Mýty o zubní hygieně

Mýty o zubní hygieně

Kolem ústní hygieny existuje spoustu různých mýtů, ať už se týkají správného čištění zubů, používání zubní pasty či zubních kartáčků, nebo špatného dechu. Někteří lidé se dokonce domnívají, že jablko může zastoupit čištění zubů kartáčkem se zubní pastou, anebo se obávají, že když budou konzumovat žvýkačku, vypadne jim plomba. Toto všechno však jsou pouze mýty a my vám teď odhalíme, jaká je pravda.

Kazivost zubů je dědičná

Mylnou představou mnoha lidí je, že zubní kazy jsou dědičnou záležitostí. Pravdou to sice může být, ale jen velmi malé množství případů. Nejčastěji jde o to, že se v rámci rodiny osvojuje špatný způsob stravování a přebírají se nesprávné návyky při čištění zubů.

Takže ano, v jistém slova smyslu je "dědičnost" na místě.

Bez ústní vody to nejde

Jedním z mýtů šířících se kvůli působení reklam je, že na všechny nedostatky v čištění a nečistoty v ústní dutině stačí používat ústní vodu. Ústní voda brání škodlivým bakteriím v destruktivní činnosti, pokud jsou ale zuby překryty silným tlakem, nedostane se pod něj, a zuby tak ochránit nedokáže.

Čím tvrdší, kartáček tím lépe

Někteří lidé se také mylně domnívají, že tvrdší kartáček je lepší než měkký. Opak je však pravdou. Tvrdší kartáček je vhodný pro péči o zubní protézu. Pro běžné čištění je lepší měkký kartáček, který je šetrný k vašim dásním. A také zubní sklovině tvrdý kartáček může také časem odhalit zubní krčky.

Na druhou stranu pokud zvolíte příliš měkký kartáček, délka čištění bude dlouhá a vy se budete muset velmi snažit, abyste vyčistili zuby opravdu dokonale. Nejlepší je kupovat soft kartáčky.

Čištění zubů po každém jídle

Někdy se uvádí, že čištění zubů je třeba provádět 3x denně po 3 minuty. Pravda však je, že nejdůležitější je správná technika čištění a péče o ústní dutinu. Příliš časté čištění zubů poškozuje sklovinu.

Tudíž, vždy ráno a večer je základ. V průběhu dne můžete použít třeba ústní vodu, nebo vsadit na žvýkačku bez cukru.

Myty zubni pece

Zubní kaz není infekční

Možná vás to překvapí, ale zubní kaz je infekčním onemocněním. Přenést zubní kaz například na vaše nejbližší můžete i pouhým polibkem. Malé děti nemají dostatečně rozvinutou imunitu, a proto je lepší vyhnout se používání stejných příborů. Snížená imunita totiž v případě malých dětí znamená větší náchylnost k nákaze zubním kazem.

Elektrický kartáček je lepší než klasický

Přestože moderní technologie v podobě elektrického kartáčku může působit dojmem, že elektrickým kartáčkem si vyčistíte zuby lépe, ve skutečnosti odstraňuje zubní plak stejně účinně jako klasický kartáček. Navíc pokud budete používat elektrický kartáček dlouhodobě, můžete si způsobit narušení zubní skloviny a obnažení zubních krčků.

Zápach z úst je způsoben špatnou hygienou

Zápach z úst může mít různé příčiny. Je pravda, že může být důsledkem špatné ústní hygieny, je to však pouze jedna z možností. Může sice pocházet z žaludku, ale většinou se to stává pouze v případě tabáku, kávy, česneku, cibule a dalších potravin s výrazným zápachem.

Nejčastěji má špatný dech příčinu v rozkládajících se bakteriích v plaku, který je přítomen v prasklinách hřbetu jazyka a v dásňových kapsách. Zápach může být také projevem onemocnění trávicího traktu jater, nebo ledvin případně užíváním některých léků.

Drahé zubní pasty jsou lepší

Z různých reklamních kampaní jste mohli nabýt dojmu, že dražší zubní pasty jsou lepší než ty levnější. Nicméně všechny pasty obsahují fluoridy, které jsou důležité pro prevenci vzniku zubního kazu. Ani fluorizace vás nezachrání před kazy a záněty dásní, pouze pomáhá k jejich prevenci.

Zubní pasta je vhodná k osvěžení. Pouze některé zubní pasty jsou obohacené o minerály, které mohou mít pozitivní vliv na citlivost zubů.

Žvýkačka je nezdravá a vytahuje zubní plombu

Spousta lidí se bojí žvýkat žvýkačku, aby si nevytáhli zubní plombu. Pokud však žvýkačka skutečně vytáhne plombu, znamená to, že plomba nebyla v pořádku, případně že ukrývá zubní kaz. V podstatě vám tedy prokáže službu, že vás upozorní na problém. Žvýkačky s cukrem jsou potravou pro bakterie, které způsobují zubní kaz, proto jsou vhodné žvýkačky bez cukru, ty pomáhají neutralizovat kyseliny v puse.

Místo zubního kartáčku jablko

Možná jste v dětství zaslechli, že pokud jsi dáte jablko, nemusíte si potom čistit zuby, protože jablko zastoupí zubní kartáček. Bohužel nejenže jablko zubní kartáček nenahradí, ale navíc obsahuje cukr, který podporuje činnost bakterií. Jednu pozitivní vlastnost však ,,chroustání" jablka má, masíruje dásně a mírně odstraňuje povrchové nečistoty. 

Na bílé zuby stačí bělicí pasta

Bělicí pasta může působit jako zázrak dnešní doby. Bohužel tak pouze působí. Drahé bělicí pasty a gely na používání na doma nefungují. Vybělení zubů  nechte raději na zubním lékaři, nebo zubní hygienistce. Dobrou bělicí pastu můžete použít k udržování vybělení zubů.

Zuby mě nebolí, ani nekrvácí, znamená to, že jsou v pořádku

Bylo by to hezké, ale to, že vás zuby ani dásně nebolí a nezaznamenali jste ani žádné krvácení, neznamená, že je váš chrup v pořádku. Zubní kaz zpočátku nebolí, bolest není průvodním znakem ani paradentózy. 

Tak schválně, kterým z mýtů jste až doposud věřili? Dejte nám vědět.

zubni-pece-komplet-blog