Bylinky proti akné

Akné není jen záležitostí puberty. Najdou se ženy, které i po třicítce bojují s červenými zanícenými pupínky. Kvalitní kosmetika určená na aknózní pleť dokáže projevy akné zmírnit. Ale nemusíte hned běžet do drogerie. Akné výborně léčí i některé bylinky, které běžně najdete na své zahradě nebo v přírodě. A dokonce si z nich lehce můžete vyrobit účinná pleťová tonika nebo masky. Pojďte se s bylinkami na akné seznámit! V našen dnešním článku vám představíme ty, které považujeme za účinné a sami s nimi máme zkušenost.

Jakou péči a kosmetiku potřebuje aknózní pleť?

Akné vzniká v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz. Přebytečný maz ucpává póry, což vede ke vzniku zanícených míst. U akné je proto velmi důležitá důkladná očista pleti, alespoň dvakrát denně- ráno a večer.

Kosmetika určená na aknózní pleť musí regulovat nadměrnou tvorbu kožního mazu, měla by obsahovat alkohol jako dezinfekční složku, dále musí mít protizánětlivé, antibakteriální účinky a zároveň musí poskytovat pleti potřebnou hydrataci. A níže uvedené bylinky těmito účinky disponují.

Akné zcela úzce souvisí s činností nadledvin, jež napomáhají regulovat hormonální systém v těle a orgánově spadají pod ledviny. Ty udržují v rovnováze celý organismus.

Je vhodné alespoň po dobu jednoho měsíce držet očišťující dietu – bez živočišných tuků, mléka a mléčných produktů. Vyhýbejte se i průmyslově zpracovaným potravinám a jídlům, především polotovarům. Dále pak smaženým jídlům, nadměrnému množství bílkovin i potravinám s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (například špenát, rebarbora…).

herbal-akne-blog

1. Měsíček lékařský

Krásná a ještě k tomu léčivá ozdoba našich zahrádek. Měsíček šetrně vyčistí pleť, jeho protizánětlivé účinky sníží riziko tvorby zanícených pupínků a navíc již existující bolavé pupínky léčí. Léčivé účinky měsíčku oceníte také při ekzémech.

2. Heřmánek pravý

Heřmánek umí absorbovat přebytečný kožní maz, díky tomu stahuje póry a ještě navíc při čistění pleti působí protizánětlivě, zklidňuje pokožku a napomáhá lepšímu hojení akné.

3. Kontryhel obecný

Kontryhel se také může pochlubit protizánětlivými a hojivými účinky. Umí také zklidnit podrážděnou pleť a podporuje i její regeneraci.     

4. Řebříček obecný

Stahuje póry a omezuje tvorbu kožního mazu. Nesmíme zapomenout ani na jeho dezinfekční a hojivé účinky.

5. Šalvěj lékařská

Šalvěj se může pochlubit stejnými účinky jako řebříček obecný – stahuje póry a působí protizánětlivě a antibakteriálně.

6. Tymián

Kromě toho, že stahuje póry a působí silně antisepticky, poskytuje tymián pleti také potřebnou hydrataci.

thyme-blog

7. Černý bez

Působí protizánětlivě a pomáhá s hojením akné. Každodenní používání černého bezu dokonce zastaví zánětlivé procesy v pokožce. Stejně působí například odvar z květů jetele nebo z jitrocelových listů.

8. Podběl lékařský

Ani ten bychom neměly v našem výčtu vynechat. Zjara vyrazte do přírody a udělejte si ho pořádnou zásobu. Na pleť působí antibakteriálně a má dezinfekční účinky.

9. Třezalka tečkovaná

Skvělá na zklidnění podrážděné pleti. Pomáhá také s hojením akné.

10. Mateřídouška úzkolistá

Mateřídouška se nepřidává do pleťové kosmetiky jen kvůli své vůni.  Pomáhá stahovat póry, působí antibakteriálně a dezinfekčně.

11. Aloe vera

Už staří Egypťané využívali léčivých účinků aloe very. Problematické pleti poskytne vše, co potřebuje – šetrně ji vyčistí, vydezinfikuje, zklidní její podráždění, zchladí, působí antibakteriálně a navíc pleť hydratuje do hloubky.

aloevera-blog

Recepty z bylinek proti akné

A jak si z těchto bylinek udělat domácí pleťové tonikum nebo pleťovou masku? Je to jednoduché – v jednoduchosti je přece krása!

Domácí bylinková pleťová voda

Není nic jednoduššího, než smíchat výše uvedené bylinky, zalít je 2 dl vroucí vody, nechat 10 minut vylouhovat a pleťové tonikum máte na světě. Bylinkovou vodu můžete na pleť nanést klasicky vatovým tampónem nebo ve formě obkladu.

Tonikum z měsíčku lékařského

Dvě polévkové lžíce měsíčku zalijte 0,5 litrem horké vody a nechte 30 minut vylouhovat. Pak stačí jen přecedit. Můžete používat jako klasické tonikum nebo si odvar přidejte do koupele.

Tonikum z podbělu lékařského

Čerstvé listy nebo květy rozmačkejte, zalijte převařenou vodou a nechte 24 hodin louhovat. Získáte uklidňující a hojivou pleťovou vodu.

Tonikum z heřmánku lékařského

Dvě lžíce květu zalijte 0,5 litrem vroucí vody a nechte 30 minut vylouhovat. Poté přeceďte a vlažným odvarem potírejte pleť.

Jitrocelová hojivá maska na akné

Jednoduše rozdrťte jitrocelové listy a vzniklou kaši dejte na zanícené pupínky.

Pleťová maska na mastnou pokožku

Smíchejte lžíci šalvěje, lžíci myrty, lžíci podbělu a lžičku měsíčku lékařského. Směs bylinek zalijte vroucí vodou v poměru 1:2. Dvě minuty povařte a pak nechte ještě 10 minut odstát. Potom vše rozmixujte a vzniklou hmotu naneste na obličej.

Parní bylinková koupel

Ani na tu nesmíme zapomenout, protože otevírá póry a do hloubky čistí pleť. Příprava je také velmi jednoduchá. Smíchejte mátu, rozmarýn, pampelišku, tymián, šalvěj, kopřivu a jalovec. Dvě lžíce tohoto bylinkového mixu dejte do nádoby, zalijte 2 dl vroucí vody, nechte 10 minut odstát. Pak se stačí jen nad nádobu naklonit, přikrýt hlavu ručníkem a vdechovat nosem cca 10 minut.

Bylinky můžete obměňovat. Pokud máte spíše smíšenou pleť, dejte do parní koupele heřmánek, šalvěj, měsíček lékařský, jitrocel a bezový květ.           

I když mají bylinky na aknózní pleť velmi pozitivní účinky, není dobré zanevřít na kvalitní kosmetiku. Bylinky berte jako bonusovou péči o vaši pleť. A když na akné příliš nezabírá ani kosmetika ani bylinky, chce to upravit životní styl – akné je totiž odrazem toho, jak se uvnitř cítí naše tělo. Takže neuškodí očista organismu – hlavně pročistit a posílit játra a ledviny!

A pokud jste dočetli až sem, rádi vám poradíme, jak pečovat o problematickou pleť - praktické tipy, které máme opravdu ověřené!

Z produtků proti akné doporučuji:

Ryor Aknestop čistící pěna Eveline Černá maska Ryor - roll on akné