Jak se zbavit nadměrného pocení?

Jak zatočit s nadměrným pocením pomocí lidového lékařství a babských rad?

Čůrky potu tekoucího po zádech, byť je venku ledová zima, ulepené vlhké ruce, aniž byste byli vystaveni nějaké stresové situaci a propocené koláče v podpaží, i když v klidu sedíte a nepodáváte žádný fyzický výkon. Pokud zrovna nesedíte v sauně, jedná se s velkou pravděpodobností o příznaky onemocnění zvaného hyperhidróza. Česky jde o nadměrné pocení bez zjevné příčiny.

Pokud máte výše popsané symptomy a jinak jste zdraví, pak je hyperhidróza zřejmě i vaším problémem. Ale nezoufejte. Nejste v tom sami. Nadměrným pocením trpí desítky tisíc lidí v této republice. Kromě finančně více či méně náročných a zdlouhavých procedur a medikace ale existuje i mnoho babských rad, jak se otravného pocení zbavit nebo si alespoň ulevit.

Jen člověk, který nadměrným pocením trpí, dokáže vypovědět, jak moc dokáže tato choroba v negativním slova smyslu ovlivnit váš život. Zejména pak ten sociální. Pokud se i vy počítáte mezi lidi zasažené hyperhidrózou, pokračujte ve čtení tohoto článku. Podíváme se spolu totiž na nejznámějších a nejúčinnějších doporučení lidového lékařství, jak s pocením po domácku zatočit.

Co způsobuje nadměrné pocení?

Věřte nebo ne, přesné příčiny hyperhidrózy nejsou známé. Přesto však - zvýšená aktivita potních žláz je ve většině případů spojená s poruchou autonomních procesů v těle. V takovém případě mozek posílá informaci tělu - aby bez zjevné potřeby - tvořil pot. V některých případech je pak na vině dědičnost.

Další příčiny nadměrného pocení:

  • Menopauza - přechod (návaly horka)
  • Období těhotenství
  • Zvýšená hladina cukru v krvi - cukrovka
  • Nadváha - obezita
  • Nezdravý způsob života - kouření, alkohol
  • Nadměrná konzumace kávy
  • Stres a úzkostné stavy
  • Porucha štítné žlázy (hypertyreóza)
  • Potíže se srdcem
  • Vedlejší účinky některých léků

Přírodní cesta by měla být první volbou

Bylinky, které s potem dokáží zatočit, jsou asi známé všem, kdo někdy hledal cestu, jak ochromit funkci svých až příliš aktivních potních žláz. Přesto není na škodu si několik těch nejúčinnějších přírodních prostředků zopakovat. Tou úplně nejprofláklejší bylinkou je zcela oprávněně šalvěj. Doporučuje se užívat jako lázeň na ta potem nejpostiženější partie. Asi dvacet gramů šalvěje se zalije vroucí vodou a nechá deset minut louhovat. Po scezení se do tekutiny namáčejí dlaně či plosky rukou.

Taková koupel by měla být dostačující třikrát týdně. Šalvěj lze ale užívat i vnitřně ve formě čaje, asi třikrát denně. Pravidelná koupel v odvaru z dubové kůry může člověku také poměrně dost pomoci. Trochu méně proslavené jsou mezi lidmi účinky ořešáku nebo třeba rajčatové šťávy. Ta se ale používá spíše pro neutralizaci silic a tím pádem zabránění vzniku zápachu pokožky.

1. Úprava jídelníčku

Ne nadarmo se říká, že za polovinou problém se zdravím mohou špatné stravovací návyky či nevhodný jídelníček. I v případě nadměrného pocení vám proto může pomoci, když změníte několik prvků vašeho stravování. Mezi často konzumované potraviny doporučujeme přidat kysané i čerstvé zelí, mák, lískové ořechy, podmáslí, ovesné vločky, otruby, a kakao. Omezte pití nápojů, které obsahují kofein. Jde zejména o energetické nápoje, kávu a některé druhy čaje - například černý.

Pokud váš pot navíc nepříjemně zapáchá, je na čase omezit příjem kořeněných jídel. Potraviny jako česnek, cibule, ale třeba i cigarety, které vykouříte, totiž dokáží vytvořit na povrchu vašeho těla vrstvu silic, které při kontaktu s potem začnou vytvářet opravdu nechutný zápach. Myslíte-li si, že když budete pít méně tekutin, váš organismus bude produkovat méně potu, jste na omylu. Je tomu právě naopak. Proto si každý den dopřejte zhruba tři litry tekutin. Ideálně čisté vody. Část pitného režimu ale můžete vyplnit i třemi hrnky odvaru z šalvěje, která je známá jako nejsilnější bylina v boji proti pocení. Dále můžete do přijatých tekutin zařadit i minerální vodu bohatou na hořčík. Ten totiž může s pocením pomoci taktéž.

2. Příčina neznámá? Řešte alespoň to, jak předejít následkům

Nečekejte, že se kdy pocení zbavíte úplně, to je nejen nereálná představa, ale také nebezpečná. Naše tělo se totiž potit potřebuje. Hypothalamus spouští pocení v momentě, kdy má obavu, aby nedošlo k přehřátí našeho organismu. Při stresu a a emočně vypjaté situace, horečce, fyzickém výkonu, vzteku a strachu, vysoké okolní teplotě, jednoduše kdykoliv je potřeba zchladit tělo. Ve fázi, kdy jste v boji proti pocení už vyčerpali všechny zbraně, a příčinu pocení jste nenašli, přichází čas na to, zkusit zmírnit alespoň následky.

Vyhýbejte se oblečení a ponožkám z umělých materiálů. Dodržujte pravidelnou hygienu a nezapomínejte ani na místa jako jsou prostory mezi prsty na nohou. I tam se bakterie schovávají a při kontaktu s potem vytvářejí onen typický odér, který vás při vyzutí bot na návštěvě dokáže dokonale společensky znemožnit. Na nohy používejte zásypové pudry, které tvorbu potu sice nezastaví, ale alespoň pot pohltí a vaše nohy budou více méně v suchu.