Jak a proč používat čistící kartáček na pleť?

Čistící kartáčky na pleť – zázrak nebo zbytečnost?

Možná už ho znáte, uvažujete o koupi, nebo jen sháníte komplexní informace. V každém případě se podíváme na kartáčky na pleť z více stran. Ostatně, hodí se pro mě? Tak právě s touto otázkou se ve spojení s čistícím kartáčkem setkáváme nejčastěji. Ano, pokud máte mastnější pleť, náchylnou k ucpávání pórů a takzvaným „černým tečkám“, pak je i pro vás čistící kartáček vhodný.

Pro začátek je dobré vědět, že existují jak elektrické, tak manuální. Při výběru mohou hrát roli finanční možnosti i frekvence používání.

Mechanické či elektrické

Mechanické jsou levnější, ale vůbec to neznamená, že by měly být horší. Pouze nemají strojek, který dělá pohyb za vás. Ale výhoda je, že si můžete vypilovat techniku, která vám bude dokonale vyhovovat. Elektrický čistící kartáček čistí efektivněji a rychleji, ale rychlost a druh pohybu nemusí každému vyhovovat. Určitě se doporučuje před koupí elektrický kartáček prohlédnout a vyzkoušet si tvrdost štětin. Je možné si vybrat mezi rotační nebo vibrační hlavicí. V zásadě je jedno, které si pořídíte, hlavní roli při rozhodování hraje tvrdost štětinek a rychlost rotace. U jemné a citlivé pleti se doporučuje  vibrační (sonický) kartáček s velmi jemnými štětinkami. A to kvůli šetrnosti a efektivnosti.

Klasický čistící kartáček má kulatou hlavici se štětinkami. Pak ale existuje i speciální kartáček, který pracuje na principu podtlaku. Nečistí pleť štětinkami, ale pod tlakem vtahuje nečistoty z pleti a zároveň provádí jemnou prokrvující masáž. Je vhodný pro citlivou pleť.

sonicke-kartacky

Použití čistících kartáčků

Před vlastním použitím je vždy vhodné oplachovat obličej teplou vodou, aby se roztáhly póry a z nich se mohly odstranit nečistoty. V žádném případě horkou ani studenou. Jen vlažnou. Jako doplněk je možné použít čistící obličejové mýdlo, pěnu či gel. Záleží vždy na typu pleti. Nezbytné je  dodržení uvedené doby čištění. Jedná se o jednu, maximálně dvě minuty jemným krouživým pohybem. Dle doporučení výrobce u konkrétního typu přístroje.

Údržba čistících kartáčků

Jelikož jsou štětiny hustě nasázeny, může mezi nimi zůstávat vlhkost a vznikne tak ideální prostředí pro růst plísní a bakterií. Je nezbytné po každém použití hlavici sundat, dezinfikovat a nechat důkladně usušit. Doporučuje se  uchovávat mimo koupelnu právě kvůli vlhkosti. Doba měnění hlavice se uvádí po 3 měsících.

Názory uživatelek

Je možné dohledat spoustu kladných recenzí, kdy je zmíněný citelný i viditelný efekt po použití kartáčku. Chválu si vysloužil i design, tím pádem se z kartáčku na pleť stává často luxusní dárek nejen pod stromeček. Stejně tak je možné najít názory kde se poukazuje na stinnou stránku těchto pomocníků. Uvádí se, že za žádnou cenu není vhodný pro citlivou pleť s ekzémem či vyrážkou. Může se dostavit pocit pnutí a suchosti. Stejně tak u pleti s akutním výsevem akné se použití nedoporučuje, aby nedocházelo k šíření zánětu po obličeji. Někteří výrobci uvádějí, že jsou pleťové kartáčky vhodné ke každodennímu čištění pleti. Uživatelky však mají obavy, aby nedocházelo k mechanickému poškození pleti a odstranění ochranného kožního filmu a doporučují dle vlastních zkušeností používání maximálně 2x týdně.  Při častém používání hrozí ztenčení pleti, šupinatění pokožky, podráždění a pocit pálení. Problematická pleť se může více mastit, kdy se jedná o přirozenou obrannou reakci. Stejně tak jsou uváděny náhlé alergické reakce na dosud používané kosmetické přípravky, předčasné vrásky a zhoršení projevů akné.

V každém případě je dobré vědět, že každý je jedinečný a má pleť jinou a co je pro jednoho perfektní, nemusí druhému vůbec vyhovovat. Určitě nebude vhodným doplňkem v případě výskytu kožních nemocí jako jsou různé dermatitidy, těžké formy akné, lupenka, virové a bakteriální infekce, ekzémy atd.  Stav kůže se může skutečně zhoršit. Výše zmíněné už patří do rukou odborníků.  Naopak u žen či mužů, kteří mají kůži zdravou, se jedná o krásný a funkční designérský kousek, který doladí jejich image a stanou se spokojenými uživatelkami nebo uživateli s pozitivními výsledky.

10. Sonicky-kartacek-vyber-blog