Jak vybrat opalovací krém na léto?

Co si budem, léto je tu co by dup. A s ním situace, kdy slunce pálí o sto šest, letní dovolené vybrané, čas odjezdů se kvapem blíží. Někdo k moři, někdo na hory. V takovém případě však nezapomeňte přibalit do svého zavazadla nějaký ten opalovací krém.

Nevíte, jak vybrat ten správný opalovací krém? Tápete nad ochranným faktorem? No a vybrané zkratky na krémech jsou pro vás záhadou? Nevadí. Máme pro vás pár tipů, jak si vybrat ten nejlepší opalovací krém!

Výběr opalovacího krému dle fototypu

Jak to tak obvykle bývá, některým trvá spálit se na sluníčku pár minut, někdo se sluní 2 hodiny a nic. Za tímto hledejme fototyp pokožky, který nám byl dán do vínku. Fototyp vyjadřuje, jak pokožka reaguje na sluneční záření.

OPALOVACI KRÉMY - nejprodávanější

Z praxe rozlišujeme celkem 6 fototypů:

  • Fototyp I – velmi světlá pleť posetá pihami, rusé vlasy, při pobytu na slunci se pokožka pravidelně spálí
  • Fototyp II - bledá pleť, pihy, světlé vlasy, pokožka se opálí do červena a snadno se spálí
  • Fototyp III – světle hnědá pleť, hnědé nebo i tmavé vlasy, dobře se opaluje a málokdy spálí
  • Fototyp IV – tmavá pleť, k tomu tmavé vlasy, pokožka se téměř nikdy nespálí
  • Fototyp V – velmi tmavá pokožka, tmavé až černé vlasy, tento typ se nikdy nespálí
  • Fototyp VI – nejtmavší pokožka, nikdy se nespálí

A teď již jen najít ten svůj fototyp, od kterého se odpíchneme při výběru opalovacího krému. To je základ, ať si říká kdo chce co chce.

opalovani-vyber-kremu

Ochranný faktor – SPF (sun protection factor)

Faktor SPF je ochranný faktor, jež vyjadřuje schopnost opalovacích přípravků blokovat UV záření. V našem případě spíše UV-B záření, které ohrožuje naši pleť.

Díky UV-B záření se opalujeme, mnohdy i spálíme, stojí za vznikem alergických reakcí a může způsobit i karcinom kůže. Zkratku UV-B najdete téměř na každém přípravku na opalování. Ovšem někdy na obalu narazíte i na zkratku UV-A. Tak, a teď babo raď, jak se v tom orientovat. Ve zkratce, UV-A záření běžně proniká na naši planetu. Celoročně, bez výjimek. A není tak škodlivé, jak UV-B.

Ideální je chránit se před oběma typy záření. Takže pokud to půjde, vybírejte širokospektrální opalovací přípravky, které chrání vaši pokožku komplexně, bez kompromisů.

Ochranný faktor opalovacího krému vybírejte podle vašeho fototypu a místa dovolené. K dostání jsou opalovací krémy s faktorem 2 – 60. Do tropických nebo subtropických destinací vybírejte vždy opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem, ideálně SPF 50. Totéž platí i pro vysokohorskou turistiku, tam je sluníčko také velmi ostré.

Co si vybrat? Opalovací krém, mléko nebo sprej?

Jaký je v tom rozdíl? Také jste se už zamotali do výběru? Tak teď to ještě ztížíme, opalovací krém, mléko nebo sprej – zpravidla se liší roztíratelností a složkami, které obsahují. Můžeme říct, že nejprodávanější jsou opalovací krémy, které následuje sprej. Mléka máme zpravidla spojená s poopalovací péčí.

Opalovací sprej vám podstatně urychlí celou natírací proceduru. Podobně je na tom i mléko – výborně se roztírá, protože má tekutější strukturu než opalovací krém. Volte je tehdy, když potřebujete rychle ošetřit pokožku.

Jak vybrat opalovací krémy pro děti?

Dětem kupte jiný krém, než kupujete sobě. To je základní pravidlo. Opalovací přípravek pro děti by měl být takto označen. Ideálně formou věkového rozpětí. Sledujte i složení, a to zejména při výběru opalovacího krému pro kojence, batolata i menší děti. Vždy volte opalovací krém s faktorem kolem 50+ SPF.

Nezapomínejte ani na to, že děti do 3 let by se neměly vystavovat přímému slunečnímu záření. Samozřejmostí u dětí je i pokrývka hlavy. Abyste předešli spálené kůži u svých ratolestí, nechoďte s nimi ven mezi 11 – 15 hodinou, kdy jsou sluneční paprsky nejintenzivnější. Tímto doporučením se řiďte i vy.

Pár tipů, jak se nespálit

  • Připravte svou pokožku na opalování – zkuste již v únoru nasadit například beta-karoten, doplňujte vitamín D.
  • Při prvním delším pobytu na slunci po zimě či v průběhu zimy na horách, volte permanentně silné SPF faktory. Kůže si potřebuje postupně zvyknout
  • Na obličej si kupte opalovací krém k tomu určený – je uzpůsobený svým složením
  • Mezi 11 – 15 hodinou odpočívejte – nevystavujte se slunečnímu záření
  • Pravidelně nanášejte krém na opalování – pokud se potíte, koupete či jen tak procházíte
  • Po koupání naneste krém znovu – při koupání vás ochrání, ale vodou a osušením krém setřete
  • Uchovávejte opalovací krém v temnu a chladu
  • Prošlé krémy na opalování nepoužívejte, nemají už takovou účinnost. Informace o datu spotřeby je vždy uvedena na obalu.
  • Nezapomeňte na dovolenou přibalit i kosmetiku na péči o pokožku po opalování – zásobte se výrobky s obsahem aloe very a panthenolem. Nezapomeňte ani na hydratační krémy

OPALOVACÍ KRÉMY - obecné