Jak v zimě pečovat o pleť?

Jak v zimě pečovat o pleť?

Zima se pomalu začíná hlásit o slovo. Mráz, silný vítr, přechody z tepla do zimy, nic z toho naše pleť dvakrát nemiluje. Aby zimu přežila bez úhony, je o ni potřeba intenzivněji pečovat. Víte, jak v zimě správně pečovat o pleť? Pokud je vaše odpověď nevím nebo si nejsem jistá, jste tu správně. Společně si dnes představíme několik tipů, jak zajistit bezpečí pleti v zimě, tedy v době, kdy na ni působí ještě více nepříznivé vlivy.

V zimě zejména je třeba věnovat pokožce speciální péči, ať už kvalitní kosmetikou, nebo alternativním přístupem k její ochraně. Vítr a mráz ji vysušuje a pleť ztrácí svůj přirozený odstín. Zatočte s nezdravě bledou a suchou pokožkou. A nezapomínejte, kdo začne již v listopadu, má skoro vyhráno.

Jak zima škodí vaší pleti?

Možná hned první dotaz, který vám vyvstane na mysl. Bohužel úplně zdravou pokožku má dnes už jen málokdo. A proto nám nezbývá, než konstatovat, že zima naší pleti vůbec neprospívá.

Jakmile venkovní teplota klesne pod 5 oC, snižuje se produkce kožního mazu. Pokožka se tak stává sušší. Pleť je navíc vystavena větru a mrazu – vítr ještě více pokožku vysušuje a mráz ji dehydratuje. Nepříznivý vliv na pleť mají také vytopené místnosti a následné přechody z tepla do zimy. Mráz snižuje prokrvení pokožky, teplo naopak prokrvení opět zvyšuje. Výsledkem je pocit napětí a začervenání pleti. Podobně škodí i horké koupele, kterým málokterá z nás umí odolat. Horká voda kůži opět zbytečně vysuší. Co dělat, abyste se podobným nešvarům vyhnuly? Na to si odpovíme na následujících řádcích.

1. Dostatečně pleť hydratujte

Možná se to nezdá, ale věřte mi, hydrataci potřebuje vaše pleť ze všeho nejvíc. Některé z vás se možná záměrně vyhýbají používání hydratačních krémů během zimního období, a to z obavy, že voda obsažená v krémech „zamrzne“ na obličeji. Obavy ale nejsou na místě. Kvalitní hydratační krémy nepůsobí jen na povrchu pokožky, ale pronikají i do hlubších vrstev.

Zimní hydratační krém by měl obsahovat co nejvíce tukových složek, například rostlinné oleje, lipidy, cholesterol nebo ceramidy. Takový krém vaši pleť více promastí a zajistí také lepší hydrataci – mastnější krémy lépe udrží vodu v pleti. Vhodné je, aby hydratační krém obsahoval i UV-filtr. I když slunce v zimě tak nehřeje, je pořádně ostré, zvláště na horách.

Pokud chcete dopřát pleti nějakou změnu, vyzkoušejte hydratační boostery. Fungují jako lehké pleťové sérum. Pokožce zaručí intenzivnější hydrataci, zklidní podráždění a zároveň ji vyživí. A pokud už se staráte o pleť, nezapomeňte na vlasy, které rovněž trpí. Aby byly vlasy dostatečně vyživené, zkuste vlasovou kosmetiku Curapil.

A nezapomeňte, hydratovat pleť můžete i zevnitř. Takže pitný režim nepodceňujte. A to hlavně pitím čisté vody. Když odcházíte ven, vezměte si s sebou plnou láhev a v průběhu dne doplňujte. Namísto vody si můžete dopřát i bylinný čaj, já doporučuji ten z měsíčku, meduňky nebo zázvoru.

2. Používejte vhodné krémy

Zimní krémy musí být výživnější a hutnější než ty letní. Co by měly obsahovat? Vysoký podíl tukových složek, peptidy, enzymy, antioxidanty, kyselinu hyaluronovou nebo D-panthenol.

Z antioxidantů by v krémech neměl chybět vitamín E a vitamín A. Vitamín A působí proti volným radikálům, kterých je v zimě plno. Vitamín E pak ještě více zesiluje antioxidační účinky vitamínu A. Kyselina hyaluronová je nezbytná pro zajištění hydratace pokožky. Její molekuly na sebe vážou vodu a uvolňují ji do pleti postupně, čímž je zaručena dlouhotrvající hydratace pleti. D-panthenol také disponuje hydratačními účinky. K tomu navíc působí protizánětlivě, regeneruje pokožku, dodává jí elasticitu a zklidňuje podráždění.

Důležité je vybrat vhodný krém podle svého typu pleti. Suchá pleť potřebuje hutné, mastnější krémy. U přípravků pro citlivou pleť se zaměřte také na přírodní složení krému, aby zbytečně nedocházelo k podráždění pokožky. Mastná pleť se sklony k akné pak potřebuje spíše hydratační krémy. Nadměrná produkce kožního mazu totiž bývá důsledkem příliš suché pleti. Jen nevybírejte příliš mastné krémy, ty budou jen zbytečně ucpávat póry, což může vést ke vzniku zanícených pupínků.

