Jak nanášet parfém správně?

Proč správně nanášet parfémy?

Víte, jak se správně vonět? Není to jen „stříknout a jít“, jak by se mohlo zdát. Problematika nanášení parfému je mnohem složitější.

Každá žena očekává od svého parfému oslňující, dlouhotrvající vůni. Ovšem ne vždy je spokojena s výsledkem. Ani drahý parfém nemusí mít kýžený efekt, pokud se při jeho aplikaci dopustíme několika chyb. Na jaká místa na těle aplikovat parfém, abychom dosáhly skutečně dlouhotrvající vůně? A jakých chyb se při nanášení parfému vyvarovat, pokud nechceme být zklamané efektem? To vše si představíme v našem dnešním článku na téma "jak správně nanášet parfém" a doufám, že bude náš článek inspirací pro vás i vaše kamarádky.

Stejně tak jako oblékání, i použití parfému má své zásady. Dodržujte je a maximalizujete dobu trvání, kdy parfém bude mnohem déle cítit.

6 nejlepších míst na těle pro nanesení parfému

Ptáte se, která místo to jsou? Taková, kde pulzuje krev. Proč? Proudění krve zahřívá pokožku, což vede k postupnému uvolňování vůně. Takže kde se navonět?

  • na zápěstí
  • na krčních tepnách
  • ve výstřihu
  • za ušima
  • na spáncích
  • v loketních jamkách

A kam naopak parfém rozhodně nenanášet? Parfém se nikdy na stříká na oblečení, vždy přímo na pokožku těla. Je to z toho důvody, že z oblečení vůně rychle vyprchá, látka není na vázání vůní dělaná tak jako lidská kůže. Kromě toho parfém, i když v nepatrném množství, může udělat na vašem drahém oblečení skvrny a nehezky zabarvené mapy.

Na co si dát při aplikaci parfému pozor?

Sepsali jsme pro vás pár tipů a triků, na které si dát při aplikaci parfému rozhodně pozor. Ono se to nezdá, ale výbě parfému je opravdu alchymie.

parfemy-jak-nanaset-blog

1. Čtěte, co kupujete!

Vůni parfému ovlivňují vonné kompozice. Čím více jich voňavka obsahuje, tím intenzivnější vůně bude.

Nejvíce vonné kompozice mají parfémové vody, známé pod zkratkou EDP (eau de parfum) – obsahují 8-15 % vonné kompozice.

Na druhém místě jsou toaletní vody (EDT – eau de toilette), které obsahují 4-8 %.

Na třetím stupínku figurují kolínské (EDC – eau de cologne) s obsahem vonné kompozice do 5 %.

2. Suchá pokožka = rychle vyprchávající vůně

Suchá pokožka do sebe nasaje parfém rychlostí blesku. Proto pokud vás trápí tento problém, vždy nejdřív na místo, kam chcete aplikovat parfém, naneste neparfémovaný hydratační krém. Případně sáhněte po přírodních olejích, které pokožku zvláční a hydratují do hloubky.

3. Méně je více

Jste navoněná a necítíte žádnou vůni? Buďte trpělivé. Vonné složky parfému se rozvoní klidně až po 20-60 minutách. Takže na sebe rozhodně hned nestříkejte další dávku! Ideální je znovu nanést parfém po 4-6 hodinách.

4. Parfém na zápěstí

Když aplikujete parfém na zápěstí, netřete jimi o sebe! Tím vůně ztrácí na intenzitě. Nechte ho raději volně vstřebat. U parfémů totiž platí, že je vhodné je aplikovat na místa, která pulzují.

5. Vůně parfému nejlépe vynikne na holé kůži

Parfém nenanášejte na oblečení ani šperky. Voňavka zanechá na šatech těžko odstranitelné skvrny. A ač se vám to nemusí zdát, skutečně umí poničit i šperky – například pro perly je parfém hotová katastrofa. Na krkční žílu, za uši či právě na již zmíněné zápěstí.

6. Střídejte parfémy

Na jednu vůni si naše smysly velmi rychle zvyknou a my už ji nebudeme vnímat. Až se dostanete do této fáze, neuškodí na chvíli změnit parfém. A pak voňavky jen střídejte.

A které jsou ty mé nejoblíbenější značky parfémů? Dlouho jsem hledala, ale z vlastní zkušenosti mohu doporučit:

 

bies-for-woman  elite-luxure luxure-i-missyou

 

3 tipy na závěr

  • Nejlepším způsobem nanášení parfému je stříknout ho do vzduchu a projít se pod jeho kapičkami. Jedinou (poměrně velkou) nevýhodu představuje velká spotřeba.
  • Vůni parfému můžete zvýraznit používáním sprchového gelu a tělového mléka stejné značky jako váš parfém. Výsledek je skvělý. Ovšem z finanční stránky jde o náročnější záležitost.
  • Nanesený parfém na konkrétním místě můžete znovu rozvonět tak, že jej lehce navlhčíte nebo postříkáte vodou.

… a nenanášejte parfém na místa, kde chcete být partnerem líbána (jak radí Coco Chanel). Chuťově jsou parfémy nic moc.