Jak přírodně pečovat o suchou a citlivou pleť?

Přírodní péče o suchou a citlivou pleť

Suchá a citlivá pleť potřebuje s trochou nadsázky královskou péči. Velmi snadno u těchto typů dojde k podráždění, popraskání nebo zarudnutí pleti. Ani ta nejkvalitnější kosmetika nemusí být v tomto případě to pravé ořechové, protože místo zklidňujícího účinku může pleť spíše podráždit. Naštěstí existuje varianta jménem přírodní kosmetika!

A než si je představíme, vsaďte na dokonalé čištění pleti, protože bez toho to prostě nejde. Věřte mi.

Největší nepřítel citlivé pleti?

Tak to je jednoznačně parfémovaná kosmetika s alkoholem a chemickými látkami! Trápí vás po použití některých pleťových vod zarudnutí nebo svědění pokožky? Pak věřte, že jde o alergickou reakci vaší pleti na chemické látky v pleťovém toniku. Tudy cesta nepovede. Nejvhodnější péči pro citlivou pleť je přírodní kosmetika s minimálním obsahem chemických látek – vyhnete se tak podráždění a zarudnutí pokožky.

sucha-plet-pece

Největší nebezpečí pro suchou pleť? Vrásky!

Suchá pleť nemá dostatečnou elasticitu. Proto potřebuje pravidelnou hydrataci a používání mastných krémů, jinak si koledujete o drobné prasklinky a vznik vrásek. Zapomeňte na kosmetiku s obsahem alkoholu, ta ještě více pleť vysuší. Podobně jako citlivá pleť i suchá pleť ocení přírodní kosmetiku, která ji bude dostatečně hydratovat, hojit drobné prasklinky a vyhlazovat případné vrásky.

Které bylinky jsou vhodné?

Všelék jménem měsíček lékařský se ideálně hodí pro suchou i citlivou pleť. Pokožce dodá potřebnou hydrataci a zároveň zklidní podráždění pokožky. Měsíček by neměl ve vaší pleťové kosmetice rozhodně chybět!

Vhodná je také růže. Pokud hledáte pleťovou kosmetiku, která zaručeně zklidní podrážděnou pleť a odstraní nepříjemné svědění, sáhněte po růžové vodě. Skvělou péči dodá pokožce i esenciální růžový olej.

Speciálně pro suchou pleť je ideální kontryhel. Hydratuje pokožku, zklidňuje, zmírňuje svědění, regeneruje a hojí pleť. Co víc si může suchá pleť přát?

A na závěr uveďme jasmínový květ. Ten ocení suchá i citlivá pokožka. Jasmín dodá pleti hydrataci, zklidní podráždění, odstraní zarudnutí pleti a také má schopnost vyhlazovat pleť – výborná prevence před vznikem vrásek.

Vyrobte si přírodní pleťovou vodu u vás doma!

Co takhle si vyrobit růžovou pleťovou vodu? Je vhodná pro suchou i citlivou pleť. Budete potřebovat jen 2-3 hrsti okvětních lístků růží (klidně i šípkové) a láhev kvalitního červeného nebo bílého vína. Lístky nakrájíte na jemno, vložíte do uzavíratelné sklenice a zalijete vínem. Směs necháte týden odstát. Po týdnu výluh přecedíte, nalijete opět do uzavíratelné sklenince a dáte do chladu. Samotný výluh musíte před jeho použitím naředit v poměru 1 díl výluhu + 10 dílů destilované vody. Až takto připraveným tonikem můžete očistit pleť.

A co tahle domácí přírodní hydratační krém z měsíčku lékařského?

Není to nic složitého. Ptáte se, co bude tvořit základ krému? Odpověď zní: vepřové sádlo! Sádlo je úplně ideální, protože neobsahuje žádné chemické látky, výborně promastí pleť a dodá jí dokonce i potřebnou výživu! Hodí se pro suchou i citlivou pleť.

Na měsíčkovou mast potřebujete 2 vrchovaté polévkové lžíce sušeného květu měsíčku (nebo hrst čerstvých květů) a 250 g vepřového sádla. Sádlo rozehřejte, nasypte do něj bylinky, zamíchejte a nechte krátce projít varem. Směs nechte vychladnout a dejte ji na 1-2 dny do lednice. Potom směs znovu rozehřejte a přeceďte přes husté plátno. Hotový krém skladujte v uzavřené nádobě v lednici.

Zachovejte věrnost jednomu výrobku

Především u citlivé pleti je těžké najít pleťovou kosmetiku, která se bude k vaší pokožce chovat šetrně a nebude ji dráždit. Proto pokud takový výrobek objevíte, už jej neměňte! Mějte pevnou vůli a nezkoušejte žádné novinky. Citlivá pleť je velmi náchylná i na sebemenší změnu ve složení kosmetiky.

Co si pamatovat při péči o suchou a citlivou pleť?

  • Nepoužívejte kosmetiku s obsahem alkoholu – vysušuje a dráždí pleť
  • Vyhýbejte se parfémované kosmetice s vysokým obsahem chemických látek
  • Dejte pleti odpovídající péči – pravidelně ji čistěte, hydratujte, promašťujte a hýčkejte jednou týdně výživnými pleťovými maskami
  • Přírodní kosmetikou dáte těmto typům pleti skvělou komplexní péči

Péče o suchou pleť - produkty - EVELIO