Jak pečovat o mastnou pleť správně?

Jak pečovat o mastnou pleť

Mastná pleť trápí spoustu žen, ale i mužů. Chápete, že vyžaduje péči. Jak o mastnou pleť ale pečovat správně? Proč vlastně mastnou pleť máme? Na mnohé tyto otázky si v dnešním článku odpovíme.

Péče o mastnou pleť může být náročná, zejména v létě. Co si budeme povídat. Vysoké teploty nám s mastnou pletí prostě nesvědčí. Jestliže za pár hodin po očistě vnímáte svou pleť jako mastnou, zbystřete. A nechte si od nás poradit.

Jak vypadá mastná pleť

Mastná pleť je silnější, na pohled lesklá a má rozšířené póry. Charakteristická je zvýšená produkce mazových žláz, tu spouští hormony androgeny. To může způsobit maštění pleti a ucpávání pórů. Nadprodukce kožního mazu je typická v období dospívání kvůli hormonálním změnám v těle. Mastná pleť má sklony k tvorbě komedonů (černé tečky a bílé pupínky), infekcí, ekzémů a pupínků v tzv. T-zóně.

mastna-plet-pece

Dobrou zprávou je velmi pomalé stárnutí mastné pleti, protože je přirozeně vlhčí, čímž se stává elastičtější, tedy tvoří se méně vrásek.

Příčiny mastné pleti

  • dědičnost
  • hormonální změny
  • stres, deprese
  • nedostatek vitamínů B (především B2 a B5)
  • konzumace alkoholu, kouření
  • nevhodná strava, nadbytek tuků ve stravě
  • nevhodné kosmetické přípravky

Zásady správného přístupu k mastné pleti

Čištění pleti

Mastnou pokožku je třeba každodenně čistit - ráno a večer. To je velmi důležité v případě aknózní pleti. Zbavíme se nečistot, potu, kožního mazu a make-upu. Podpoříme tím rovnováhu a přirozený regenerační proces pleti. Čistíme čisticími gely či pleťovými vodami na přírodní bázi. V případě, že vás trápí akné, při nákupu hledejte ty s protizánětlivými a dezinfekčními účinky. To mívají pleťové a tonizační vody (pomáhají udržovat neutrální pH). Je vhodné, aby kosmetika, kterou užíváte, měla schopnost regulovat tvorbu kožního tuku a normalizovat produkci mazových žláz.

Můžete vyzkoušet i kysané mléko či kefír. Ty vetřete do pleti kosmetickými tampóny si směs vetřete do obličeje. Poté stačí opláchnout teplou vodou. Další možností je vmasírovat do navlhčené pokožky směs z mleté kávy a soli. Směs připravíte smícháním jedné lžíce soli se jednou lžicí kávy. Naopak pleť nevysušujte agresivní péčí přípravky s příměsí alkoholu, to způsobuje tvorbu dalšího kožního mazu. Pro mastný typ pleti nejsou vhodné minerální, jsou zbytečně mastné.

Vodu používáme teplou, ale ne horkou. Čím je voda studenější, tím více přispívá k zúžení pórů a osvěžuje. Vyčištěná pleť lépe vstřebává pleťové přípravky. Jednou týdně si na obličej aplikujte hlubokočistící masku pro mastnou pleť. Doma si jednoduše připravíte čisticí masku z okurkové a citronové šťávy. Jindy zkuste masku z bílků a citronové šťávy - ta stahuje rozšířené póry a vysušuje pleť.

Využijte k čištění mastné pleti účinných postupů a tipů. Čištění pleti je základ, od kterého se můžete odpíchnout.

ČIŠTĚNÍ PLETI - nejprodávanější_1Správný peeling

Se stejnou, týdenní frekvencí si můžete provádět pleťový peeling, obzvlášť pokud o pokožku nepečujete pravidelně. Jedná se o prevenci kožních potíží. Lze ho dělat častěji, i 2-3 krát týdně. Vhodná doba je večer, ideálně před spaním. Pleť se touto procedurou zbavuje špíny, odumřelých pleťových buněk a podkožního tuku, který se ukládá v pórech. Na peeling nepoužívejte žínku ani čisticí strojek, raději sáhněte po peelingu s kyselinovým základem, ten nezpůsobí další tvorbu mazu. Zkuste například beta-hydroxy kyselinu: kyselinu salicylovou (vyhlazuje povrch pleti a působí do hloubky pórů).