Jako alternativu ke krémům můžete vyzkoušet čím dál populárnější pleťové nebo tělové oleje. Jako náhrada krému poslouží i mastný make-up. Ale pozor – nenanášejte na něj pudr. Ten se v zimě také podílí na vysoušení pleti.

Natura Siberica Výživný noční krém   Ziaja hydratační denní krem   Eveline RoyalKaviár 60+ noční

 

 

3. Nezapomínejte na čištění pleti

Čistit pleť byste měla dvakrát denně – ráno a večer. Doporučujeme používat pleťová mléka nebo čistící gely pro odstranění největších nečistot a následně pleť dočistit pleťovou nebo micelární vodou. Odličujte se i v případě, že na sobě nemáte make-up. Na obličeji přes den ulpívá spousta nečistot, zvlášť v zimě. Širokou škálu produktů nabízí například značka Eveline, kterou si velmi chválíte.

Až na očištěnou pleť můžete aplikovat výživný noční krém nebo sérum. Přes noc je pokožka maximálně otevřená přijímání živin z výše zmiňovaných kosmetických přípravků. Pokud už se na vaší pleti objevily vrásky, doplňte péči liftingovými krémy s kyselinou hyaluronovou nebo hadím jedem. Možná ve vás spojení hadí jen vyvolává odpor, ale věřte, že pomáhá uvolňovat obličejové svaly, které vedou ke vzniku vrásek. Také vyhlazuje hluboké rýhy na obličeji a další vady na kráse.

Opět vybírejte čistící kosmetiku podle svého typu pleti. Když si nejste jisté, vsaďte na pleťové mléko a pleťovou vodu s mandlovým olejem a koenzymem Q10. Pro normální až smíšenou pleť vyberte například kosmetiku s výtažkem z konopí, které má protizánětlivé účinky a jemně odstraní veškeré nečistoty z pleti. Pokud máte problematickou pleť se sklony k akné, vyzkoušejte odličovací kosmetiku s obsahem australského čajovníku – ten účinně desinfikuje a zároveň zklidňuje podrážděný obličej. Na závěr jedno malé doporučení – vyhýbejte se pleťovým vodám s obsahem alkoholu, alkohol jen zbytečně vysuší pleť.

Jednou nebo dvakrát týdně si dopřejte peeling. Ten odstraní drobné šupinky kůže, čímž pomůže pleti s regenerací. Nezapomínejte ani na výživný koktejl v podobě pleťové masky. Na maskách je fajn, že si je můžete klidně vyrobit doma. Vyzkoušejte například avokádovou masku s olivovým olejem. Ta dodá vaší pleti potřebnou hydrataci, vitamíny, minerály, antioxidanty a zároveň zklidní podrážděnou pokožku. Masku připravíte během chvilky. Jen rozmačkáte zralé avokádo, přidáte trochu olivového oleje a naneste na pleť.

zimni-pece-o-plet

4. Pomůže i jídelníček

Nezdá se to, možná se nám smějete, ale věřte mi, spolu s hydratací a podporou očisty se zaměřte i na jídelníček, který by se měl osekat o nezdravé cukry, navýšit příjem zeleniny a celkově, podpořit váš organismus.

V zimě pleť potřebuje nejvíce vitamín C, A a E, které zvyšují její „obranyschopnost.“ Všechny vitamíny patří mezi antioxidanty. Vitamín C neutralizuje volné radikály v buňkách, tkáních a orgánech. Vitamín A taktéž působí proti škodlivým vlivům volných radikálů. No a vitamín E má tu moc ještě více zesilovat účinky vitamínu A. Takže to neflákejte a každý den si dejte alespoň 2 porce ovoce.

5. Stejnou péči věnujte rukám a rtům

V zimě trpí také rty a ruce. Rty neobsahují žádný přirozený tuk. Mrazivé počasí je snadno vysuší a začnou praskat. K popraskaným rtům přispívá také nedostatečný pitný režim. Tyčinku na rty tak mějte vždycky po ruce. Seženete dokonce i speciální zimní balzámy na rty, které obsahují více zvláčňujících a výživných složek – například bambucké máslo, mandlový olej, olivový olej nebo panthenol.

Ruce v zimě nejvíce potěšíte mastnými krémy s vysokým obsahem tuků. Tuk pokožku vašich rukou dostatečně vyživí a zároveň ochrání. A jaká je nejlepší prevence před suchýma rukama? No přece rukavice! Neuškodí se také vyhýbat mytí rukou horkou vodou.

Nepříznivé zimní počasí se negativně podepisuje na vaší pleti. Pleť je vysušená, hrubne a mohou se objevit kožní problémy. Když ale budete vědět, jak o pleť přes zimu pečovat, podobné problémy vám nehrozí.

  • Zaměřte se na hydrataci pleti
  • Používejte hutnější, výživnější krémy s větším podílem tukových složek, antioxidanty, kyselinou hyaluronovou nebo D-panthenolem
  • Pravidelně čistěte pleť
  • Péči doplňte pleťovými séry a maskami