Jak pečovat o suchou pleť?

Jak pečovat o suchou pleť?

Možná máte suchou pokožku odjakživa, možná vám začalo připadat teprve nedávno, že vaše pleť je nepříjemně napjatá, a stažená. Zdá se vám, že vám chybí barva v obličeji a snadno vám pokožku podráždí slunce, mráz, či pobyt v horké vířivce.

Vysvětlení jsou dvě, buď máte suchý typ pleti, nebo je vaše pleť aktuálně vysušená vlivem různých faktorů. Typ pleti se během života obvykle nemění, ale její stav ano.

Jaké faktory mohou vaši pokožku vysušovat a jak se bránit? Nebo, jak vlastně suchou pokožku vůbec podpořit? Pojďme si představit tipy a triky - jak pečovat o suchou pokožku.

Jak podpořit pokožku a posílit kožní bariéru? 

  1. Využívejte přírodní oleje - vybírejte si krémy bohaté na přírodní oleje nebo používejte oleje samotné. Já doporučuji zejména olej jobový, kokosový nebo avokádový. Je nutné otestovat, který z olejů vaší pokožce bude sedět.
  1. Výživné masky u vás najdou své místo - zkuste med, ovesné vločky nebo arganový olej či třtinový cukr.
  1. Zapracujte na jídelníčku – na nákupní seznam přidejte avokádo, lososa, mandle a vajíčka. Dobré tuky poskytnou pokožce potřebnou výživu zevnitř. Listová zelenina vám dodá železo a vitaminy A, B a E – tolik potřebné pro vaši pokožku.
  2. Pít, pít a zase pít – myslete na pitný režim - ten je důležitý i pro suchou pleť: dostatek vody zajistí, že se všechny potřebné živiny do kůže spolehlivě dopraví.

 

Příčiny vysušené pokožky

Vlivy prohlubující dehydrataci pleti mohou být velmi rozmanité. Ať už jsou to klimatické podmínky, nebo váš jídelníček. Ostatně, o tom jsme již napsali i výše - ale ve zkratce. Nyní si to představíme do hloubky.

Vnější faktory

Vnější faktory zasahují pleť narušováním kožní (lipidové) bariéry. Pleť tak nemůže pojmout mnoho vody a vysychá, protože odpařuje vlhkost a životně důležité látky vážící vlhkost se redukují. Narušení těchto hydratačních faktorů je třeba včas řešit, jinak vysušování postoupí hlouběji hlubších vrstev kůže a problémy se zhorší. Hlubší vrstvy kůže totiž distribuují vlhkost do do horních vrstev.

Jednou z nejvýznamnějších skupin vnějších faktorů jsou vlivy životního prostředí. Jedná se o klimatické podmínky, ať už chladné počasí – mráz, silný vítr, nebo ultrafialové záření (pozor na časté vystavování pokožky slunci). Změna počasí, obecně změna ročního období je pro suchou pokožku také zátěží.

Jistě jste si všimli, že když je zima v plném proudu, vaše pokožka trpí, stejně tak v létě, když bez řádné ochrany pleti trávíte venku celý den. Horký, chladný a suchý vzduch totiž škodí bariérové funkci kůže. Z toho vyplývá, že ani pobyt v klimatizovaných místnostech není pro suchou pleť příznivý.

Vnitřní faktory

Vnitřní faktory souvisí s vaší genetickou výbavou, jelikož kožní typ se dědí, i když není pravidlem, že budete mít stejný kožní typ zrovna jako vaši rodiče. Například nepříjemná kožní onemocnění, jako je atopický ekzém, lupénka, diabetes nebo ichtyóza mají též genetický základ. Zároveň některé nemoci mohou hydrataci pokožky ovlivňovat, příkladem je onemocnění ledvin. 

Nejspíš vás nepřekvapí, že stav pleti ovlivňují také hormony. Vzpomeňte si třeba, jak se u pubertálních jedinců s hormonálními změnami mění stav pleti, často trpí akné apod. Jak vidno, věk hraje také roli. S přibývajícími lety se snižuje množství mazových a potních žláz, a s ním také schopnost kůže vytvářet pot a lipidy. To znamená, že vaše pokožka není schopná udržet tolik vlhkosti jako dříve. Navenek se to projevuje znaky stárnutí pokožky, například v podobě vrásek.

Stav pleti můžete zlepšit správným stravováním, dbejte na na dostatek vitamínů a zdravých tuků ve stravě a dostatečný příjem tekutin. Co se týče péče o pleť, dostatečná hydratace organismu je u suchého typu či momentálně vysušené pokožky významnější než u ostatních typů.

Další faktory

Stav kůže ovlivňuje samozřejmě také péče, kterou jí věnujete. Agresivní látky v mýdlech a sprchových gelech, chlorovaná voda, chemické čisticí prostředky nejvíce zatěžují kůži na rukou. Máte-li citlivou pleť, je třeba velmi pečlivě vybírat kosmetiku, kterou na ni aplikujete. Zásadní je, aby neobsahovala alkohol, barviva a parfemaci. Čištění a omývání obličeje provádějte pouze vlažnou vodou a poté ji osušte velmi opatrně měkkým ručníkem, nedřete ji. 

Tipy, jak pečovat o suchou pleť

Opakování je matka moudrosti. Současně - přinášíme řadu dalších typů - které oceníte, pokud vás trápí suchá pleť.

  • Hydratujte se

Máte-li velmi suchou pokožku, mažte se hydratačním krémem i několikrát denně. Suchá pokožka neudrží vlhkost moc dlouho. Sami poznáte, kdy potřebuje hydrataci, podle pocitu pnutí. Nezahálejte a po každém koupání kůži hned hydratujte krémem, tělovým máslem či mlékem. Vybírejte si kosmetiku s obsahem olivového nebo jojobového oleje, případně bambucké máslo. Vhodné jsou i tyto látky : mléčná kyselina, urea, kyselina hyaluronová, glycerín nebo lanolín. Nezapomínejte, že jen povrchová hydratace nestačí a dodržujte pravidelný pitný režim. 

  • Vyhýbejte se suchému vzduchu

Pokud možno, vyhýbejte se zakouřenému či klimatizovanému prostředí. V horkém a chladném počasí omezte pobyt venku. V suchých vnitřních prostorách (při vytápění) používejte zvlhčovač. 

  • Kouření

Vyhýbejte se zakouřenému prostředí. Pokud jste kuřačka, kouření má na vaši kůži ještě větší vliv. Ovlivňuje totiž na cirkulaci krve, což má za následek omezený metabolismus kůže. 

  • Přestaňte se líčit

V ideálním případě vynechte dekorativní kosmetiku. Například velké množství řasenky může podráždit kůži na očních víčkách. Pokud se nalíčíte, dbejte na kvalitní kosmetiku vhodnou i pro vaši citlivou pleť. Nezapomeňte se pečlivě a jemně odlíčit stejně kvalitní odličovací kosmetikou. Mohou to být pleťová mléka, micelární vody či čistící oleje. 

  • Používejte kvalitní kosmetiku

Vybírejte si kosmetické výrobky bez alkoholu, parfemace a barviv. Při úklidu domácnosti se vyhněte agresivním přípravkům, případně se chraňte kontaktu s nimi. 

  • Myjte se pouze vlažnou vodou

Oplachujte si obličej pouze vlažnou vodou, spíše než horké vany si dopřávejte rychlou sprchu.