Proč a jak čistit pleť?

Proč si čistit pleť?

Pokud chcete, aby vaše líčení vydrželo co nejdéle a pečlivě vybraný koktejl vitamínů v nočním krému zafungoval s největší efektivitou, nesmíte zapomínat na nejdůležitější krok celé péče o pleť, a tím je její správné odlíčení a vyčištění.

A pro ty, co tvrdí, že čistit pleť si nemusíme, zbystřete. Ruce si přece taky myjete, to samé péče o zuby. Tak proč zanedbávat čištění pleti. Přece jen, vaše pleť po celý den zachytává nečistoty, a stejně tak je produkuje.

Čištěním pleti z pleti v jednoduchosti odstraňujeme přebytečný kožní maz, odumřelé buňky, bakterie, pot a další nečistoty, pleť tak může pořádně „dýchat“. Zabráníme tak ucpávání pórů a černým tečkám a dobře vyčištěná pleť je pak připravená vstřebávat všechny pečující přípravky. Čištění je tedy důležité nejen pro svěží mladistvý vzhled pleti, ale také pro podporu její hydratace a regenerace, a v neposlední řadě pro zlepšení účinků krémů, gelů a pleťových sér.

Pokud byste pravidelné čištění pleti vynechávali až příliš často, hrozí, že ucpané póry způsobí akné. Navíc kvůli zbytkům staré kůže a vrstvě nahromaděných nečistot bude pleť matnější a také viditelně starší.

 Pleť čistíme vždy večer a také ráno. Večer pleť zbavujeme make-upu a nečistot, které se na ní usadily během dne, ráno jemným čištěním odstraníme pot, maz, které se na pleti nahromadily během noci.

Zejména na ranní čištění jsou vhodné lehčí micelární vody a celkově je tento proces rychlejší než večerní čištění, protože nemusíme odstraňovat zbytky líčidel. Ale i ráno je důležité pleť jemně očistit od a připravit ji tak pro nanesení denního krému a následné líčení.

Proč čistit pleť ráno?

Večerní čistící rituál je součástí našeho každodenního pobytu v koupelně. Zbavíme se make-upu, pleť si umyjeme, naneseme krém na noc a případně doplníme péči o výživná séra. Jak to ale máme ráno? Ruku na srdce. Čistíte si pleť poctivě i ráno? A případně – dodržujete tyto body?

cisteni-pleti-citlive

  1. Odstraňte prach, nečistoty a maz

Sice jste si večer pleť poctivě vyčistili, to ale neznamená, že ráno je v kondici. Právě přes noc se vaše pleť čistí a vylučuje „nečistoty“. A právě těch se musíte ráno zbavit před tím, než budete pokračovat v ranní rutině.

  1. Vlažná voda

Zapomeňte na ledovou vodu, stejně tak, na horoucí vodu v péči o pleť. Vhodná je vlažná, příjemná k vaší pokožce.

  1. Vyčistěte póry poctivě

Když jsou vaše póry čisté, vaše pleť dýchá a dostává se jí dostatečné množství kyslíku. Díky tomu prostě a jednoduše žije a užívá si den. Myslete na to ráno, když zapomenete na ranní očistu pleti.

  1. Svěží vzhled po ránu

Znáte to, díváte se do zrcadla v práci, nebo se zahlédnete v odrazu výlohy po cestě do ní. Také se vaše pleť tváří unaveně? Možná za to může právě nedostatečná ranní péče. A jakmile to změníte, vaše pleť bude působit svěžím a mladistvým dojmem.

  1. Pro kvalitní make-up

Pokud už potřebujete použít make-up, jestliže ho nanesete na poctivě vyčištěnou pleť, bude působit přirozeně, bezchybně a déle vydrží. 

Čištění pleti večer

Večer čistíme pleť mnohem důkladněji, jeden z největších hříchů, kterého se můžete na své pleti dopustit je jít spát s make-upem nebo pouze nedostatečně odlíčená. Prvním krokem je tedy odstranit všechen make-up, rtěnku a líčení očí. Nejdůležitější je si pro odličování najít přípravek či jejich kombinaci, která dokonale vyhovuje vám a vaší pleti. Vybírat můžete z řady čistících gelů, pěn, či mlék, micelárních vod, a čistících olejů. Pozor na tak oblíbené odličovací ubrousky, ty by se rozhodně neměly používat pravidelně.

Pro suchou pleť se doporučují přípravky na bázi oleje a krémové přípravky, mastnější a smíšené pleť budou vyhovovat gelové či pěnové odličovače. V případě citlivé pleti se raději úplně vyhněte parfémovaným přípravkům a přípravkům obsahujícím alkohol, mohly by totiž způsobit nepříjemné podráždění. 

Existuje také celá řada prostředků, které krom čištění kombinuje i další funkce – vybrat si můžete třeba jemný peelingový gel, který pomůže odstranit odumřelé buňky a uvolnit póry, nebo odličovací balzám, který dodá pokožce hydrataci a zabrání jejímu vysušení ještě dřív, než nanesete samotný krém nebo sérum. Ty totiž nanášíme až po očištění pleti, aby pleť zklidnily a hydratovaly, bez řádného vyčištění pleti by ale investice do drahých krémů a sér byla úplně zbytečná, jejich účinnost by se totiž výrazně snížila.

clean-skin-cisteni-pleti-magazin

Jak správně čistit pleť?

Ještě jednou si ve 4 snadných krocích shrneme, jak postupovat, abychom dosáhli správně vyčištěné pleti.

1. krok – peeling: jednou až dvakrát týdně byste měla zařadit peeling, ten váš obličej zbaví zbytků staré kůže a zároveň zabrání ucpávání pórů. Důležité je vybrat přípravek určený speciálně na peeling obličeje, běžný tělový peeling je hrubý a mohl by citlivou pleť obličeje podráždit. Peelingový gel nebo krém nanášejte i na partie krku a dekoltu.

2. krok – odstranění make-upu a čištění: čištění provádíme pravidelně vždy ráno a večer. Při odličování zejména dbejte na to, aby byl na vatovém tamponku dostatek přípravku (případně si můžete pomoci i jeho navlhčením vodou), abyste si zbytečně nepodráždili pleť třením suchým tamponem. Líčidlo vždy stahujeme směrem dolů a na tamponek zbytečně netlačíme, začít bychom měli očima a teprve pak přejít na zbytek tváře. Pokud chcete nahradit jednorázové tamponky ekologičtější variantou, můžete sáhnout po čistících sonických kartáčcích nebo konjakových houbičkách.

3. krok – dočištění a osvěžení: naneste pleťovou vodu nebo tonikum, pleť bude krásně vypjatá a osvěžená, poŕy zatažené, a  teprve poté naneste svůj oblíbený hydratační krém. Nezapomeňte ani na pokožku krku a dekoltu!

4. krok – pleťová maska: alespoň 1x týdně dopřejte své pokožce regeneraci a výživu v podobě pleťové masky. I v případě pleťové masky nevynechávejte krk a jeho okolí. Pleťovou masku je ideální použít až po dočištění pleti a jejím ošetření tonikem. A nakonec po smytí masky naneste krém.

A na závěr video, které vám třeba ještě doplní tipy, které jsme vypsali v našem článku na téma čištění pleti. 

 Jdete do toho s námi?