Typy pleti (fototypy) a jak se správně opalovat

Typy pleti a opalování

S nadcházejícím létem, mnoho z nás touží po krásném opálení. Někdo chce po zimním období nabrat vitamín D. Věděli jste, že dvacetiminutovým opálením dostaneme denní dávku vitamínu D? Jiní po něm možná netouží, ale i přesto mají díky venkovním aktivitám brzy tmavou pleť.

Dvacetiminutovým opálením dostaneme denní dávku vitamínu D. Nejde však jen o délku pobytu na slunci, o zbarvení a naší celkové reakci rozhoduje pigmentace naší kůže. V kůži máme barvivo melanin, jenž nás chrání před UV zářením. Podle intenzity pigmentace, tedy množství a rozvrstvením melaninu v kůži rozlišujeme 4 fototypy (někdy se uvádí 6 fototypů).

Projevem intenzity pigmentace je reakce kůže na vystavení jarnímu či časně letnímu polednímu slunci. To záleží hlavně na pigmentaci kůže, barvě očí a vlasů. Rozdíly v pigmentaci kůže u různých populací se postupně vytvořily v průběhu tisíciletí. Jsou totiž ovlivněny faktory geografickými, přírodními i genetickými. Osoby se světlejší kůží, vlasy a očima se hůř opalují a jsou méně odolné proti slunečním paprskům.

opalovani-fototypy

1. Fototyp I

První fototyp se vyznačuje velmi citlivou pokožkou, výraznou bledostí, křehkostí, pihami. Lidé s fototypem I mají světlé oči, nazrzlé až zrzavé vlasy, podle statistik tvoří cca 2 % lidské populace. Kůže při opalování a, je-li velmi citlivá, vždy velmi rychle zrudne, proti slunečnímu záření jí chybí mnoho ochranných pigmentů. Obvykle nezhnědne. Nejrychleji se spálí uši, nos, dekolt či oční víčka - nejcitlivější části obličeje. Z těchto důvodů je doporučená doba na slunci 5-10 minut.

Fototyp I by se měl dobře chránit užíváním speciálních přípravků určených pro citlivou pleť. Mléka, gely a krémy by měly mít vysoký faktor, a to ideálně SPF 50 a více. Nejdůležitější je se mazat při každém vycházení ven především v létě u moře. V České republice by měl stačit ochranný faktor s SPF 20 a 30.

2. Fototyp II

Fototyp II je také citlivá pokožka, která má tendenci na slunci rudnout a hnědne jen málo. Na tomto typu pokožky se také někdy objevují pihy, pleť je světlá, vlasy blond až hnědé, oči modré, zelené, šedé. Fototyp II je vlastní asi 12 % populace. Doporučená doba slunění je cca dvojnásobná než u prvního fototypu, tedy 10-20 minut. Na našem českém území bude stačit faktor 20-25, na přímořskou pláž zvolte raději SPF 30-40, nebo i 50.

Pokožka s fototypem II je citlivá, vybírejte tudíž opalovací přípravky s minerálním slunečním filtrem. Minerální filtr působí jen na povrchu pokožky, kde odráží sluneční paprsky. Chemický filtr se naopak vstřebává do pokožky a hrozí, že vyvolá alergické reakce. Při aplikaci přípravku s chemickým filtrem před je třeba vyčkat cca půl hodiny (narozdíl od minerálního filtru, který se vstřebá po několika minutách), než se vstřebá. Kůži při opalování podráždí i deodoranty a parfémy, to se může projevit zarudlými skvrnami. 

3. Fototyp III

Nejčastější typ pokožky v populaci (asi 78 % lidské populace) je normální typ. Hnědne dobře, jen občas rudne, působí svěže. Není časté, že by se tento typ spálil a pokud ano, tak jen mírně. Opálená pleť má nejčastěji bronzovou barvu až po odstín mléčné čokolády. Lidé s třetím fototypem mají světle hnědou pleť bez pih, vlasy tmavě blond až kaštanové, oči šedé nebo hnědé. Optimální doba slunění je 20-30 minut.

Riziková mohou být mateřská znaménka, která jsou náchylnější k tvorbě kožního nádoru. Proto je mažte opalovacím mlékem či krémem s vyšším ochranným faktorem než zbytek kůže. V našem klimatu bude stačit ochranný faktor s SPF 10 až 15, při pobytu v přímořských oblastech pak zvolte raději opalovací kosmetiku s SPF 20.

4. Fototyp IV

Poslední fototyp snáší sluneční paprsky nejlépe. K zarudnutí téměř nikdy nedochází, hnědne velmi snadno. Fototyp IV je na první pohled hnědá až olivová pleť, žádné pihy, vlasy tmavě hnědé, oči tmavé. Pleť mívá po opálení bronzovou barvu. Týká se asi 8 procent populace. Díky velké odolnosti je pro tuto pokožku vhodná doba slunění až 45 minut.

Odolnost proti slunci však neznamená, že byste neměli být před UV paprsky obezřetní. Užíváním opalovací kosmetiky se chráníte před zvýšenou hrozbou poškození pleti a rakoviny kůže. V české republice si vystačíte s krémy či oleji s nejnižším ochranným faktorem SPF 4 až 10. U moře sáhněte po o něco vyšším faktoru s SPF 15 až 20.

Opalovací kosmetika by měla být voděodolná. Některé krémy, mléka a oleje obsahují bambucké máslo pro zlepšení zářivosti a hebkosti pokožky, některé antioxidanty, jako je například vitamin E, který pomáhá chránit pokožku před negativními vlivy slunečních paprsků. 

Při opalování myslete na antioxidanty

Antioxidanty pomáhají chránit kůži. Chrání totiž organismus proti volným radikálům, které oslabují imunitu, ničí klouby a zvyšují riziko vzniku rakoviny. Tyto radikály se mohou v těle objevit, i když kůži pečlivě chráníme.

Patří sem řada vitamínů, minerálů i dalších látek jako vitamin E, C, betakaroten, selen, zinek, resveratrol, bioflavonoidy atd. Můžeme je konzumovat v doplňcích stravy, některé se přidávají do opalovací kosmetiky.

Neignorujte spáleniny

Dávejte si pozor i na malé spáleniny, příznaky se mohou objevovat postupně a plně se rozvinout až za 24 hodin. Prvním krokem je ochlazení, například ve formě obkladů namočené v čisté vodě. Na obklady můžeme využít vychlazený odvar z černého či zeleného čaje. Existuje spoustu mastí, krémů, gelů či pěn, mnoho z nich obsahuje obsahující panthenol (kyselinu pantotenovou), který podporuje hojení a obnovení kůže, či výtažek z aloe vera.