Víte, jak připravit pleť na zimu?

Víte, jak připravit pleť na zimu?

Co si budeme nalhávat. Ať se nám to líbí nebo ne, teploty začínají klesat a naše tělo na to reaguje. Kromě vlivu na psychiku, bychom se měli zamyslet, jak nízké teploty působí na pleť.

Zima je jedním z nejnáročnějších období pro naši pleť, to je fakt. Vítr, mráz a k tomu smog, s tím vším se musí náš obličej vypořádat. Zimní počasí pleť vysušuje a dehydratuje, nezřídka se objeví i kožní problémy. Zapomeňte proto na letní krémy, na zimu pokožka potřebujete těžší kalibr a intenzivnější péči. Přizpůsobte tomu svoji kosmetickou výbavu!

Kupte si hutnější krémy

Už od podzimu byste měla přestat s používáním lehkých letních krémů. Místo nich sáhněte po mastnějších a výživnějších krémech. V zimě pleť potřebuje především hydratovat a posilovat svou odolnost vůči nepříznivému počasí. Hutné krémy zaručí obojí – lépe udrží vodu v pokožce, dodají jí potřebné živiny a budou ji chránit před mrazem a větrem. V zimních krémech hledejte lipidy, kyselinu hyaluronovou pro zajištění hydratace a antioxidanty pro eliminaci škodlivých vlivů volných radikálu – vitamín A, C a E. Vhodné je, aby přípravek obsahoval také UV-filtr.

Jestli chcete dopřát své pleti nějakou změnu, zkuste místo krémů pleťové oleje. Oleje výborně pronikají do pokožky a obnovují její ochrannou tukovou vrstvu, což zaručí pleti hydrataci a zabrání jejímu podráždění. Skvěle podpoří také regeneraci. Mezi nejoblíbenější pleťové oleje patří makadamový, arganový, mandlový nebo baobabový olej. Olejů se nemusíte bát, ani když máte problematickou pleť – přesně pro ni je jako dělaný dýňový olej, který díky vysokému obsahu zinku zabraňuje vzniku pupínků.

Nezapomínejte na pravidelné čištění pleti

Pokud máte pleťovou kosmetiku s obsahem alkoholu, kupte si na zimu jinou – alkohol přispívá k vysušování pleti. Čistěte pleť poctivě 2 x denně, přes den na ní ulpívá spousta nečistot – smog a prach. K tomu jednou nebo dvakrát týdně přidejte peeling – odstraní šupinky suché kůže, což pomůže pleti s regenerací.

Zima je ideální čas pro pleťové masky. Pomůžou pokožce s regenerací a dodají jí potřebné živiny. Pokud si nevyberete někde v drogerii, můžete si doma vyrobit vlastní – zkuste třeba avokádovou s trochou olivového oleje. Doporučujeme také návštěvu u kosmetičky a v jejím rámci masáž obličeje. Masáž pleť prokrví a dodá jí ztracený jas.

zimni-pece-o-plet

 

Kupte nový make-up

I vrstva make-upu ochrání pleť před nepříznivými vlivy počasí, proto se ho nebojte nanést silnou vrstvu. Vybírejte výživnější make-up s vitamíny, antioxidanty a minerály, který bude o váš obličej pečovat celý den. Když máte suchou pleť, vyberte mastnější make-up. Pokud vás naopak trápí spíše mastná pleť, zvolte o něco sušší make-up s matujícím efektem.

Používejte hydratační kosmetiku i na zbytek těla

V zimě netrpí jen náš obličej. Když klesne venkovní teplota pod 5 °C, snižuje se produkce mazových žláz. Pokožka po celém těle se stává sušší. Kromě pleti hodně trpí také rty a ruce. Používejte hydratační tyčinky na rty, třeba s obsahem bambuckého másla. Na ruce používejte hutné, mastné krémy a vyhýbejte se mytí rukou v horké vodě. Nezapomínejte ani na rukavice – je to ta nejlepší ochrana rukou před mrazem.  

 

Jezte hodně vitamínů

Vitamíny podpoří imunitu i obranyschopnost pleti. Vitamín C je silný antioxidant, který bojuje proti účinkům volných radikálů. Nejvíce ho najdete v citrusech a zelenině. Snažte do sebe dostávat také hodně vitamínu A, dalšího ze silných antioxidantů. Vitamín A najdete například v mrkvi, játrech, másle, mléku, žloutku, rybím tuku, brokolici a z ovoce potom v meruňkách a broskvích. Neuškodí ani vitamín B, ten účinně pomáhá s kožními problémy. Pokud máte problematickou pleť se sklony k akné, zvyšte příjem zinku – najdete ho v oříšcích, semínkách, v mase, obilovinách a listové zelenině.

V zimě musíte pleti věnovat intenzivnější péči. Pokud jste ji přes léto zanedbávaly, vynahraďte jí to přes zimu. Investujte do kvalitních výživných krémů s hutnější strukturou. Nezanedbávejte ani čištění pleti. Jednou nebo dvakrát týdně si dopřejte pleťový peeling a nezapomínejte ani na pleťové masky. Pleť vám bude vděčná!

Natura Siberica Výživný noční krém   Ziaja hydratační denní krem   Eveline RoyalKaviár 60+ noční