Jak vybrat pleťovou masku?

Čistící, detoxikační, proti vráskám. Poradíme vám, jak najít pleťovou masku, která je pro vás ta pravá.

Jak často by se měla obličejová maska ​​používat?

Pleťová maska ​​by se měla používat pravidelně, několikrát týdně. Nejlepší je střídat různé přípravky, abyste pokožce poskytli celou škálu aktivních látek, individuálně přizpůsobených jejím potřebám. Čisticí masku (jako je peeling) byste jste ale neměli používat příliš často, protože se může poškodit hydrolipidová bariéra pokožky, vysušit a nebo i podráždit.

Na co si dát pozor při výběru pleťové masky?

Výběr závisí především na problému, kterého se chceme zabývat. Podle toho, zda chceme pleť čistit, regulovat činnost mazových žláz, hydratovat, zklidňovat, zlepšovat barvu či tón, volíme masku, jejíž účinné látky reagují na danou potřebu, která nám pomůže řešit naši hlavní péči o pleť. Mnoho z nás také používá ale pleťové masky pro snížení známek únavy, vyhlazení a rozjasnění.

  • Pro aknózní, mastnou a smíšenou pleť doporučujeme pleťovou masku s čistícím, detoxikačním a vyrovnávajícím účinkem. Čistící maska ​​odblokuje otevření pórů, "vytáhne" přebytečný maz, aniž by zároveň pleť vysušila. Regulační funkcí je regulovat činnost mazových žláz tak, aby produkovaly méně sekretů. Jejich úlohou je také stahovat póry a eliminovat nedokonalosti. V tomto typu masek se vyplatí hledat zelený jíl, aktivní uhlí, azeloglycin, vitamín B3 a zklidňující alantoin. Na tento typ potíží jsou účinné i exfoliační látky, především kyseliny vč. kyselina mandlová, pyrohroznová, glykolová, salicylová.
  • Ženám se suchou a dehydratovanou pletí doporučujeme gelovou nebo krémovou masku. Takové masky poskytují rychlou hydrataci. Hlavní složkou jejich vzorce jsou obvykle molekuly kyseliny hyaluronové. Podporuje je také lipidová frakce, která obnovuje a uzavírá ochrannou bariéru pokožky. Zde mohou přijít ke slovu nejrůznější rostlinná másla, např. bambucké a výživné oleje. Rostlinné extrakty se používají i do hydratačních masek vč. řasy, aloe, stejně jako trehalóza a růžová voda.
  • Pro péči proti vráskám se vyplatí používat krémové masky s bohatým složením. Jejich úlohou je poskytovat nenasycené mastné kyseliny a ceramidy, které jsou stavebními kameny epidermis. Mezi složky požadované ve složení patří peptidy, kolagen, arganový olej, olej z japonské kamélie nebo skvalan. Při této péči se také doporučuje nanášet plátýnkové masky.