10 mýtů kolem péče o pleť, kterým stále věříme. Co vy?

O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty. V dnešním článku se pokusíme poodhalit roušku pravdy kolem mýtů v péči o pleť, jež mnohé z nás stále mohou věřit. Je pravdou, že řadě z mýtu v oblasti kosmetiky a péče o pleť jsem kdysi věřila i já. Ta doba je již pryč. A jelikož se na mě stále obracíte s podobnými dotazy, zkusila jsem pro vás sepsat ty nejpalčivější, kterým rozhodně nevěřte.

Pojďme si představit nejčastější mýty kolem péče o pleť. Jde o mýty, které vám zkušené kosmetičky ihned vyvrátí. A stejně tak se o to pokusím i já.

  1. Hydratovat pleť lidé s mastnou pletí nemusí


Ačkoliv se to mnohým ženám zdá asi logické, pravda to není. I mastná pleť vyžaduje hydrataci. Takže vaše snaha, ještě více ji vysoušet, je to nejhorší, co můžete udělat. V tomto okamžiku žlázy začínají produkovat o to více mazu. Právě tím se dostanete do začarovaného druhu.

Nebojte se a své mastné pleti dopřejte potřebnou dávku hydratace. Zejména pak vhodnými krémy, které jsou určené pro mastnou pleť. Ideálně sáhněte po kosmetice, která obsahuje zinek, ovocné kyseliny či vitamíny.

  1. Pěnící produkt nemusí vždy obsahovat detergent


Možná to znáte - každý nás straší, že cokoliv pění, je automaticky špatné. Je to částečně pravda – bavíme se o přípravcích na obličej, které obsahují sírany - nejlevnější sírany, které v tomto směru působí nejhůře, patří laurylsulfát sodný a laurethsulfát sodný (SLS). Právě tyto látky narušují ochrannou vrstvu pokožky, čím dochází k vysoušení a podráždění.

Já osobně doporučuji, když to jde, čemukoliv „pěnívému“, kde je složení na více než 5 – 8 řádků, se vyhnout.

mytus-pece-o-plet

  1. Máte citlivou pleť? Pak pro vás peeling není.


Další z mýtů, který se pokusím vyvrátit. Hned na úvod – tzv. exfoliace neboli peeling je obecně prospěšný pleti. A to i ženám, které mají citlivou pleť.

Pokud vlastníte citlivou pleť, pak byste jen měly zvolit šetrnější variantu a zapomenout na klasický mechanický peeling – ten hrubozrnný. V případě, že máte citlivou pleť, volte enzymatický peeling – přičemž tím pleť nemasírujte, ani nedřete. Tento typ peelingu je vhodné nanést jako pleťovou masku a nechat působit. Na závěr aplikace již jen stačí opláchnout. Vaše citlivá pleť to opravdu ocení.

A rada na závěr – zapomeňte i na domácí peeling. U nich nedokážete udržet pH či obtíže s kontaminací při výrobě. To pro vaši citlivou pleť prostě není, věřte mi.

  1. Micelární vody nebrat


I s tímto názorem jsem se již setkala – a bohužel, v tomto případě je to další z mýtů. Platný ovšem pro kvalitní micelární vody. Věřte mi, že micelární vody nám mohou opravdu posloužit, protože micely (olejové kapičky) skutečně skvěle přitahují maz a nečistoty. Díky tomu právě micelární voda pleť odlíčí a zároveň perfektně vyčistí. Nezapomeňte však na závěr aplikace pleť poctivě opláchnout vodou!

  1. Na jaře a na podzim není třeba péče o pleť


Ano, nejčastěji se setkáme s články, které nám radí, jak pečovat o pleť v zimě a v létě. Avšak na jaro a podzim se často zapomíná. Přitom, právě v tomto období je zásadní příprava. Bez ní bude naše pleť trpět mrazem v zimě a pod náporem UV záření v létě.

Po létě je vaše pleť dehydratovaná, je nutné ji na podzim dostat do formy. Kromě kvalitního denního a nočního hydratačního krému používejte i na odličování přípravky s obsahem zvláčňujících složek, které nevysušují pleť.

  1. Nosíte make-up? Ucpáváte si póry!


Je pravdou, že historicky byl make-up hutné konzistence, který opravdu pleť doslova „ucpal“. Ta pak nemohla dýchat a problém byl na světě. Za tu dobu došlo k mnoha změnám – dnes již mají kvalitní make-upy jemnou texturu, která pleť nezatěžuje.

Důležité je při výběru myslet nejen na správný odstín, ale také na kvalitu vaší pleti. Suché dopřejte hydratační make-up, citlivé zase ověřené značky z lékárny.

  1. Značku krému je třeba pravidelně změnit


Tohle slýchám velmi často – že když něco „používáme“ dlouho – pleť si zvykne a účinné látky ztrácí na síle. Prostě a jednoduše – pleť přestane reagovat a my utrácíme peníze zbytečně.

Ovšem, dle odborníků je to holý nesmysl. A já s nimi souhlasím – jestliže naše pleť daný produkt snáší a reaguje na něj pozitivně, není důvod ho měnit. Ostatně, vzpomínáte, jak dlouho trvalo najít produkt, který vám vyhovuje? Tak se ho držte!

Naše oblíbené značky najdete přehledně i u nás.

  1. Vrásky jsou genetická záležitost


Věřte nebo ne – vrásky jste nezdědili. Je pravdou, že některé vlastnosti kůže skutečně ovlivňují geny. Ale vězte – na stárnutí pleti nemají geny žádný vliv.

Stav pokožky souvisí s vaším životním stylem. Pokud žijete ve stresu, špatně se stravujete, nedodržujete pitný režim – pak zbystřete. Vaše pleť je ohrožena vráskami. Nezanedbatelnou část pak ovlivní i kouření či alkohol. Myslete na to, až se příště podíváte do zrcadla.

VRÁSKY - nejprodávanější

  1. Akné a čokoláda


Možná jste to už slyšeli – tučné jídlo a čokoláda – také vás tím rodiče strašili? Je pravdou, že tučné škodí vašemu zdraví, ale nikdo zatím neprokázal, že by čokoláda a tučné jídlo stálo za pupínky v obličeji.

Máte-li pocit, že vám čokoláda nedělá dobře, nejezte ji. Naopak – čokoláda s vysokým podílem kakaa, může pozitivně ovlivnit vaši pleť – díky obsahu antioxidantů.

  1. Není toho krému na mě ještě málo?


Další z mýtů, který si schovávám na konec. Věřte nebo ne, 10 cm vrstva krému prostě nezaručí vyšší účin. Naopak – čím silnější vrstva, tím více starostí.

Pokožka totiž dokáže vstřebat opravdu jen tenkou vrstvu krému. Vše navíc se buď vsákne do polštáře, oblečení či natropí neplechu v průběhu dne.

Nanášejte kosmetiku v přiměřeném množství – stačí to. Eventuálně aplikujte vícekrát denně, dle potřeby. Ale s tloušťkou vrstvy to nepřehánějte.

Tak a teď schválně – kolika mýtům jste dodnes věřily dámy? Nebo tu máme i nějaké pány, které zajímá tato problematika? Dejte nám vědět…