Na závěr ošetřete pleť nanesením hydratačního krému bez obsahu olejů, obohacený například o kyselinu mléčnou nebo hyaluronovou.

Arganový olej

Možná se ještě neznáte, ale při problémech s mastnou pletí je arganový olej správnou volbou. Věřte mi, jen málokterý přípravek se může účinností přírodnímu arganovému oleji vyrovnat svými účinky. Nejčastěji je využíván jako antioxidant. V případě mastné pleti je pak doporučován na navlhčenou pokožku aplikovat až 2x denně. Přes den efektivně ochrání vaši pleť jak před okolními vlivy, tak současně napomůže regeneraci buněk pleti.

Příjem vitamínu A, E a C

Vitamíny A, E a C jsou vhodné právě v době, kdy vás trápí mastná pleť. Společně mají skvělé antioxidační účinky, současně pak brání pokožku proti vnějším vlivům. A kde tyto vitamíny najít? Skvělým zdrojem vitamínů A, E a C je mimo jiné kořenová zelenina, avokádo, slunečnicová semínka, kakao či ořechy. Současně, již zmíněný arganový olej obsahuje zmíněnou trojici, i proto je vhodné o něm přemýšlet.

Vsaďte na kvalitní hydratační krém

Možná už vám někdo radil, že byste měla pleť vysušit. Naopak, nepodlehněte těmto zaručeným radám, které hlásají, že je nutné pleť vysušit. Naopak, pokud vás trápí mastná pleť, je právě dostatečná hydratace správnou cestou. Obecně pak hledejte nemastné, tekuté nebo gelové hydratační krémy, které oceníte vy i vaše pokožka.

Zdravý životní styl

Mastná pleť sice může být dána genetikou, ale existuje i jiný faktor, který můžete ovlivnit a který může být tou hlavní překážkou na cestě ke krásné vyrovnané pleti: zdravá životospráva. Pěkný vzhled pokožky můžete docílit zdravou, vyváženou a pravidelnou stravou. Doporučuje se konzumace mléčných výrobků, celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny. Nepřehánějte to s ostrými jídly (kořená či pálivá jídla), s octem a smaženými a velmi slanými produkty. Takové potravin podporují a dráždí funkci mazových žláz.

I když by se mohlo zdát, že voda chybí spíše opačnému pleťovému typu, ve skutečnosti chybí i mastné pleti. Snažíme se ji hydratovat zvnějšku, pravdou ale je, že 70 % vody vychází zevnitř. Potřeba dodržovat pitný režim je tedy zřejmá. Vláhu v pokožce můžete podpořit březovou mízou nebo aloe vera šťávou.

Zdravá životospráva neznamená pouze jídelníček. Stres může být jedním z rizikových faktorů maštění pleti, vyhýbejte se stresovým situacím, věnujte se pohybu a nezapomínejte na odpočinek.

Výběr kosmetiky

O výběru správné čisticí kosmetiky a peelingu jsme se již zmínili. Jak ale pokožku nejlépe hydratovat? Základem je hydratační krém. Nemusíte mít obavy ani z některých olejů a másel. Obsahují vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají pleť chránit před vnějším prostředím a zároveň posilují její přirozenou obranyschopnost. Zabraňují úniku vody z pokožky. Je třeba vědět, které oleje jsou pro vás vhodné a jak je aplikovat.

Vrstva, která chrání kůži, je tvořena tuky (lipidy) a vodou. Před jemným vmasírováním malého množství oleje nebo másla pokožku zvlhčete. Zkusit můžete jojobový, nebo hroznový olej. Esenciální oleje mají navíc schopnost regenerovat, vyživovat pleť, působí i antibakteriálně a antimykoticky.

Součástí ochrany pokožky je i opalovací kosmetika. Přípravky s dostatečným ochranným filtrem pomáhají předcházet podráždění i onemocnění kůže. A nezapomínejte na ochranu pleti před vráskami.

VRÁSKY - nejprodávanější