Jaké jsou typy pleti a jak typ pleti poznat?

Jaké jsou typy pleti

pleti je geneticky daný a během života se nemění, i když se může vyvíjet (obvykle od mastnější pleti k sušší). Konečný vzhled ovlivňují různé vnější i vnitřní faktory a samozřejmě vaše péče. Pro správný výběr kosmetických přípravků potřebujete znát svůj typ pleti. Jaké typy jsou a čím se liší? Pomůžeme vám se zorientovat, nahlédněte pod pokličku a vyberte si produkty na míru vašeho typu pleti.

Než si však jednotlivé typy pleti popíšeme, zkuste si spolu se mnou udělat základní - domácí test typu pleti, který mnohé napoví.

V prvé řadě je však potřebné poznamenat, že typ naší pleti může nejlépe vyhodnotit pouze kosmetička či dermatolog. Nicméně, náš test částečně napoví, kam inklinuje právě vaše pokožka.

Před testem si obličej opravdu důkladně očistěte (POZOR - čistícím prostředkem bez alkoholu!). Poté nechte pleť odpočinout a vyčkejte v klidné poloze zhruba 1 hodinu. A teď, po hodině, vezměte do ruky zrcadlo a stoupněte si tak, aby na pleť dopadalo denní světlo či světlo vašeho bílé (např. LED osvětlení vyšší intenzity).

1. Jestliže je typ pleti sušší - poznáte tak, že pleť je matná, stažená a cítíte vysušení...

2. Jestliže typ pleti spadá do smíšené či normální - poznáte tak, že oblast nosu a čela je lesklý...

3. Jestliže typ pleti spadá do mastné - poznáte tak, že se leskne obličej prakticky v celé své ploše

typ-pleti-magazin

Normální pleť

Základním typem je normální pleť. Vypadá čistě, hladce, jemně růžová, pružná, má uzavřené póry bez tmavých teček a vyžaduje nejméně péče. Je eudermická, neboli optimálně vyvážená, nemá sklon k citlivosti. S přibývajícím věkem může docházet k dehydrataci.

K udržení takto ideálně vyvážené pleti je třeba dodržovat péči na den i na noc. Šetrný peeling odstraní odumřelé buňky a masáž podpoří krevní oběh. Nezapomínejte na péči o oblast kolem očí.

Pleťové peelingy pro péči o vaši normální pleť... 

CISTENI PLETI - magazin

Suchá pleť

Suchá pokožka suše i vypadá, je šupinatá, tenká, bledá, s věkem se rozšířují póry. Charakteristická je pro ni absence kožního mazu, což znamená absenci lipidů, které zadržují vlhkost a podporují správné fungování ochranné bariéry proti vnějším vlivům (sluneční záření, mráz, teplotní rozdíly). Proto se na ní snadno tvoří vrásky a je náchylná na projevy stárnutí. Je málo odolná, a tak z téměř průsvitné kůže někdy vysvítají žilky.

Hydratace pleti závisí na zásobování hlubších vrstev kůže vodou a na pocení. Suchá pleť má nedostatek přirozených hydratačních faktorů (urea, aminokyseliny a kyselina mléčná), ty podporují vázání vody uvnitř kůže. Dále chybí již zmíněné epidermální lipidy, jako jsou ceramidy, mastné kyseliny a cholesterol, ty jsou potřebné pro správnou bariérovou funkci kůže.

Suchou pletí trpí výrazně více žen než mužů. Až 40 % případů obtíží s pletí, které řeší dermatologové, souvisí s problémy vyplývajícími z xerózy, tj. suché pokožky. Xeróza má různé stupně závažnosti a v různých formách: pleť může být jen něco málo sušší než normální typ, nebo až extrémně suchá.

Suchá pokožka - napjatá, křehká, málo elastická, hrubá a často vypadá bledě.

Velmi suchá pokožka - viditelná ložiska šupinaté a olupující se kůže, hrubý povrch pleti (působí až jako předčasně zestárlá), pocit napjatosti či dokonce svědění. Sklon k citlivosti.

Extrémně suchá pokožka - postihuje zejména ruce (nejčastěji starších osob), chodidla, lokty a kolena. Projevem je zhrubění povrchu kůže, rozpraskávání se sklony k tvorbě ragád (prasklin), mozoly, olupování, časté svědění.

Dbejte na dodržování pitného režimu, chraňte se pečlivě před UV paprsky. Hydratujte hloubkově a nevyhýbejte se pleťovým olejům.

Mastná (problematická) pleť

Mastná pokožka je velmi lesklá a má tendence k tvorbě akné, protože kvůli nadbytku kožního mazu (tzv. seborea) je mastná (především v oblasti tváří, nosu a čela). Nadměrnou produkci může způsobit stres, hormonální změny. Póry jsou rozšířené a zblízka jsou zřetelně viditelné, mohou mít i načernalou barvu, ucpávají se. Mírná forma akné se projevuje na obličeji a často také na krku, ramenou, zádech a hrudníku v podobě velkého množství komedonů (černé tečky a bílé pupínky). 

Středně závažné a závažné případy se na pleti projevují papulami (malé pupínky bez viditelných bílých nebo černých špiček) a pustulami (vřídky střední velikosti s nápadnými bílými nebo žlutými tečkami uprostřed). Pleť je zarudlá a snadno se zanítí.

Působí hrubě, bledě, těstovitě. Z těchto důvodů vyžaduje větší péči než ostatní typy pokožky - hloubkové a pravidelné čištění, ale i správnou životosprávu. Oproti suché pokožce se na ní jen tak neprojevují známky stárnutí, vrásky přichází později a v menším množství než u ostatních typů. To proto, že silnější zrohovatělá vrstva ji chrání před vnějším poškozením.

Vyberte si z široké nabídky krémů na problematickou pleť. 

Smíšená pleť

Smíšená pleť je vlastně kombinace suché a mastné pleti, v závislosti na jednotlivých zónách obličeje. Rozdíl v lesku (tudíž mastnotě) bývá v tzv. T-zóně a na tvářích.

Normální až suché zóny: tváře, oblast kolem očí, horní ret a krk
Mastné zóny (T-zóna): nos, čelo a brada

Péče je nejnáročnější, protože mastné zóny je třeba důkladně čistit a suché zóny hydratovat.

Při čištění používejte výhradně vlažnou vodu. Užívejte pouze speciální, hydratační krémy pro smíšenou pleť. Stačí malé množství krému - asi velikosti oříšku.

Citlivá pleť

Křehká citlivá pleť reaguje na všechny vnější vlivy, například na suchý vzduch z topení nebo klimatizace, sluneční záření nebo stres. Je velmi suchá, napjatá, lehce se podrážd, svědí, s tendencemi k tvorbě fleků a skvrn. Kosmetická péče by měla především podporovat ochrannou vrstvu pleti.

Krém by vás měl chránit před vnějšími vlivy a neměl by obsahovat parfémované složky. Opatrně ho nanášejte poklepáním. Vyhýbejte se kořeněným jídlům, dbejte na vyváženou stravu.

Péče o suchou pleť - produkty - EVELIO