Jak vybrat a koupit přírodní opalovací krémy

Proč zvolit přírodní opalovací krémy?

Znáte to, kdo by se chtěl celé léto schovávat ve stínu jako upír, aniž by byl spálený od sluníčka či mu nevyskočily pupínky na základě sluneční alergie.

Ostatně, rok od roku se nabídka přírodních opalovacích krému neustále rozšiřuje. A to je jenom dobře!

Nicméně, opalovací přírodní krémy u nás zatím nejsou tak rozšířené jako ostatní kosmetika. S rostoucí poptávkou po přírodních výrobcích se ale na trhu objevuje čím dál více firem, které je do své nabídky zahrnují. Opět, jsem za to velmi ráda. A co vy? Dalším vodítkem pak bude, že významnou předností přírodní kosmetiky je, že nezpůsobuje takové množství alergických reakcí, jako běžná kosmetika, kterou používáme. Přírodní opalovací prostředky lze proto doporučit alergikům nebo pro citlivou dětskou pokožku, což je další nespornou výhodou.

Přírodní opalovací krémy fungují na bázi fyzikálního - minerálního filtru. Chemické opalovací přípravky s “chemickým” filtrem působí tak, že pohlcují sluneční paprsky, aby nemohly pokožce ublížit, zatímco fyzikální filtry paprsky odráží, takže se k pokožce vůbec nedostanou.

opalovaci-prirodni-kremy

Chemické vs. přírodní opalovací krémy

Možná se ptáte, jak odlišit tyto 2 skupiny, které stojí proti sobě. Na jedné straně syntetické a chválené produkty, na straně druhé pak přírodní, 100% ověřené opalovací krémy a oleje, které neškodí tělu, ani přírodě.

Látky jako Oxybenzone, benzofenone, oxyphenone, nanočástice, parabeny nebo silikony – najdeme je ve většině opalovacích krémů na chemické bázi. Vstřebávají se do pokožky, pronikají do krevního oběhu a způsobují změny DNA, hormonální nerovnováhu nebo narušení činnosti žláz s vnitřní sekrecí. Ostatně, tyto látky prověřilo již mnoho odborných vědeckých studií. Velký výčet látek ve složení opalovacího krému je vždy zárukou „chemického“ přípravku na opalování.

Které látky tedy sledovat v případě nákupu opalovacího krému? Mezi nevhodné složky patří například:

  • Oxybenzone - vede k hormonálním poruchám a poškození buněk
  • Retinylpalmitate - označen za karcinogen.
  • Octyl-methoxycinnamate - vede k předčasnému stárnutí
  • Butyl-Methdiebenzoylmethane - uvolňuje do těla volné radikály.
  • Benzophenone 2 (BP2) - nabourává funkci štítné žlázy.
  • Methylparaben - napomáhá vzniku pigmentových skvrn
  • Octinoxate má dopad na alergické reakce a ovlivňuje hormonální činnost
  • Octyl dimethyl paba – poškozuje DNA

Tomu říkám docela chemický koktejl, co myslíte? Ostatně, podívejte se na složení vašich opalovacích krémů, zda tam některá z látek není.

Jak jsou na tom s výčtem obsažených látek přírodní opalovací krémy? Oxid titaničitý, oxid zinečnatý, rostlinný olej nebo máslo. A to je v podstatě vše, přátelé! Zní to tak jednoduše, co myslíte?

Na jakém principu fungují přírodní opalovací krémy?

Jako zrcadlo odrážející sluneční paprsky. Oproti opalovacím přípravkům na chemické bázi přírodní opalovací krémy zůstávají na povrchu pokožky, kde vytváří ochrannou vrstvu odrážející škodlivé UV-záření. Jak je to možné? Díky minerálním fyzikálním filtrům.

A co ještě můžete udělat pro své tělo, aby zvládlo nápor slunečních paprsků?

Pomozte vaší pleti stát se odolnější, například dodržováním následujících pokynů.

  • Hodně pijte - ono se to nezdá, ale často to přeceňujeme. Na lunci pijeme alkoholické nápoje, pivo. Jenže, voda, ta už nám moc nejede. Ovšem pozor, pleť se snadněji spálí, pokud je dehydratovaná.
  • Kratší intervaly na slunci - rozhodně doporučujeme sluníčko postupně dávkovat. Díky tomu se pleť stane přirozeně odolnější proti UV záření. Ideální je 10 - 30 minut pobytu na ranním slunci denně. A v průběhu dne se vyhnout špičce od 11 do 14 hodin.
  • Nenoste často sluneční brýle
  • Jezte zdravě včetně dostatečné množství ovoce a zeleniny - přijmete-li dostatek antioxidantů v potravě, vaše pokožka bude pak méně náchylná ke spálení. Rozhodně doporučujeme detoxikaci těla na jaře a na podzim.

rostlinné oleje na opalování?

Já říkám, proč ne, opalovací oleje jsou opravdu skvělé. Jen pozor na jednu velkou zrádnost, o které se už mluví méně. Rostlinné oleje totiž mají těžce ověřitelný UV-faktor. Když rostlinné oleje zvolíte v péči o pokožku při slunění, tak vybírejte takové, kde je uveden ochranný faktor – například olej z mrkvových semínek, malinových semínek, arganový olej nebo olej z obilných klíčků.

A nyní již, přejeme šťastnou ruku při výběru vhodného produktu na opalování. Případně vám velmi rádi pomůžeme.

Ziaja suchý olej na opalování   Natura Siberica Vitamíny na tělo   Ziaja ochranný krém na znamenka