Znáte rozdíl mezi denním a nočním krémem?

Stále váháte, jestli potřebujete mít ve své kosmetické výbavě i noční krém? Volíte raději kompromis a kupujete krémy, které můžete používat ve dne i v noci? I když se to na první pohled nemusí zdát, mezi denním a nočním krémem je velký rozdíl, každý poskytuje pleti trochu jinou péči. A proto vám doporučuji zvážit nákup jak denního, tak nočního

Proč potřebujete denní i noční krém?

Používání obou krémů je tou nejlepší cestou pro zdravou pleť a mladistvý vzhled. Denní krém dodá pokožce svěžest a energii, noční krém zase podpoří její regeneraci. V noci pleť přijímá živiny s otevřenou náručí. Nebyl by tak hřích nevyužít takovou příležitost?

Pojďme si představit oba krémy, jejich výhody a důvody, proč mít oba připravené k použití.

Denní krém

Úkolem denních krémů je především hydratovat pleť, rozjasnit ji a chránit ji před znečištěním. Mají lehkou strukturu a rychle se vstřebávají do pokožky. Díky tomu jsou ideální vrstvou pod make-up nebo pudr.

Denní krémy obsahují vitamíny, antioxidanty a další výživné látky. Samozřejmostí u těchto krémů je také ochranný UV-filtr. Některé dokonce disponují speciální účinky proti stárnutí pleti.

 V denních krémech najdete i složky, které chrání pleť před nepříznivými vlivy počasí. Z toho důvodu je dobré měnit krémy podle ročního období – v létě volit přípravky s lehčí konzistencí, v zimě naopak sáhnout po hutnějším krému.

Můžete používat denní krém i na noc? Ano, pokud to nebudete dělat příliš často. Problémem je hlavně UV-filtr. V noci potřebuje pleť především regenerovat, krémy s UV-filtry jí ale zbytečně přidají další „práci.“

Noční krém

Noční krémy mají jediný úkol – podpořit regeneraci pokožky a poskytnout jí k tomuto účelu potřebnou dávku živin a hydratace. Obnovují rovnováhu pleti a starají se o to, aby ráno byla pleť odpočatá, svěží a rozjasněná.

Na rozdíl od denních krémů mají noční krémy hutnější strukturu s vyšším obsahem výživných látek a nenajdete v nich UV-filtr. Někteří výrobci přidávají do krémů i složky zpomalující stárnutí pleti a tvorbu vrásek.

Noční krémy využívají principu mikrocirkulace, kdy se kyslík lépe dostává k buňkám. Právě tehdy je pleť nejvíce otevřená přijímání potřebných živin. A jaké složky patří v nočních krémech mezi ty neúčinnější? Kyselina hyaluronová zajišťující hydrataci, koenzym Q 10 zabraňující stárnutí pleti a vitamín A podporující tvorbu kolagenu.

Kvůli hutnější struktuře doporučujeme aplikovat menší vrstvu krému, pleť pod ním musí „dýchat.“ Při aplikaci krému se raději vyhněte oblastem kolem očí a úst, které jsou velmi citlivé. Doporučujeme přikoupit přípravky speciálně určené k péči o tyto části pleti.

Rozhodně nezkoušejte noční krém používat místo denního krému. Hutná struktura by mohla na pleti zanechat mastné fleky. Některé noční krémy mohou navíc obsahovat látky citlivé na světlo. Takže když není zbytí, vždy raději použijte denní krém na noc, ale nikdy ne obráceně. 

denni-nocni-krem-rozdil-clanek

Jak vybrat vhodné krémy pro vaši pleť?

Musíte je vybírat podle typu pleti a vašeho věku. Mastné pleti prospějí krémy s lehčí nebo gelovou texturou bez obsahu silikonů. Smíšená pleť potřebuje zároveň hydrataci a výživu. Suchá pleť nejvíce ocení přírodní kosmetiku bez zbytečné parfemace a chemických složek.

Pokud vám ještě není ani 30 let, denní a noční krémy by měly především hydratovat. Po třicítce už neuškodí sáhnout po výživnějších krémech a anti-age krémech. Co by měly obsahovat? Důležité antioxidanty podporující regeneraci pleti.

Po čtyřicítce by vaše krémy měly kromě antioxidantů a vitamínů obsahovat také kyselinu hyaluronovou, která zajistí pleti hydrataci a pružnost. A krémy s označením 50+ musí obsahovat látky podporující tvorbu kolagenu.

Na závěr malá rada - vždy se snažte mít oba produkty od stejné značky – krémy se budou skvěle doplňovat.

Oba krémy jednoduše musíte mít. Každý poskytne pleti odlišnou péči a společně fungují jako sehraná dvojice. Denní krém pleť hydratuje a chrání ji před škodlivými vnějšími vlivy. Jeho parťák, noční krém, přes noc dodá pokožce všechny potřebné živiny, pomůže jí s regenerací a připraví ji na další den. Tak honem zaběhněte do drogerie i pro noční krém, pokud ho ještě nemáte!

Natura Siberica Výživný noční krém   Ziaja hydratační denní krem   Eveline RoyalKaviár 60+ noční