Kousání nehtů je nemoc!

VÍTE, PROČ SI KOUŠETE NEHTY?

Začneme hned od začátku, abychom našli důvody, důsledky a prefenci, jak řešit kousání nehtů. Ostatně, víte co mají společného lakování, klepnutí přes prsty, dlouhé promluvy do duše a slovo onychofagie? Zmíněný termín je odborný výraz pro okusování nehtů. A předchozí doporučení jsou postupy, jak zkusit kousání předcházet.

Ovšem věřte mi, nic z uvedeného onen problém nevyřeší. Spíše naopak, na čas aktivitu omezí, ale poté propukne opět v plné síle.

Okusování nehtů je velice nepříjemný a těžce překonatelný zlozvyk, který se objevuje jak u dospělých, tak i dětí či adolescentů. Je důležité si uvědomit, že kousání nehtů může být často jakýmsi signálem, že je něco v nepořádku, nebo voláním postiženého o pomoc.

Proč si lidé koušou nehty?

Nedokážeme vše shrnout na pár řádcích, avšak nejčastější příčinou bývají různé formy stresu, úzkostné stavy, obavy z náročných situací. Ať už ve škole, nebo v práci, všude na nás číhají nástrahy, které mohou přejít až do onychofagie.

Z hlediska psychiky je pro kousání nehtů typický například tlak z rodiny. U dětí se o ně postarají namátkou nadměrně ctižádostiví rodiče. Opomenout nelze ani jejich dramatické hádky, eventuálně komplikovaný rozvod. To vše může zasít semínko, které vyklíčí v budoucnosti.

Podle výzkumu kanadských pediatrů z University of Calgary si nejčastěji koušou nehty děti, a to v rozmezí mezi 10. - 18. rokem. Až 23 % tvoří mladí lidé ve věku od 18 do 22 let. Dospělí kousání odbourají, nejčastěji do svých 30. narozenin. A jak výzkum prokazuje, chlapci si koušou nehty mnohem častěji než dívky. Nejčastější příčinou kousání nehtů je stres, nuda, skrytá agrese a třeba i nedostatek vápníku.

Případný nedostatek vápníku v těle pak může vyřešit změna jídelníčku a jeho obohacení o mléčné výrobky, ale také brokolici, hrášek, lískové oříšky, slunečnicová semínka a další produkty, které zvýší podíl vápníku v našem těle.

ZLOZVYK NEBO NEMOC

Onychofagie - kousání nehtů, bývá běžně považována za zlozvyk. Návyk projevující se opakováním chování, jež je společensky nevhodné. Nicméně věřte mi, nic neříká o konkrétních příčinách, které jsou s tímto problémem spojené. A upřímně, v dnešní době se mnozí odborníci přiklánějí spíše ke skutečnosti, že se jedná o nemoc.

nehty-blog-uvodni-obrazek

ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY?

Ano, nemusí se to zdát, ale ve spojení s okusováním nehtů se může objevit řada zdravotních problémů. Mimo psychické problémy se zaměříme na bakterie, které sepři okusování nehtů a kůžičky dostávají přímo na sliznici v ústech a v nejhorším případě můžete chytit nebezpečnou nemoc. Nepodceňte tento zásadní problém, který často přehlížíme.

Nehet, který si okusujete, je kvůli poškození mnohem náchylnější k plísním a poškození. Kousání ale poškozuje i zubní sklovinu, která se může díky okusování nepřirozeně tvrdého materiálu zničit a vytvořit vstupní bránu pro vznik kazu. V nejhorším případě si zničíte dásně.

Typickým důsledkem kousání nehtů jsou citlivé a bolavé konečky prstů, krvácení či hnisání kolem nehtového lůžka.

Co se týče samotných nehtů, tak častým a opakovaným okusováním dochází i k nevratné změně jejich tvaru. A co víc, deformace může zasáhnout do nehtového lůžka.

V neposlední řadě bychom se měli zaměřit i na psychiku. Člověk se za své okousané nehty stydí a snaží se je skrývat. Udělá pro to maximum. Jeho sebevědomí to příliš nepřispívá a nedostatečná sebedůvěra a pocit méněcennosti může negativně ovlivnit i jeho společenský či pracovní život. V důsledku toho se dostáváme do začarovaného kruhu, z kterého není úniku. Nezoufejte, řešení tu je, společně jej najdeme!

jak se zbavit okusování nehtů

Věřte mi, nejlepším prostředkem, jak okusování nehtů zastavit, je zjištění, za jakých okolností si nehty koušeme. Jelikož je okusování problémem psychiky, často je nutné najít odborníka v podobě psychologa, který nám pomůže původce odhalit.

Při léčbě se uplatňují  různé metody, přičemž neexistuje obecně platný způsob k tomu, jak se zbavit tohoto zlozvyku. Na každého totiž platí jiný postup. Pohnutky, které stojí za okusováním jsou totiž pro každého specifické, neexistuje jednotný rámec, který by se dal aplikovat na většinu.

Obecně se při terapii používá aplikace hořkého laku, který je zdravotně nezávadný a jeho nepříjemná chuť odradí od okusování. Pokud se zaměříme na psychickou část, snižování napětí, které vede k okusování, je možné redukovat jinými metodami, např. žvýkačkami nebo cucáním bonbonů. Dále je dobré různým způsobem zaměstnat ruky tak, abychom ruce zaměstnali a odvedli pozornost od nehtů.

Když však žádné doporučení nefunguje, tak je dobré kontaktovat psychologa.

1. EVELINE pro pevné a zářivé nehty  1. EVELINE Regenerátor nehtů  1. EVELINE SOS pro křehké a lámavé