Umíte se správně mýt? 100% ověřené tipy pro vaši pleť!

Očista, půl zdraví. Jak se správně mýt?

Sprchujeme se pravidelně každý den,patří to k naší běžné hygieně. Po koupeli se cítíme svěží, čisté, voňavé. Je to už takový pravidelný rituál, který neodmyslitelně patří k našemu životu. Po hygienické stránce nemůže nikdo nic namítat. Ale jak je to ze zdravotního hlediska?

To a mnohem více s dozvíte v našem dnešním článku, který se zaobírá tématem správného mytí. Krása je nejen dílkem přírody a rodinného dědictví, ale také správného mytí. Zkuste to s námi.

kvalitni-koupel-button   intimni-hygiena-button

Všeho moc škodí…

Klišé, které je v tomto případě pravdivé. Vědecké výzkumy dokázaly, že s ohledem na zdraví by stačilo dopřát si sprchu pouze jednou nebo dvakrát týdně. Ano, čtete správně. Proč? Naše pokožka obsahuje přírodní oleje, které zaručují její hydrataci. Častým mytím se těchto olejů zbavujeme, což vede k vysušení kůže. Suchá pokožka je náchylnější k různým infekcím a bakterie tak snáze proniknou do našeho organismu.

Podle vědců také více méně stačí „drhnout“ jen patrie jako podpaží, pozadí a třísla, protože produkují zapáchající sekret. Zbytek těla prý už takovou péči nepotřebuje.

shower-sprcha-magazin

Mýtus jménem antibakteriální mýdla

Vědci opět vyvádějí mnohé z omylu. Antibakteriální mýdla nebo další přípravy na podobné bází ochrání naše tělo před vznikem infekčních chorob podobně, jako běžné mýdlo.

Jak je na tom intimní hygiena?

Zde také platí, že časté mytí může škodit. Řeč je samozřejmě o vnitřní intimní hygieně. Vagína má samočistící schopnost a žije si vlastním životem, který častým mytím můžeme narušit. Hrozí tak riziko infekce.

K intimní hygieně používejte k tomu určená intimní mýdla. Klasická mýdla mají totiž většinou neutrální pH, zato vnitřní prostředí intimních partií je poměrně kyselé. Tento nepoměr může vyvolat svědění, podráždění i infekci.

Vyhraďte si na intimní partie také zvláštní ručník. Opět tím snížíte riziko vzniku případné infekce.

sadza-soap-mydla   prirodni-mydla-button

Ranní sprcha versus večerní sprcha – která je lepší?

Ranní sprcha představuje lepší start do nového dne. Je přímo doporučována, když vás čeká náročný den. Z psychologického hlediska voda zklidňuje. Funguje to tak, že jste ráno úplně uvolněné. A to jsou právě ty okamžiky, kdy vás z čista jasna napadne řešení nějakého problému, nad kterým jste si už dlouho neúspěšně lámaly hlavu.

Večerní sprcha je na tom lépe z fyziologického hlediska. Večer ze sebe smyjete nečistoty a tělo tak v noci může regenerovat a zbavovat se odumřelých buněk.

Věděly jste, že?

  • když vás trápí nespavost, je dobré si dát studenou sprchu? Když poteče ze sprchy studená voda, tělo to bude považovat za signál ke spánku.
  • po sprše je mnohem lepší namazat pokožku tělovým mlékem, než ho osušit ručníkem? Vaše kůže v tento moment přivítá hydrataci s otevřenou náručí
  • vlhkost a pára v koupelně dokážou zjemnit pokožku a lépe ji hydratovat? Je to ideální čas k provádění další hygieny – i čištění zubů

A co říci závěrem? Věda je jedna věc, ale náš dobrý pocit z koupele a čistoty těla je věc druhá.

přírodní-mýdla-Kappus