Co je celulitida a jak se celulitidy zbavit?

Celulitida a jak se jí zbavit?

Dámy, také se trápíte nelichotivým pomerančovým vzhledem pokožky? Zoufáte si, lamentujete a stále se to nedaří zvrátit? Pak věřte, že v tom nejste samy, dámy! Až 90 % žen na světě trápí v určité fázi života celulitida. Společně se podíváme na to, co je to celulitida, jak vzniká a na závěr – jak se celulitidy zbavit. Pojďme na to!

Jak jsme si již řekli – dle odborných výzkumů trpí celulitidou 80 – 90 % žen na světě. Mezi nejrizikovější partie patří oblast stehen, sedacích svalů a břicha. Důvodem, proč tomu tak je -  jsou hormony jako estrogen. Dále pak distribuce tuků, podíl svalové hmoty či celková stavba těla.

Co je to celulitida?

Celulitidou se označují změny tukové tkáně a buněk – které souvisí s lymfatickými změnami. Nejčastěji se nazývá tato změna jako „pomerančová kůže“. Následně pak – platí – že v této chvili už naše tělo není schopné se zbavit přebytečného odpadního materiálu, toxinů ani kyselin.

Z tohoto důvodu se škodlivé látky hromadí v tukových buňkách uložených pod kůží, což má za následek nabírání na jejich objemu. Tyto buňky poté vyvolávají tlak na kůži a vzniká povrchová deformace. Ta nám poté může připomínat kůru pomeranče. Odborně se tento proces nazývá lipohypertrofie. Aby toho nebylo málo – vliv na vznik celulitidy má ovšem mnohem více faktorů.

Stadia celulitidy

Celulitida se řadí do čtyř stádií v závislosti na stupni její závažnosti. Mnohé ženy považují celulitidu za nepříjemný estetický problém. Věděli jste však, že u vyšších stádií se jedná o závažný zdravotní problém?

Stupně celulitidy:

  • Stupeň 0 – pokožka není zatížená celulitidou, pokožka je na dotek jemná, bez příznaků
  • Stupeň 1 – celulitida je viditelná při stlačení kůže v oblasti stehen, břicha a sedacích svalů – na pokožce již lze evidovat první náznaky „pomerančové kůry“
  • Stupeň 2 – celulitida je viditelná pouhým okem, zejména na problémových partiích
  • Stupeň 3 – celulitida je viditelná kdykoliv, bez ohledu na to, zda sedíte nebo stojíte. Navíc pokožka je na dotek velmi bolestivá a můžete pod ní cítit hrbolky

Co zhoršuje celulitidu?

Jak jsme si již řekli – celulitida není pouze problémem hromadění toxinů v organismu. Dalším faktorem pak může být například obezita, životní styl či strava a její skladba. Nesmíme zapomínat ani na genetiku, pohyb či věk.

Celulitida a obezita

V prvé řadě je potřeba si říct – celulitidou netrpí pouze lidé, kteří jsou obézní. Je pravdou, že zvýšený tělesný tuk má vliv na vznik celulitidy. Není to však pravidlo – které lze na vznik celulitidy uplatnit.

Celulitidou v dnešní době už trpí stále více osob s normální či štíhlou postavou. Vznik pomerančové kůže totiž nesouvisí pouze s nadváhou, ale je velmi často spojen s nesprávným životním stylem.

Obezita a celulitida ovšem mají podobnou příčinu – to je jim společné. Obezita vzniká zvýšením objemu tukových buněk v celém těle. Naopak – u celulitidy se spojují s tukovými buňkami nahromaděné odpadní látky – toxiny. Ale pouze v určitých částech těla, jako je břicho, sedací svaly a stehna. To způsobuje podkožní degeneraci tkáně. Při obezitě se však tuk v tukových buňkách rovnoměrně rozloží a pokožka proto nepůsobí zdeformovaně.

Stále však platí – vnik projevů celulitidy jde oddálit či její nástup dokonce i zastavit. Přesto však - rizikovou skupinou jsou taktéž mladé dívky a ženy užívající hormonální antikoncepci. Dále pak u osob, jejichž svaly i vazivo ochabují a dochází k nedostatečnému spalování, zpomaluje se cirkulace krve, lymfy a látková výměna je nedokonalá.

Faktory ovlivňující vznik celulitidy

Jak jsme již uvedli – celulitida je úzce spojena s lymfou, nepřímo s celulitidou a dalšími faktory. Ty poté uvádíme v přehledu níže. Jaké to jsou?

