Základy osobní hygieny pro zdraví

Proč je osobní hygiena důležitá?

Nebudeme lhát, že v posledních dnech nabývá na významu osobní hygiena, která stojí za úspěchem či neúspěchem v boji s bakteriemi či viry.

Ptáte se, proč je osobní hygiena tak důležitá? Odpovědí je hned několik, my jsme pro vás sepsali 3 základní, které jsou s hygienou spjaté

  • v případě dodržení správné hygieny efektivně bráníme šíření bakterií a virů
  • máme zdravější pocit z celkové kondice – zdraví
  • podpora vnějšího vzhledu a vystupování vůči okolí

Každý by si měl vytvořit základní návyky osobní hygieny. Díky tomu se nám vryjí pod kůži a my budeme moci předávat naše zkušenosti a návyky i našim dětem. Na základě drobného výzkumu jsme pro vás sepsali 5 tipů, které jsou s osobní hygienou spjaté.

Co by na tomto seznamu nemělo chybět?

  1. Pravidelná zubní hygiena – minimálně 2x denně

Čištění zubů nám z minulosti nepřipomíná asi nic pozitivního. Nicméně pokud si čistíme zuby 2x denně, jsme na té nejlepší cestě. Nejlepší je si udělat návyk, který budeme poctivě dodržovat. U dětí pak můžeme spojit čištění zubů s nějakou aktivitou, aby u čištění minimálně 2 minuty vydržely. Mít zdravé zuby je základ. Co myslíte?

A aby to bylo ještě jednodušší, vybrali jsme pro vás kvalitní zubní pasty, jež máme ověřené a stojíme si za jejich kvalitou. 

10. ZUBNÍ PASTY - vybrané produkty

  1. Správná technika mytí rukou

Možná to berete na lehkou váhu, avšak, to byste opravdu neměli. Poctivě si mýt ruce nejen po každé toaletě, ale ideálně i v dalších životních situacích (např. před jídlem), je zásadní pro vaše zdraví. Spolu s dětmi můžete pracovat na tom, aby bylo mytí efektivní.

Já osobně používám tuhá mýdla, která si pamatuji z dětství. Měli bychom je používat tak, aby byly bakterie bez šance. 

hygiena-osobni-magazin

  1. Používejte kapesník, jak jednorázové, tak papírové

Často na to zapomínáme, ale v průběhu dne se dotkneme našeho obličeje častěji, než si myslíte. A proto bychom měli mít správné návyky spojené se smrkáním tak, aby nám bakterie neulpěly na obličeji či rukou. 

  1. Čisté spodní prádlo? Opravdu?

Možná se budete divit, nicméně, i zde bychom měli brát zřetel na pravidelnou výměnu spodního prádla. U dospělého jedince je to snad již standard, avšak stejně tak bychom měli jít příkladem i našim dětem.

Stejně jako pravidelná výměna, měli bychom brát na zřetel i následné praní. Zkuste použít přírodní prášek a vyhněte se syntetickým avivážím. Díky tomu bude prádlo šetrné k vaší pokožce i pohlavním orgánům. 

  1. Pravidelná sprcha nebo koupel

Po celém dni jsme upocení, pokryti pylem či prachem. Takže pokud je to jen trochu možné, využijte sprchu. Zde můžeme mít samozřejmě dilema, avšak, šetříme životní prostředí, a proto volíme sprchu. Vanu si dejte výjimečně. A abychom podpořili přírodu, zkuste šetrné sprchové gely z naší široké nabídky.

10. SPRCHOVÉ GELY - vybrané produkty

Sprchování je základ osobní hygieny. U dětí jim pak tuto péči můžeme zpříjemnit hračkami či pěnícím sprchovým gelem. Ostatně, já miluji pěnu dodnes. Co vy?

Povzbuďte všechny příbuzné k tomu, aby šli příkladem. A stejně tak, aby u dětí podpořili vaše snažení. #spolecnetozvladneme

10. HYGIENA - gely a spreje