Poznejte kyselinu hyaluronovou

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová (Hyaluron acid = HA, hyaluronát) je mukopolysacharid přirozeně se vyskytující v našem těle, a to v kloubním mazu a v základní substanci pojivové tkáně. V neposlední řadě, spolu s kolagenem a elastinem, tvoří základ kůže.

Molekula kyseliny hyaluronové se skládá z nevětveného řetězce cukerných zbytků, který vyplňuje prostor mezi vlákny kolagenového gelu. Nachází se jak v hlubších vrstvách kůže (nízkomolekulární HA), tak v povrchové vrstvě (vysokomolekulární HA). 

Dost však již bylo chemických zkratek a obecných informací. Pojďme se podívat, jaké vlastnosti a účinky vlastně má.

Vlastnosti kyseliny hyaluronové

Pro kyselinu hyaluronovou je typickou vlastností bobtnavost ve vodě – váže na sebe vlhkost. Buňka této kyseliny je schopna zvětšit svůj objem až 1000x! V hlubších vrstvách kůže díky nabobtnání utěsňuje mezibuněčné prostory, čímž se vyhlazuje pokožka (zamezuje „pomačkání“ kůže).

Na povrchu kůže chytá vlhkost z vnějšího prostředí a zvětšením svého objemu vytváří bariéru, přes kterou nedochází k transdermální ztrátě vody. Nabobtnané molekuly kyseliny hyaluronové spojují kolagenová a elasticinová vlákna, jež zajišťují lubrikaci buňkám v kůži, aby se mohly lépe pohybovat. Kožní buňky získávají pevnost, a pokožka tak působí „mladě a zdravě“. Pokožka je díky kyselině hyaluronové hladká a pružná – je totiž hydratovaná.

 V dnešní době naštěstí umíme těchto vlastností využít, ať už v kosmetologii, medicíně či v rámci zdravého stravování.

V jakých potravinách ji najdeme?

Kyselina hyaluronová se sice v našem těle vyskytuje přirozeně, můžeme ji však podpořit tím, že ji budeme přijímat v potravě.

Obsahují ji například banány, sója, vnitřnosti, klouby nebo šlachy. Pomoci si ale můžeme také konzumací potravin, jež napomáhají ke zvýšení produkce této kyseliny v těle. Jedná se o některou zeleninu, například květák, špenát, dále o rajčata a také jahody. Anebo si kupte HA ve formě doplňku stravy. U nás si zákaznice nejvíce váží kyseliny hyaluronové od značky Eveline.

 kyselina-hyaluronova-obrazek

Užití v medicíně

Pro využití účinků kyseliny hyaluronové ale není nutná její přímá konzumace. Díky pokrokům v medicíně a dermatologii je její aplikace do kůže snadnou záležitostí. 

Tato zázračná kyselina však pomáhá nejen v případech kožních defektů, ale také při kloubních potížích. Například při osteoartéze kolen a kyčlí, kdy ubývá tekutina v kloubní štěrbině, lze aplikovat právě kyselinu hyaluronovou. Pro své protizánětlivé a hojivé účinky nachází uplatnění také při tzv. mokrém hojení ran. 

Schopnosti hydratovat využívá také gynekologie, kde je využívána k úlevě při potížích jako je svědění a pálení zevního i vnitřního genitálu. Je součástí podpůrné léčby stresové inkontinence a také léčí jizvy po nástřihu hráze. I v gynekologické praxi se užívá k odstranění estetických nedokonalostí. 

Užití v estetické medicíně, dermatologii a kosmetice

S přibývajícím věkem ubývá množství kyseliny hyaluronové v pokožce. Nedostatek HA se projevuje ztrátou pevnosti a pružnosti, objevují se vrásky a nejednotný barevný tón pleti, jedním slovem stárnutím pokožky. Co s tím?

Hydratovat kůži můžeme každodenním používáním krémů a sér obsahujících kyselinu hyaluronovou. Vnější aplikace krémů však dokáže hydratovat pouze povrch pokožky a to někdy nestačí. Proto se v estetické medicíně dává přednost lokálnímu použití HA v podobě injekčních výplní, které dostanou látku v dostatečném množství i do hlubších vrstev kůže.

Obsah výplní tvoří synteticky vyráběná kyselina hyaluronová s různým stupněm zasíťování (tj. o různé hustotě).

12. KYS. HYALURON - nejprodávanější

Mezoterapie

Mezoterapie je hydratace povrchové vrstvy pleti. Jedná se o vpíchnutí malého množství HA do podkoží, nejčastěji do obličeje. Kyselina hyaluronová je v tomto případě nezasíťovaná, nebo méně zasíťovaná, jinými slovy je řidší konzistence. Užívá se též pro oblast krku, dekoltu a hřbetu rukou.

K aplikaci se užívají mikrojehličky, nebo speciální injektor. Vše trvá jen několik minut a za pár dní zmizí z pokožky také stopy po jemných vpichách. Kyselina hyaluronová postupně zvětší svůj objem, takže již po první aplikaci je pleť viditelně hladší, pevnější, pružnější a hydratovanější.

Díky svým antioxidačním účinkům bojuje proti volným radikálům. Kůže získá lepší schopnost absorbovat kosmetické aktivní látky. Vstříknutá výplň zároveň podporuje kůži v tvorbě vlastní HA a též v syntéze kolagenu a elastinu.

Kyselina hyaluronová na vrásky

Jedním z nejviditelnějších projevů stárnutí pokožky jsou hluboké vrásky na obličeji. A právě ty jsou ošetřovány dermálními výplněmi se zasíťovanou, neboli hustší konzistencí. Kromě vyhlazení hlubokých vrásek je zasíťovaná HA vhodná v případě propadlých jizev či k modelaci a augmentaci kontur obličeje. Na vyplnění jemných vrásek, stejně jako při ošetřování pleti s tenkou kůží, stačí nezasíťovaná, či méně zasíťovaná konzistence HA.

V závislosti na tom, o jakou oblast (například vrásky kolem očí) a hloubku kůže se jedná, se však v praxi kombinují různé druhy dermálních výplní.

Tak co myslíte? Je čas na to vyzkoušet kyselinu hyaluronovou v praxi? Neváhejte, doporučuje 9 z 10 žen. Patříte mezi ně i vy.

12. KYS. HYALURON - výběr