Jak vybrat krém pro zralou pleť?

Víte, jak vybrat krém pro zralou pleť?

Stárnutí pleti a vráskám by se chtěla vyhnout každá žena. Bohužel to nejde. Stárnutí pleti můžeme jen zpomalit. Výborným pomocníkem vám v tom bude krém určený zralé pleti. Obsahuje složky, které umí vyhladit pleť a dodat jí ztracený objem. Pokud ho ještě nemáte, poradíme, jak vybrat krém pro zralou pleť.

Proč naše pleť stárne?

Může za to především oxidační stres. Během něj produkuje tělo volné radikály, kterým se naše pokožka špatně brání. Výsledkem oxidačního stresu je právě stárnutí pleti.

Není to ale jediný viník. I slunce způsobuje stárnutí pleti, proto je vhodné používat denní krém s UV-filtry.

I naše strava a pitný režim se podepisují na kondici pleti. V každém věku dodržujte pitný režim, dostatek vody pomůže zajistit hydrataci pokožky. Pestrý jídelníček bohatý na vitamíny zase dodá pleti potřebnou výživu.

Jaké složení má mít krém pro zralou pleť?

Musí vždy obsahovat kolagen a elastin - vláknité bílkoviny, které dodávají pleti pevnost, pružnost, objem a pomohou i s vyhlazením vrásek. Proč jsou tyto 2 složky důležité? Kolagen a elastin tvoří podpůrný systém pleti, udržují svaly na obličeji na svých místech. Pleť má díky tomu objem, vitalitu, je pevná a pružná. S přibývajícím věkem se ale vlákna kolagenu i elastinu ztenčují a dochází k jejich lámání. Nezbývá, než je pokožce dodat „zvenčí“ - prostřednictvím pleťového krému.

Další neméně důležitou složkou jsou antioxidanty. Jak fungují? Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které nemalou měrou přispívají ke stárnutí pleti. Za jeden z nejsilnějších antioxidantů je považován astaxanthin - skvěle eliminuje oxidační stres a z něj vyplývající stárnutí pleti. Jako výborné antioxidanty fungují také vitamíny skupiny B.

Antioxidanty můžete tělu dodat i prostřednictvím potravy. Obohaťte jídelníček o nejrůznější druhy bobulí nebo sušeného ovoce. Nezapomeňte ani na ryby, vejce, avokádo a samozřejmě maso.

Krém pro zralou pleť musí obsahovat také kyselinu hyaluronovou. S přibývajícím věkem je pleť stále sušší a potřebuje dostatečnou hydrataci, což zaručí právě kyselina hyaluronová.  

Sezóna při výběru hraje roli

Věděli jste, že pleť má odlišné požadavky na krém jak ve dne či v noci, tak i v létě a zimě? V době letní je nutná zvýšená hydratace, naopak v mrazech musí čelit nízkým teplotám, vysušování na vzduchu.

Jak v létě, tak zimě může vaše kůže popraskat. Proto je nutné např. v zimě používat kosmetiku s obsahem tuků – tedy mastné krémy, a to ideálně před odchodem ven.

Hraje cena u anti-age krémů roli?

Je pravdou, že u levnějších běžných krémů pro normální pleť, zpravidla krém za stokoruny udělá stejnou službu, jako krémy dražší.

Naopak – právě u anti-age krému je obvykle cena kritériem kvality. Tyto krémy zpravidla obsahují vysoce účinné látky, které působí na konkrétní obtíže. Zejména pak – samotná jejich výroba je nákladná. Zpravidla jde o látky jako kyselina hyaluronová, kolagen, kaviár, zlato či hlemýždí sliz.

Rozhodující je věk!

Krém pro zralou pleť vybíráme zásadně podle věku! Až budete mít vybranou kosmetiku podle vaší věkově skupiny, začněte v této kategorii hledat konkrétní přípravky vhodné pro váš typ pleti.

Zralá pleť potřebuje především výživu a hydrataci. Neméně důležitá je i regenerace, proto by v kosmetické výbavě 40+  a výše neměl chybět noční krém! Péči doplňte pleťovými séry, která jsou o něco výživnější než krémy. Abychom péči o zralou pokožku měly kompletní, kupte si čistící anti-aging kosmetiku.

Kosmetika by měla zároveň dodat vaší pleti liftingovou a zpevňující péči – přibližně od 45 let začíná pleť výrazněji ochabovat a ztrácí objem. Ve složení krému tak hledejte kolagen a elastin. Vždy také kupujte denní krém s UV-filtrem. Slunce dělá pleti vrásky, a to doslova.

Od čtyřicítky nahoru byste měly používat i krémy proti vráskám. Můžete si vybrat krémy na vyhlazení vrásek nebo na oddálení tvorby vrásek. Ale samozřejmě existují i anti-aging krémy „vše v jednom.“

Po padesátce je nejvyšší čas začít s vysoce výživnými hydratačními krémy a komplexní regenerační kosmetikou. Pleť v tomto věku potřebuje přípravky, které posiluji pleťové buňky a účinkují do „hloubky.“ Potrápit vás mohou také pigmentové skvrny, ale i proti nim existují účinné depigmentační krémy.

Přibývající léta nezastavíme, ale můžeme proti nim bojovat s kvalitní kosmetikou. Zralá pleť potřebuje komplexní péči, v níž nesmí chybět:

  • Hydratační denní krém s UV-filtrem a antioxidanty
  • Výživný, liftingový regenerační noční krém s obsahem kolagenu, elastinu, antioxidanty a vitamíny
  • Pleťová séra pro zesílení účinků krémů
  • Anti-age krémy pro vyhlazení vrásek a vypnutí pleti
  • Depigmentační krémy pro boj s flíčky na tvářích
  • Čistící anti-aging kosmetika

Máte všechno?