Jak správně pečovat o pleť v domácích podmínkách

Užitečné rady pro péči o pleť

O pleť se staráme během celého roku, což je samozřejmě v pořádku. Nicméně, i péče o pleť v domácích podmínkách má svá úskalí. Existují taktéž zlatá pravidla, která je nutno dodržovat. Pojďme si společně představit pár základních rad, které vám pomohou.

Co pleť potřebuje každý den

Základem každodenní domácí péče jsou čistota, výživa a ochrana. Zní to jednoduše, avšak, opak je pravdou. Právě v těchto 3 bodech děláme největší chybu. Zapomínáme na pravidelné čištění pleti, opomíjíme její výživu a chránit? Tak to už zpravidla netušíme, jak.

Je nutné si uvědomit, že každý typ pleti potřebuje jiný druh péče. Jestliže nás trápí mastná pleť, je nutné vsadit na lehčí krémy, které nejsou tolik mastné. Ideální je doplnit péči o antibakteriální péči. Pro suchou pleť je stěžejní hydratace, která souvisí i s věkem. Naopak, citlivá pleť ocení kosmetiku bez parfemace a syntetických látek. Zaměřte se proto ve všech případech na kontrolu složení, než vyberete vhodnou kosmetiku.

Často se stává, že ženy ranní péči o pleť odbývají s tím, že přes noc přece nebyly nalíčené, takže intenzivnější čištění si dopřávají spíše večer, kdy se zároveň odličují. Ovšem pozor, vaše pleť potřebuje očistit i ráno, ideálně vlažnou vodou, kterou doplníme o pleťové vody.

Teprve po ranní očistě je vhodné nanášet pěstící olej spolu s denním hydratačním krémem. V létě jsou vhodnější lehčí emulze či gely, v zimě naopak hutnější krémy či rostlinné oleje. A nezapomínejte na UV ochranu, jak v zimě, tak v létě.

Jakmile přijdeme večer domů, vyčistěte pleť a teprve poté naneste vaše oblíbená noční séra, oleje či krémy bohaté na výživné látky. Právě v noci pleť intenzivně přijímá tyto látky a díky tomu je ráno vyživená, plná síly a připravená na další den. I zde platí, že volíme vhodné produkty dle věku. Ideálně je podpořit současně hydrataci i pružnost.

Zhruba od 30 let je vhodné jak v denní, tak i noční péči u všech typů pleti myslet na prevenci prvních vrásek. Zde pak nezapomenout ani na citlivé oční okolí, které je nutné ošetřit jiným typem krému.

Z praxe pak vím, že obličej často zvládáme ošetřit, avšak zapomínáme na krk či dekolt, který není vhodné vynechat. Pravidla pro tyto oblasti platí stejná, jako pro péči o obličej.

Správné použití kosmetických přípravků je základem zdraví vaší pleti. Aplikace kosmetických přípravků musí být vždy ve směru masážních linií, které jsou pevně dané. Já používám krouživé pohyby, které jemně vmasírují do pokožky daný produkt. Díky tomu se krém či gel dostane všude tam, kde je třeba.

nocni-krem-jak-vybrat-magazin

Zlatá pravidla v péči o pleť

  1. Čištění
  2. Tonizace
  3. Hydratace
  4. Výživa

 

  1. Čištění podle typu pleti


Čištění musí být důkladné a pravidelné, ráno a večer pomocí čisticího gelu či mléka. Právě tato základní rada zajistí, že vaše pleť bude mít dostatečnou péči a pružnost. Stačí vzít menší množství přípravku, který rovnoměrně budeme distribuovat na pleť. Ideální jsou masážní pohyby, které provádíme minimálně 1 minutu. Následně pleť opláchneme vlažnou vodou. Jestliže máte přes den nanesený make-up, tuto proceduru opakujte ještě jednou. Na závěr odsajte vodu jemným ručníkem, pleť nedrhněte.

V případě mastné pleti volte gely, které účinně odstraňují maz z pokožky. Současně, efektivně osvěží pleť a připraví na noc či den. Ve složení sledujte AHA kyseliny, které jsou vhodným doplňkem péče.

U suché pleti je vhodné ji čistit mlékem, které tělo účinně hydratuje, nevysuší jí a je šetrnější k pleti. Naopak, normální pleť ocení jak pěnu, tak jemné gely. Vhodné jsou přípravky s neutrálním pH. 

Vybrali jsme pro vás produkty, které jsou pro čištění pleti více než vhodné.

  1. Tonizace pokožky podle typu


Tonizace pleti je nezbytná součást péče o pleť po odlíčení a před nanesením krému. Nemělo by se na tento postup zapomínat. Tonizace pomocí vámi zvolených prostředků zmenšuje póry, dodává pleti vlhkost, osvěžuje ji a harmonizuje její pH.

U mastné pleti volte tonika na čištění a zúžení pórů. Ideálně, doplněné o AHA kyseliny. V případě, že máte suchou pleť, vsaďte na tonika s hydratačním účinkem, ideálně bez obsahu alkoholu.

Normální a smíšená pleť si zaslouží tonikum s antibakteriálními účinky, ideálně neutrálního charakteru. 

  1. Hydratace pleti


Experti mluví jasně - hydratace pleti je naprosto podstatná. Nepodceňte výběr kvalitních produktů na hydrataci pleti.

V případě mastné pleti zvolte lehčí hydratační krém, který se okamžitě vstřebá a zajistí tak maximální účinek. Vhodné je kombinovat tyto krémy s kyselinou hyaluronovou, jenž má antibakteriální účinek.

U suché pleti volte jakýkoliv krém, který pleť hydratuje. V létě volte lehčí krémy, naopak v zimě, zvolte krémy hutné, plné. Ty vás ochrání před vnějšími vlivy.

Jestliže máte normální pleť, volba je na vás. Já doporučuji hydratační séra, doplněná o poctivé hydratační krémy. 

  1. Výživa pleti


Výživa pleti je důležitá pro pocit komfortu a hebkosti, zlepšení elasticity, pružnosti a regenerace. Jedná se o poslední krok, který není radno podceňovat. Je Vaše kůže suchá nebo velmi suchá? Pak zbystřete, právě tento 4 krok je nezbytný, aby si vše sedlo. Od čištění pleti po výživu, vsaďte na osvědčené postupy.

V případě mastné pleti volte pleťová séra s obsahem vitamínů, antioxidantů a minerálů. V závěru používejte detoxikační a minerální masky.

Jestliže vás trápí suchá pleť, volte výživná séra a oleje, které mají vyšší obsah lipidů. Ty zbaví pleť pnutí či pocitu svědění.

V rámci normální či smíšené pleti, zkuste séra vitamínová. Pro mastnější části volte séra, pro sušší partie pak oleje a krémy vhodné k výživě.

Největší hříchy v péči o pleť

  • kosmetika nevhodná pro váš typ pleti
  • prošlá kosmetika
  • nedostatečná očista pleti
  • drhnutí a pnutí pleti při čištění
  • vynechání některého z kroků v péči o pleť
  • nevhodná forma hydratace pleti
  • kolísavý pitný režim

6 základních pravidel pro péči o pleť

  • Ráno a večer - odlíčení a čištění pleti, hydratace, výživa pleti, ochrana před ztrátou vlhkosti.
  • Dodržujte denní pravidelný životní režim.
  • Nepodceňujte ranní rozcvičku.
  • Pravidelně aplikujte výživné masky.
  • Dopřejte si odbornou masáž pokožky pleti.
  • Chraňte svojí pokožku.

KRÉMY věk 50+