Jak se vyznat v parfémech?

Obrovské množství značek, ještě větší nabídka vůní, jak se v tom vyznat? Nejste si jisté, co znamenají zkratky na lahvičkách od parfémů? A co takhle pojmy jako hlava, srdce a tělo parfému? Obojí je důležité pro výběr té správné vůně. V našem stručném průvodci vás se vším seznámíme a také poradíme, jak si nekoupit padělek.

Hlavně, společně přijdeme na to, jak zvolit parfém právě na míru své osobnosti. Než se na to ale vrhneme, připomeneme si historii parfémů.

Věděli jste, že vůně provázejí náš život po staletí? Nicméně, tolik známé kombinace nebyly až do konce 19. století známé. Voňavkáři vyráběli parfémy jednotónové – z určité rostliny nebo z kytice květů. Až teprve na konci 19. století se začalo s komponováním vůní. A právě v tento moment bylo nutné začít jednotlivé vůně kategorizovat – prostě je rozdělit, aby se v nich vyznali jak odborníci, tak laik, který si kupuje parfém pro sebe. A tento systém se udržel až do dnešních dnů. Pojďme si jej představit.

parfemy-jak-se-vyznat

Zkratky DNS, EDC, EDT, EDP a P – co se pod nimi ukrývá?

Parfémy lze rozdělit na 5 skupiny podle obsahu vonných látek. Čím vyšší procentuální obsah vonných esencí, tím intenzivnější vůně bude.

1. DNS – deo natural sprey

Začínáme voňavkou s nejmenší koncentrací vonných látek – není jich zde více, než 3 %. Ani cena tak není příliš vysoká. Vůně DNS jsou ideální například na doma, pro váš pocit svěžesti. Případně na vycházky do přírody. Nenáročné, zpravidla svěží a za super peníze.

2. EDC – eau de cologne

EDC je na tom o něco lépe – obsah vonných esencí se pohybuje mezi 3-5 %. Neočekávejte žádnou dlouhotrvající vůni. Vonné složky poměrně rychle vyprchají a během dne musíte aplikaci voňavky několikrát opakovat. To ale nevadí, pokud si kolínskou vyhradíte třeba jen na nákupy nebo procházky – tam svůj účel splní dokonale.

3. EDT – eau de toilette

Eau de toilette už můžeme zařadit mezi ty lepší parfémy. Najdete v nich 5-8 % vonných látek. Skvěle se hodí na běžné nošení.

4. EDP – eau de parfum

Intenzivní dlouhotrvající vůně pro zvláštní příležitost. Cena bude také o něco vyšší, protože vonné kompozice jsou zastoupeny 8-15 %. Vůní ale stačí nanést jen jednou za den.

5. P – parfums

Král mezi parfémy. Obsah vonných esencí činí 15-30 %! Jde o velmi koncentrovanou vůni, které skutečně stačí jen kapka. Proto musíte počítat s vysokou cenou a malým balením (flakónky o objemu 7,5-15 ml). Ale proč nepodpořit výjimečnou příležitost skvělou vůní?

A které jsou ty mé nejoblíbenější značky parfémů a EDP? Dlouho jsem hledala, ale z vlastní zkušenosti mohu doporučit:

3 vonné kompozice parfému

Hlava, srdce a základ – 3 vonné složky parfému, které se uvolňují postupně a vytváří celkový dojem voňavky. Neuškodí mít přehled v těchto termínech, při výběru parfému se budou hodit.

1. Hlava parfému

Hlava parfému hraje podstatnou roli při výběru vůně, má nadchnout vaše smysly. Hlavu parfému obvykle tvoří ovocné a květinové vůně. Ze všech vonných složek se uvolňuje jako první, nejrychleji vyprchá (zhruba po 15 minutách) a po ní se již hlásí o slovo druhá vonná složka – srdce

2. Srdce parfému

Intenzivnější vůně, která vydrží až několik hodin. Srdce většinou tvoří vůně jako skořice, jasmín, kosatec nebo frézie. Tyto tóny by vás měly nejvíce oslovit.

3. Základ parfému

Určuje charakter celé vůně. Vonné látky základu vyprchají jako poslední, vydrží vonět až 24 hodin. První tóny ucítíte již po 30 minutách. Základ parfému většinou tvoří dřevité vůně nebo pižmo.

 

bies-for-woman  elite-luxure luxure-i-missyou

Jak nevybrat padělek?

  • Pokud chcete mít jistotu originální vůně, rozhodně nekupujte parfémy na tržnicích, v bezejmenných drogeriích nebo v neoficiálních obchodech.

  • Padělek poznáte podle velmi levné ceny. Vůně také rychle vyprchá, protože vonné složky jsou namíchány v nesprávném poměru.

  • Na padělek vás upozorní i vzhled krabičky od parfému. Originální vůně jsou balené do celofánu a vespod krabičky najdete oficiální etiketu parfému. U padělků tohle chybí.

S naším průvodcem světem parfémů vás už nic nepřekvapí. Nepodceňte ani přípravu při výběru parfému. Neuškodí projít e-shopy, vytipovat si pár značek, pročíst jejich složení a s tímto tahákem vyrazit do parfumerie. Šťastnu ruku při výběru té správné vůně!

TPž  TPm TPU

A pokud tápete, jak správně nanášet parfém, pak i pro vás máme řešení. Stačí si přečíst náš poučný článek na toto téma.