím nedostatkem lipidů.

Citlivá pleť

Citlivá pleť může být jedním z výše zmiňovaných typů pokožky, obvykle se však jedná o smíšenou pleť. Citlivá pleť silně reaguje na vnější podněty jako je mráz či sluneční paprsky. To se projevuje zarudnutím a podrážděním. Výběr správného krému na citlivou pleť je v tomto případě velmi důležitý.

Eventuálně vám doporučím konopnout kosmetiku Cannaderm, která je přímo cílená na citlivou i problematickou pleť.

Zralá pleť

Někdy se hovoří také o zralé pleti, tj. pleti se známky stárnutí. První známky se objevují po 30. roku věku, ve větší míře po padesátce. Projevy mohou být různé, vedle vrásek a menší pružnosti, to může být tzv. hyperpigmentace, neboli stařecké skrvrny.

typ-pleti-urceni

Jak poznáte, jaký typ pleti máte vy?

S určením vám pomůže kosmetička, nebo dermatolog. Můžete to zjistit ale i sami doma. Stačí provést jednoduchý test.

Co budete potřebovat?

Papírek - jednotlivé typy pleti se liší množstvím kožního mazu v jednotlivých zónách obličeje. Na tom je založený právě test s papírkem. Papírek může být rýžový, hedvábný, anebo čisticí na čočky a brýle.

Čisticí prostředek na pleť - vyberte čisticí tonikum či jinou kosmetiku na čištění pleti, která neobsahuje alkohol.

Postup:

Důkladně si vyčistěte pokožku obličeje čisticí kosmetikou.

Jemně si osušte obličej.

Pleť neošetřujte žádným krémem ani jiným kosmetickým přípravkem.

Počkejte cca 45 minut.

Nyní můžete sledovat stav vaší pleti na jednotlivých částech obličeje. Vysušená a napnutá pleť (především při mimice) je znakem suché kůže, lesklá pleť znamená mastnou kůži.

Nejste si jisti, jakou máte pleť? Použijte na jednotlivé zóny obličeje připravený rýžový, hedvábní či čisticí papírek. Podle toho, jak bude papírek reagovat, zjistíte, kolik mazu je v které části obličeje.

Jak typ kůže identifikovat?

Papírek se přilepil a poté zprůsvitněl - znamená to mastnou pleť.

Papírek zůstal suchý a bez mastných skvrn - vaše pleť je suchá.

Papírek je mastný jen v oblasti čela, nosu a brady (tzv. T-zóna), v oblastech tváří zůstane suchý - jedná se o smíšenou (nejčastější typ pleti u žen), nebo normální pleť.

Péče o suchou pleť - produkty - EVELIO