  1. Genetické faktory

Nebudeme se na to vymlouvat, ale i geny hrají u celulitidy zásadní vliv. Pokud u vás v rodině někdo celulitidou trpí celulitidou – je vysoká pravděpodobnost, že se objeví i u vás. Toto onemocnění se převážně dědí u žen, jejichž matky nebo babičky trpěly touto poruchou. Mezi další predispozice řadíme rychlý metabolismus, distribuce tuku pod kůží, etnicita a krevní oběh.

  1. Hormonální faktory

Hormony hrají v procesu tvorby celulitidy výraznou roli. Právě hormony jako estrogen, inzulín a další jsou spojené s procesem vzniku celulitidy.

  1. Věk a nedostatečný pohyb

Ano, i věk hraje roli. V souvislosti s tím, že dochází ke zpomalení tvorby hormonů – estrogenu či kolagenu. Pokožka je poté méně pružná a není schopna takové rychlé regenerace. Vyššímu riziku ztráty kolagenu jsou vystaveny zejména ženy po 40. Stejně tak, po 40. roce obecně zpomaluje náš metabolismus a ztrácíme chuť se pravidelně hýbat. Myslete na to.

  1. Nezdravý životní styl

Nezdravý životní styl je příčinou mnoha zdravotních problémů, a celulitida není výjimkou. Ať už kouříte, nadměrně konzumujete alkohol či přijímáte nadměrné množství potravin se solí, cukrem či uzeniny, zbystřete. Jak je vidět, dalším důležitým činitelem při vzniku pomerančové kůže jsou také špatné stravovací návyky.

A naopak - pokud chcete eliminovat vznik celulitidy, měli byste přijímat potraviny bohaté na rostlinné tuky a vitamíny, jako je zelenina, ovoce a strava bohatá na vlákninu. 

Jak se zbavit celulitidy?

Jestliže se bavíme o možnostech, jak se celulitidy zbavit – zaměřit se musíme na úpravu celkového životního stylu. Tato změna musí být trvalá a po zbytek života. Bez toho nemá smysl se do toho pouštět. Samozřejmě jsou zde různé berličky, jako vhodně zvolená kosmetika či speciální procedury. Přesto však opět zdůrazňujeme, pro minimalizaci dopadu či udržení stavu naší pokožky, je zásadní změna stylu života a životosprávy.

  1. Lymfodrenáž

Základem terapie při potížích s celulitidou je lymfodrenážní masáž. Ta by měla být provedena buď přístrojem, nebo ručně. Ovšem – odborníkem, který se problematice lymfodrenáže věnuje. Základem je kvalitní technika, kdy dojde ke zlepšení oběhu lymfy. Celkově pak – zlepšení látkové výměny a metabolismu.

  1. Vyvážená strava

Již jsme se zmínili o stravě – opět však zdůrazníme, že právě strava hraje významnou roli při eliminaci rizika celulitidy. K tomu napomáhá i vyvážený jídelníček. Pokud máte potíže se stravováním a nevíte, jak správně kombinovat vyvážený poměř bílkovin, tuku a sacharidů bez hladovění, doporučujeme obrátit se na výživového poradce či nutričního specialistu. Současně pak, prospějete celému tělu, nejen v boji s celulitidou.

  1. Pohyb, pohyb a zase pohyb

Základní doporučení je - cvičte a hýbejte se, kdy to jen jde. Právě pohybová aktivita rozproudí mimo jiné lymfu. Účinným pomocníkem v boji proti celulitidě je pravidelný pohyb – kde doporučujeme jak kardio, tak silový trénink přizpůsobený vašim možnostem a schopnostem.

Do svého tréninkového plánu mimo jiné zařaďte následující cviky

  • dřepy
  • dřepy s výskokem
  • zakopávání
  • přenášení váhy na strany
  • HIIT
  • hip trust
  • zkracovačky 
  1. Kosmetika

Dočasné zlepšení stavu celulitidy můžeme vidět po aplikaci různých kosmetických přípravků. Skvělé jsou zábaly, tonika či speciální krémy.

Ovšem pozor – tato kosmetika neodstraní příčinu vzniku pomerančové kůže. Mohou však napomoci vyhlazení kůže. Aplikaci poté kombinujte s peelingem pokožky – tady je skvělý např. cukr a skořice. Aplikaci provádějte třeba pomocí masážních kartáčů nebo přístrojů. 

Tak co myslíte? Vyrazíte s námi do boje proti celulitidě?