Jak pečovat o problematickou pleť v horkých dnech

Jak v horkých dnech pečovat o problematickou pleť

Jak se starat o pokožku, když se venku otepluje a zima je už nenávratně pryč? Naše volba by měla padnout nejen na čistící produkty, ale taktéže hydratační kosmetiku spolu s kvalitní celodenní péčí.

Nebudeme si nic nalhávat – s akné či problematickou pletí se setká snad každý z nás. Ať už v období dětství, dospívání či dospělosti.

Následkem akné mohou být drobné jizvičky, rozsáhlé záněty, ale také psychická nepohoda, způsobená přístupem okolí k obtížím s problematickou pletí.

Ačkoli není známá přesná příčina vzniku akné, cest k jeho odstranění je celá řada. Mimo kvalitní kosmetiku, pravidelnou péči, je třeba zmínit například úpravu jídelníčku, zamezení doteků v obličeji či pohyb na čerstvém vzduchu. Světe div se – cílem péče o problematickou pleť by nemělo být její vysušování, ale pravidelná hydratace spolu s očistou.

Kombinace mazu a odumřelých kožních buněk poskytuje zejména v létě při vysokých teplotách ideální živnou půdu pro jinak neškodné bakterie. Pojďte se spolu s námi podívat, co můžete pro svou problematickou pleť.

  • nápady na svěží a zdraví prospěšné květové vody
  • rady, jak chránit problematickou pleť před UV zářením
  • návod, jak připravit krém z aloe vera a lázeň pro namáhané nohy

Slunečné počasí nás přímo nutí trávit čas na čerstvém vzduchu a mnoho z nás má v plánu strávit dovolenou v cizokrajných destinacích, takže je rozhodně na místě zamyslet se nad péčí, kterou věnujeme své pleti a přizpůsobit ji letnímu období. Sluneční paprsky totiž kromě toho, že jsou prospěšné, dokáží být i nebezpečné.

Intenzivní hydratace

Naše pokožka je v létě díky horkému a suchému vzduchu a slunečnímu záření extrémně namáhána. Je tedy velmi důležité o pleť vhodně pečovat a ošetřovat ji, aby byla schopna se obnovovat a zachovat si pružnost.

Správným krokem k hydrataci pleti je pravidelný dostačující pitný režim. Velkým pomocníkem jsou i vitamíny a minerály přijaté ve vyvážené stravě, ale je dobré výživu pleti podpořit i pečujícími přípravky.

Můžeme doporučit například přírodní aromatické vody nebo chcete-li hydroláty. V létě se jimi můžeme osvěžit a zároveň prospět naší pleti.

bylinky na problematickou pleť

1. Máta peprná (Mentha Piperita)

Máta má osvěžující a povzbuzující účinek, zlepšuje trávení a může pomoci i při žaludečních problémech. Lze jej použít i jako tělovou vůni nebo pro osvěžení dechu. Skutečným zázrakem pak je pak máta peprná pro vyčerpanou nebo rychle se mastící pokožku, ulevit dokáže oteklým nohám, při bolestech hlavy nebo svědění v místě reakce na bodnutí či kousnutí hmyzem.

2. Citronová tráva (Cymbopogon flexuosus)

Lemongrass má blahodárný účinek na zhmožděniny a na bolesti hlavy způsobené únavou či stresem. Zároveň působí proti plísním a bakteriím a zklidňuje pokožku a namáhané svalstvo.

3. Geranium (Pelargonium graveolens)

Květová voda s touto vůní má schopnost zacelovat rány a odřeniny, dobře se proto hodí při léčbě akné, ale i pro péči o suchou pokožku. Její uklidňující vůně je vhodná pro ženy procházející menopauzou.

4. Levandule (Lavandula angustifolia)

Levandule je účinná proti bakteriím a zánětům, dokáže pomoci lidem s problematickou pletí náchylnou k tvorbě pupínků a zároveň uvolní mysl spoutanou stresem a pomáhá tak při obtížích s usínáním. Lidé s hypotenzí by však měli užívání tohoto hydrolátu konzultovat s odborníkem.

Ochrana proti UV záření

Máte-li problematickou pleť produkující velké množství kožního mazu, je velmi důležité ji chránit před škodlivým UV zářením

Zvláště obezřetní by měli být ti, kteří na léčbu aknózní pleti užívají předepsané léky. Některé totiž mohou vaši pleť učinit citlivější a tím pádem hrozí poškození pleti působením slunečního záření. Následkem mohou být popáleniny nebo zvýšená pigmentace. Před pobytem na slunci si proto vždy na obličej naneste dostatečné množství opalovacího prostředku s co nejvyšším ochranným faktorem. Ideální pro problematickou pleť jsou spreje s vodním základem nebo opalovací gely, které pleť zbytečně nezatěžují. Po opalování nezapomeňte sluncem namáhanou pleť opečovat.

Recepty na péči o problematickou pleť

Máme pro vás několik tipů, jak na to jít přírodní cestou. Otestovali jsme je na sobě, můžeme proto s klidnou duší doporučit. Spolu s vhodnou kosmetikou si zkuste připravit kvalitní domácí přírodní produkty pro péči o problematickou pleť.

Aloe vera gel (Aloe barbadensis)

Dřeň z listů aloe má na pleť blahodárné účinky, stačí si ji přiložit na obličej a ucítíte chladivou úlevu. Dobře se do pokožky vsakuje, hydratuje ji, působí proti bakteriím, skvělá na jizvy a chladí svědivé štípance nebo popáleniny. 

A navíc si z Aloe vera můžete připravit skvělý pleťový krém. Tady je recept:

  • 40 g aloe vera gelu
  • 10 g jojobového oleje
  • 2 kapky eukalyptu (esence)
  • konzervat (pokud není v aloe vera gelu)

Všechny ingredience spojíme v hladký krém mléčné barvy.

Vzhledem k velkému obsahu vody v aloe, je nutné použít konzervant, pokud nemáte gel, kde je již obsažen. Krém by se totiž mohl při kontaktu se vzduchem a bakteriemi zkazit. Jako konzervant nepoužíváme alkohol, neboť ten by pleť naopak dehydratoval. Jako přírodní konzervat lze použít extrakt z grepových jader.

Kokosový olej

Tento oblíbený olej je ideální z mnoha důvodů. Kromě exotické vůně totiž dokáže efektivně ničit bakterie a mikroorganismy a zchladit a ulevit pokožce po opalování nebo holení. Doporučujeme si kokosák přibalit do kufru i na dovolenou.

Využití nachází i jako náhrada zubní pasty, deodorantu, antimykotického přípravku na nohy nebo třeba lubrikantu. Ženy kokosový olej ocení při péči o roztřepené konečky vlasů nebo při potížích pohlavního ústrojí. Díky své hutnosti ale může ucpávat póry nebo dehydratovat, a proto není příliš vhodný pro pravidelnou aplikaci v oblasti obličeje.

Připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na koupel, která uleví namáhaným nohám. Budete potřebovat:

  • 100 g mořské soli
  • 5 kapek silice citronové trávy
  • 5 kapek extraktu z máty peprné
  • cca 80 g kokosového oleje

Rozehřejeme kokosový olej, kápneme do něj éterický olej, dobře promícháme a spojíme se solí. Směsí, která je vhodná i jako peeling potíráme při koupeli nohy po námaze. Pokud dovolenou rádi trávíte lezením po horách, rozhodně si tuto směs nezapomeňte doma.