Jak správně čistit pleť?

Základem je čistá pleť

Říká se, že můžete mít ten nejlepší krém, ale bez vyčištěné pleti vám nebude nic platný. Je to krok, který umožní pokožce volně dýchat, pomůže působit účinným látkám z krémů tak, jak mají, a nachystá ji na líčení.

Čištění pleti, nejlépe dvakrát denně, je naprostý základ. Před spaním je odstranění make-upu a čištění klíčové. Zbytky líčidel ucpávají póry, působí podráždění pleti a řasenka může dokonce polámat řasy. I ženy, které líčidla nepoužívají vůbec, by neměly na večerní čištění zapomínat. Na pleti totiž ulpívá prach a nečistoty, k tomu se přidává pot, odumřelé buňky a mastnota. Tato kombinace způsobuje zarudnutí a podráždění.

V první řadě je důležité vědět, jakou pleť vůbec máte a podle toho zvolit vhodné produkty. V každém případě zapomeňte na mýdlo a vodu, protože to pleť vysušuje a způsobuje napětí. Ve chvíli, kdy zvolíte nesprávný kosmetický přípravek, můžete napáchat škody, které další dny budete napravovat.

1. Suchá pleť

Zjednodušeně řečeno, suchá pleť vzniká v důsledku nedostatku hydratace a lipidů (tuků). Pokud použijete špatné kosmetické přípravky, podráždění se objeví velice rychle. Doporučuje se používat jemná čistící hydratační mléka bez alkoholu. Při výběru se určitě řiďte etiketou, kde je napsáno, že je výrobek určený právě pro tento typ pleti. 

2. Citlivá pleť

Pozná se tak, že i sebemenší podnět zvenčí ji může podráždit. Proto je třeba při péči postupovat velmi jemně a opatrně. Příliš často nestřídat produkty a pokud se chystáte udělat změnu, pak pozorně sledujte, zda nedochází k podráždění. Vhodné je použití jemného čisticího mléka, nebo jiného produktu, který obsahuje zklidňující složky, případně ještě navíc hydratuje. Raději volte produkty bez parfemace. Ta je zbytečná a může pokožku podráždit.

3. Mastná pleť

Má sklony k nedokonalostem. A to hlavně vlivem stresu, hormonů a nezdravým životním stylem. Vzhledem k nadprodukci mazu se póry často ucpávají, což má za následek blokaci vývodu mazových žláz. Póry se zvětšují, mohou tvořit černé tečky a pupínky. Je odkázána na pravidelné a důkladné hloubkové čištění. Ale stejně tak by nemělo docházet k přesušení. Za vhodné jsou považovány gelové či pěnové přípravky s antibakteriálním účinkem, které osvěží a vyhladí.

cisteni-pleti-jak-na-to

4. Smíšená pleť

Je na péči velmi náročná. Je to kombinace suché pleti v oblasti brady a na tvářích, a mastná v oblasti tzv. T-zóny. Proto úzce specializované produkty nelze aplikovat na celý obličej.

5. Normální pleť

Pokud jste šťastnou majitelkou tohoto typu pleti, pravděpodobně ani nevíte, co je zarudnutí, pupínky, podráždění a černé tečky. Zde se můžete spolehnout na přípravky, které hydratují.

Čistící mléko nebo osvěžující gel jsou pro normální pleť zcela vhodné. Pokud spěcháte, neublíží ani hřešení ve formě pleťových ubrousků.

6. Zralá pleť

Zralá pleť má spoustu potřeb. Jak stárne, stává se sušší, tenčí a ztrácí svou elasticitu. Potřebuje velkou dávku hydratace a to i ve fázi čištění. Maximálně vyhovují přípravky obohacené o složky, které účinně bojují proti stárnutí obsahující například antioxidanty, vitaminy, oleje a kyselinu hyaluronovou.

Oblíbené oleje

Oleje všeobecně dobře rozpouští make-up a čistí ucpané póry.  Mezi nejoblíbenější se zařadily kokosový, arganový a olivový. Zejména jojobový má ještě vlastnost navíc. Svým složením je podobný kožnímu mazu, a proto je pro pokožku nejšetrnější. Paradoxně se hodí i na mastící uhrovitou pleť. Oleje nejsou jen o konzistenci, ale také zejména o množství vitaminů a dobré vstřebatelnosti. Zklidňují pleť, regenerují a hlavně nedráždí.

Peeling? Méně je více

Jednou za čas je potřeba vyčistit důkladně a do hloubky. K tomuto účelu slouží jemné peelingy. Vyhladí svrchní vrstvu pokožky a odstraní odumřelé kožní buňky. Stimuluje krevní oběh a zrychluje obnovu pokožky. Ale příliš časté používání peelingu může poškozovat ochrannou vrstvu pleti. Aplikace stačí jen třikrát do měsíce a u citlivé pleti je vhodnější volit směs přírodních jílů.

Tonizace – osvěžení

Je hned následujícím krokem po čištění. Zbaví pleť posledních zbytků potu a čistících přípravků. V každém případě nepoužívejte tonizující prostředky jako jediný krok v čištění pleti. Slouží k osvěžení, zklidnění a pro přípravu hydratace. Vždy musí odpovídat typu vaší pleti.

Existuje obrovské množství odličovacích přípravků a čisticích přípravků. Různá odličovací mléka, micelární vody, oleje, séra, dvoufázové, třífázové... v nabídkách už se mnohé ženy ztrácí.

Rychlým i správným řešením je konzultace s kosmetičkou, která určí správně typ vaší pleti a vysvětlí proč a jaké přípravky jsou pro vás nejvhodnější. Metoda pokusu a omylu není v případě péče o pleť zcela ideální.

ČIŠTĚNÍ PLETI - nejprodávanější