19 bylinek - ideální pomocníci pro péči o vaši pleť

Příroda nám dala do vínku široký zástup bylin, které umí pomoci s řadou zdravotních problémů. I v péči o pleť a pokožku mají bylinky své pevné místo, najdete je v každém přírodním kosmetickém přípravku – od čistících pleťových vod po krémy, obličejové nebo tělové masky až po odličovač pleti. Prozradíme vám, které bylinky budou nejvhodnější právě pro váš typ pleti!

Aknózní pleť

Heřmánek pravý

Účinný bojovník proti akné, ekzémům a podrážděné pleti. Květy heřmánku obsahují jeden přírodní zázrak jménem azulen, který má protizánětlivé a zklidňující účinky. Přírodní kosmetika s obsahem heřmánku zároveň šetrně čistí podrážděnou pokožku, čímž napomáhá lepšímu hojení akné nebo ekzému.  

Růže

Růže představuje jednu ze základních složek zklidňujících pleťových tonik a krémů. Výtažky z růže pomáhají zmírnit zanícení nebo svědění pokožky. Růže bývá také součástí kosmetických přípravků na stahování pórů, což je dobrá prevence před vznikem akné a černých teček.

Tymián

Tymián disponuje silnými antiseptickými účinky. Kosmetika s tymiánem čistí a stahuje póry. Kromě toho dodá pleti i potřebnou hydrataci.

Měsíček lékařský

Pro ty, kteří trpí ekzémy, je měsíček volbou číslo 1. Květy heřmánku mají protizánětlivé účinky, zklidňují podrážděnou pleť a zároveň ji léčí. Měsíček lékařský se neztratí ani ve vlasové kosmetice – šampony s jeho obsahem napomáhají rychlejšímu růstu vlasů.

Kostival lékařský

Možná byste do něj neřekli, ale i kostival vám pomůže s akné a ekzémy. Jeho dezinfekční účinky úspěšně léčí různá kožní onemocnění. Olejíček z kostivalu navíc dodá aknózní pleti i potřebnou hydrataci.

Echinacea

Neboli třapatka nachová dokáže díky svým antibiotickým účinkům velice dobře hojit kožní problémy. Kromě akné pomůže také s hojením drobných popálenin nebo pomalu hojících se ran. Velkým plusem echinacei je také podpora imunitního systému.

Meduňka

Snad každý ví, že po meduňkovém čaji se krásně spí. Podobně uklidňujícím dojmem působí i na pleť. Meduňka výborně čistí pleť, zklidňuje podráždění pokožky a působí i protizánětlivě. Skvěle poslouží také při lupénce, ekzémech nebo oparech.

Mydlice lékařská

Není jemnějšího přírodního čistícího prostředku než odvar z mydlice lékařské. Pro akné a další kožní problém je to velký poklad, který obsahuje protizánětlivé, antibakteriální a hojivé látky. 

Suchá a citlivá pleť

Jasmínový květ

Výluh z jasmínových květů patří mezi velmi dobré stabilizátory pleti. Kosmetické přípravky s obsahem jasmínu tonizují pleť a přináší úlevu při jejím zarudnutí. Díky antivirovým účinkům se neztratí ani v péči o aknózní pleť. Na závěr musíme zmínit i jeho schopnost vyhlazovat pleť, což se skvěle hodí v boji s vráskami.

Kontryhel

Suchá pleť uvítá pleťovou vodu s kontryhelem s otevřenou náručí. Proč? Skvěle regeneruje pokožku, pomáhá zklidnit popraskanou kůži a zmírňuje svědění pokožky. Pro své protizánětlivé účinky najde využití také u aknózní pleti.

Proskurník lékařský

V kosmetice je využíván hlavně pro své hydratační vlastnosti, zklidňující a hojivé účinky. Proskurník najde uplatnění také při léčbě ekzémů nebo vředů.

Mastná pleť

Levandule

Kosmetika z levandule se hodí snad pro všechny typy pleti. Pro mastnou pleť má ten přínos, že reguluje produkci kožního mazu, je antiseptická, protizánětlivá a antibakteriální. Levandule disponuje zároveň regeneračními účinky. Pokud vás kromě mastné pleti trápí i suché vlasy, opět sáhněte po levanduli – podporuje tvorbu mazových žláz, které navrátí vlasům lesk.

levandule-bylinka

Šalvěj lékařská

Šalvěj má v kosmetice využití především pro svou schopnost stahovat póry a dezinfikovat pokožku. Přidejme k tomu její antimikrobiální účinky a máme tady skvělou prevenci před vznikem akné. Šalvěj se neztratí ani ve vlasové kosmetice. Pokud vás trápí lámání vlasů, sáhněte po kosmetických přípravcích s obsahem šalvěje. Posilují vlasové vlákno a usnadňují rozčesávání.

Přeslička rolní

Přeslička rolní je v kosmetice využívána především pro vysoký obsah křemíku, který dodá pleti vytouženou hebkost a hydrataci. Výtažky z přesličky regulují tvorbu kožního mazu a zároveň dezinfikují pokožku.

Rozmarýn

Rozmarýn čistí, zjemňuje a zklidňuje pleť. Pro své protizánětlivé účinky se skvěle hodí na mastnou pleť.  Rozmarýn je vynikající také na celulitidu, protože zlepšuje krevní oběh. Ani vlasová kosmetika s touto bylinkou není k zahození. Omezuje vypadávání vlasů, posiluje vlasové kořínky a dodává vlasům lesk i objem.

Řebříček obecný

Docela opomíjená bylinka, která má ale velmi pozitivní účinky na mastnou nebo problematickou pleť. Řebříček stahuje póry, omezuje tvorbu kožního mazu a navíc působí antibakteriálně. Pokud vás k mastné pleti trápí i mastné vlasy, tak věřte, že i na ně řebříček skvěle zafunguje.

Máta peprná

Na mátu nesmíme v našem výčtu zapomenout. Kosmetika s obsahem máty hydratuje pleť a příjemně chladí podrážděnou pokožku. Máta má i protizánětlivé účinky, které urychlují léčbu bolestivých pupínků, zabraňují jejich dalšímu šíření i tvorbě nových pupínků.

A které bylinky zatočí s vráskami?

Bezový květ

Tonikum s bezovým květem šetrně vyčistí pleť, zbaví vás černých teček, pih a posiluje vitalitu pokožky. Bezový květ zásobuje pleť potřebnými živinami, které ji zanechají hebkou, vláčnou a zdravou – vrásky tak nemají šanci!

Lipový květ

V kosmetice našel využití díky svým skvělým regeneračním schopnostem. Mohli bychom ho označit za „vyhlazovače pleti.“ Doporučujeme pleťovou masku s lipovým květem, která vypne a zpevní pleť. 

Vyzkoušejte přírodní kosmetiku ještě dnes! Můžete mít krásnou a zdravě vypadající pleť i bez přídavků chemie. Většina zmíněných bylinek se hodí pro všechny typy pleti, tak vybírejte!

2. Eveline SOS serum Dermovital 2. Eveline kyselina hyaluronova 2. Eveline Caviar 50+