Jak vybrat krém pro suchou pleť? Máme pár tipů!

Trápí vás suchá pokožka? Poradíme vám, jak vybrat ten krém pro suchou pleť

Snad žádný jiný typ pleti není tak náročný na péči. O suchou pleť musíte pečovat skutečně každý den.  Je velmi citlivá, protože kvůli nedostatečné produkci kožního mazu ztrácí přirozený ochranný film. Správně zvolený krém umí dodat suché pleti vše, co potřebuje. Stačí jen vědět, co všechno by měl obsahovat. Pokud si nejste jisté, poradíme vám, jak vybrat správný krém pro suchou pleť.

Vše, co jste (ne)věděly o suché pleti

Nahlédněte pod pokličku tipů a rad, které se týkají suché pleti a rozhodně byste je neměli přecházet. Ostatně, suchá pleť je záludná a zaslouží si 100% péči.

Jak poznáte, že se suchá pleť týká právě vás?

Pociťujete nepříjemné pnutí pokožky a máte pocit, že vám každou chvíli popraská? Svědí vás pleť a máte ještě k tomu na obličeji suché šupinky kůže? Je vaše pleť náchylná k podráždění? A co vrásky, i s nimi válčíte? V tom případě není pochyb, že máte suchou pleť.

Suchá pleť je důsledkem nedostatečné funkce mazových žláz. Kožní maz vytváří přirozenou ochrannou vrstvu naší pleti. Když ochranný film není dostatečný, pleť je vysušená, náchylná k poškození i ke vzniku vrásek, vypadá zašedle a unaveně. Nemluvě o tendenci k předčasnému stárnutí pokožky.

kremy-sucha-plet-magazin

Co může být příčinou suché pleti?

Na prvním místě určitě genetická predispozice. Dalším z důvodů mohou být různá kožní onemocnění - například neurodermitida.

I tady ale platí, že za vše si můžeme částečně samy. Dlouhý pobyt na slunci, špatně zvolená kosmetika, nezdravé stravování, nadměrné vystavování pleti mrazu, větru nebo suchému vzduchu, to všechno jen přispívá k vysušování pleti.

Jakou péči potřebuje suchá pleť?

Výživné a hutné krémy

Suchou pleť trápí především nedostatek kožního mazu, proto musíte volit hutné krémy, které pokožku dostatečně promastí, hydratují a dodají jí potřebnou výživu. Jelikož bývá suchá pleť zároveň velmi citlivá, doporučujeme volit krémy s co nejvíce přírodním složením.

Jaké by tedy mělo být složení krému? Rozhodně by v něm neměly chybět přírodní másla – bambucké nebo kakaové. Součástí musí být i přírodní oleje – například pupalkový, jojobový, mandlový, arganový, makadamiový nebo avokádový. A když bude krém navíc obsahovat růžový, levandulový nebo santalový esenciální olej, berte ho všemi deseti. Samozřejmostí takového krému je i obsah kyseliny hyaluronové, která hydratuje pokožku.

Pečující masky

Suché pleti neuškodí komplexní péče. Jednou nebo dvakrát týdně jí dopřejte pečující pleťovou masku, nejlépe na noc. Maska dodá pleti potřebné živiny, vitamíny a poskytne jí úlevu od svědění, pnutí nebo podráždění. Když se vám pro ni nebude chtít do obchodu, můžete vyzkoušet domácí pleťovou masku. Vynikající je například avokádová, která dodá pokožce živiny. Stačí jen rozmačkat v misce půlku zralého avokáda, přidat lžičku olivového oleje a lžíci tučného bílého jogurtu. Masku nechte na obličeji působit asi 30 minut a pak jemně setřete žínkou.

Pleťová séra

Krémy na suchou pleť je dobré doplnit pleťovými séry. Proč? Jsou výživnější – obsahují celou řadu hydratačních látek, antioxidantů, vitamínů a rozjasňujících složek. Sérum na suchou pleť musí obsahovat kyselinu hyaluronovou, která dodá pokožce potřebnou hydrataci. Z antioxidantů by mělo určitě obsahovat vitamín A, ten zabraňuje vzniku suchých šupinek na obličeji.

Jakých chyb se vyvarovat při péči o suchou pleť?

1. Nepoužívat kosmetiku s obsahem alkoholu

Alkohol vysušuje. Nic víc není potřeba dodávat. Zkuste při čištění pleti používat raději květové vody. Růžová voda pleť zklidní, osvěží a pomůže vám i s vráskami. Podobné zklidňující účinky má také meduňka.

2. Nepoužívat pěnivá mýdla

Sulfáty, které najdete ve všech pěnivých kosmetických výrobcích, dráždí a ještě více vysušují už tak suchou pokožku. Suchou kůží netrpí jen obličej, ale celé tělo. Proto se snažte volit přírodní kosmetiku.

3. Horká voda je také nepřítel

Především v zimě je těžké odolat horké sprše. Ale opět to není dobré pro suchou pleť, horká voda vysušuje. Horká voda by v případě suché pokožky neměla mít víc než 38 °C.

Suchou pokožku lze snadno zaměnit s dehydratovanou. Rozdíl ale poznáte poměrně snadno. Když vaše pleť trpí dehydratací, stačí zlepšit pitný režim a použít hydratační krém. Za chvíli se pokožka vrátí do „normálu.“ V případě suché pleti vám ale tento trik nepomůže. Tu musíte kromě hydratace pořádně promastit a dodat jí potřebnou výživu. Krémy na suchou pleť by tak vždycky měly obsahovat:

  • Kyselinu hyaluronovou, která hydratuje pleť
  • Přírodní másla – bambucké nebo kakaové
  • Rostlinné oleje – jojobový, arganový, pupalkový, mandlový, avokádový nebo šípkový
  • Esenciální oleje z růže, levandule nebo santalový esenciální olej

 

Natura Siberica Výživný noční krém   Ziaja hydratační denní krem   Eveline RoyalKaviár 60+ noční