5+3 tipy, jak pečovat o problematickou pleť

Mastná pleť a ještě k tomu akné nebo černé tečky. Noční můra snad každé z nás. Je to tak? A věřte mi, nejedná se pouze o problém v období puberty. Avšak, mohu vás ujistit, že správně zvolenou péčí o problematickou pleť můžeme akné i mastnou pleť dostat pod kontrolu. Stačí vybrat vhodnou kosmetiku a znát pár vychytávek. Ty si v dnešním přehledném článků podrobně představíme a samozřejmě vám doporučíme vhodnou kosmetiku.

Mazové žlázy v hlavní roli

Na kůži postižené akné jsou vidět často dvě zdánlivě protichůdné tendence. Na jedné straně je mastná a leskne se kvůli nadbytku kožního mazu na povrchu. Na straně druhé vlivem agresivní léčby a nevhodného ošetření je často dehydrovaná, suchá a loupe se.

Nadměrná funkce mazových žláz, odborně zvaná seborea, je hlavním viníkem mastné pleti. Nadprodukce mazu ucpává póry, které se začnou rozšiřovat. Přebytek mazu naruší i kožní mikroflóru. Tyto faktory jsou živnou půdou pro vznik akné a černých teček - v souvislosti s problematickou pletí. Svou roli v tom samozřejmě sehrávají i hormonální výkyvy během menstruace a těhotenství.

Akné zhoršuje přítomnost bakterií, kvasinek a různých roztočů. Narušená mikroflóra pokožky se nedokáže těmto parazitům dostatečně bránit, což vede ke vzniku nám známých zánětlivých pupínků s bílou špičkou.

T-zóna na lidském obličeji

Čelo, nos a brada – na těchto místech se vytváří nejvíce kožního mazu. Právě proto najdeme akné a černé tečky nejčastěji na obličeji. Jak tomu předejít? Vhodně zvolenou péčí o problematickou pleť.

acne-skin-problem-magazin

Tipy, jak vyzrát na problematickou pleť

  1. Dopřejte tělu menší detox

I když vám to možná přijde zbytečné, nepodceňujte to. Za zhoršenou kvalitu pleti mohou do jisté míry i vaše stravovací návyky. Zkuste si každý den dopřát kopřivový nebo šalvějový čaj. Můžete je doplnit také B-komplexem nebo minerály.

  1. Nejlepší prevence – pravidelné čištění pleti. Zn: šetrně!

Ráno a večer povinně čistěte pleť. Ale žádné drhnutí! Tím ji jen podráždíte. Nejdůležitější je správný výběr kosmetiky, která musí být zároveň vysoce hydratační. Přípravky na mastnou a aknózní pleť musí redukovat tvorbu kožního mazu a chránit pokožku před dehydratací.  Volte zároveň kosmetiku s antibakteriálním složením – zabrání ucpávání pórů.

  1. Dopřejte vašemu obličeji komplexní péči!

Pleť čistěte v několika krocích. Na začátek naneste vhodně zvolený čistící gel. Po této základní očistě pleť tonizujte, abyste ji nevysušili. U problematické pleti jsou nejvhodnější antibakteriální pleťové vody s obsahem alkoholu – dokážou účinně dezinfikovat pokožku. Jako poslední krok naneste na tonizovaný obličej jemný hydratační krém. Důležité je složení krémů – měly by obsahovat látky snižující produkci mazu a lesk pleti. Samozřejmostí každého takového krému je absence složek ucpávajících póry.

  1. Eliminujte vznik akné

Když vidíte, že vám na obličeji raší nějaký ten zanícený pupínek, vsaďte na boostery proti akné. Už v zárodku zničí zánětlivý proces, zklidní pokožku a umí také regulovat tvorbu kožního mazu. Kromě boosteru můžete pupínky zahnat i vlastnoručně vyrobeným „přípravkem“ – dejte si do dlaně jedlou sodu, smíchejte ji s kapkou prolisu a naneste na noc na akné. Stejně tak vám poslouží i měsíček lékařský. Uvařte z něj čaj a vatovým tamponkem naneste na pupínky. Budete mile překvapené!

  1. Zbytečně neduste pleť pod nánosy make-upu!

Opět je základem volba vhodné kosmetiky. Místo make-upu zkuste raději tónovací krémy, umí regulovat tvorbu kožního mazu a skvěle kryjí. Když přece jen sáhnete po make-upu, kupte si nemastný – nasaje do sebe přebytečný maz. Totéž umí i zmatňující pudry. Pokud během dne zjistíte, že se vám leskne pleť, nedávejte na ni další make-up. Maz odsajte speciálními ubrousky, které seženete v každé drogerii.

Pleťové welness s přírodní kosmetikou

Přírodní kosmetika dokáže s problematickou pletí hotové divy. Nevysušuje pleť ani jí nedodává lesk pomocí parafinů nebo silikonů. A to je pro mastnou nebo aknózní pleť žádoucí.

  1. Čištění pleti

Než přistoupíte k samotnému čištění, dopřejte si parní lázeň s výtažky heřmánku nebo šalvěje. Jaký to bude mít účinek? Otevření pórů, což představuje ideální přípravu pleti k vyčištění. K samotné očistě můžete použít květovou vodu s kapkou Alpy.

  1. Přírodní pleťové masky

Skvělá preventivní péče o problematickou pleť, protože umí regulovat tvorbu mazu a posilují mikroflóru pokožky. Dopřejte si 1 – 2 x týdně šalvějovou pleťovou masku. Stačí vylouhovat listy šalvěje v uzavřené nádobě po dobu 15 minut. Pak do výluhu namočte vatové tamponky a pokryjte jimi celý obličej. Šalvěj léčí a zklidňuje pleť.

Výborný je i léčivý jíl. Stačí ho smíchat s vodou a nechat působit na obličeji 30 minut.

  1. Místo klasických krémů přírodní oleje a másla


Přírodní oleje

V čem spočívá kouzlo olejů? Vhodně zvolený a v malém množství nanesený olej na vlhkou pleť v ní dokáže uzamknout její přirozenou vlhkost – váš obličej tak bude neustále hydratovaný. Které oleje jsou vhodné? Olej z hroznových jader nebo jojobový. Můžete zkusit i mastnější oleje jako konopný, chia, brutnákový, pupalkový – u nich buďte při používání na pozoru, protože více mastní pleť. Ale jednou za čas taková péče rozhodně neuškodí!

Přírodní másla

Určitě jste už slyšely o bambuckém, mangovém nebo kokosovém másle. Podobně jako oleje hydratují, hojí a regenerují pokožku. 

Nabídka kosmetiky pro problematickou pleť je velmi bohatá. Někdy není snadné se v tom zorientovat. Každé z nás také bude vyhovovat něco jiného. Začněte třeba tím, že navštívíte náš e-shop a vyzkoušíte námi nabízené značky přírodní kosmetiky.