Jak na výběr parfému?

Vzbuzuje ve vás začátek nového ročního období touhu po obměně stávajícího parfému? Nebo se chystáte potěšit ženu ve vašem blízkém okolí, ideálně právě třeba novou vůní? Ať už se jedná o vaši každoroční výměnu parfémů nebo obdarování někoho dalšího, pomůžeme vám vyhnout se největším rizikům, která se při nákupu parfému objevují.

Toužíte taktéž po dokonalém parfému, který podtrhne vaši osobnost? Vybrat správný parfém bývá mnohdy těžké. A právě pro vás jsme sepsali pár tipů, jak si výběr usnadnit. 

Nejčastější chyby při výběru a aplikaci parfému

První rada, kterou si zapište za uši. Jakmile se rozhodnete vybrat vhodný parfém, vyrazte na nákup hned po ránu. Právě v tuto denní dobu není obchod nasycen desítkami vůní. Díky tomu nebudete zmatená.

  • Čeho je moc, toho je příliš

Z činnosti jako je výběr správného parfému by si každá žena měla udělat příjemný rituál. Důležité je správné naladění, ale především dostatek času – a to jak při výběru a samotném testování parfému, ale zejména při následném posuzování a rozmýšlení toho, zda je opravdu tato vůně pro vás to pravé ořechové.

Je třeba se vyvarovat testování mnoha vůní najednou, a to hlavně proto, že by mohlo dojít k přehlcení jednotlivými vůněmi. Těžko by se pak vybíral ten správný.

  • Pozor na unáhlenou koupi

Každá žena se během svého života jistě setkala s tak přesvědčivou reklamou na určitý produkt, že neodolala, a bez zaváhání a řádného ozkoušení onu věc koupila. Přesně tyto velmi dobře strategicky vytvořené reklamy mohou dovést člověka ke koupi, které pak ale později může litovat. Netýká se to ovšem pouze marketingového prostředí.

Mnoho žen slepě podléhá doporučením svých známých a předem si výrobky nevyzkouší. Při výběru parfému by to mohl být velký problém, a to hlavně kvůli ne zcela ideální kompatibilitě parfému s pokožkou člověka. Jednoduše řečeno – to, co voní perfektně na vaší přítelkyni, nemusí tak perfektně vonět na vás. Proto je důležité ozkoušet vůni na sobě, klidně i vícekrát za sebou. Lze tak předejít nepříjemným pocitům, které by špatně zvolený parfém mohl vyvolat.

Tip redakce

Tak jako je při degustaci jídla důležitá neutralizace chuťových pohárků, platí to samé i u degustace vůní. Pokud to situace a prostředí dovoluje, jedním z doporučovaných triků pro osvěžení čichu je přičichnutí k zrnkové kávě mezi jednotlivým testováním vůní. Dojde tak k neutralizaci čichových buněk, tudíž se vám jednotlivé vzorky parfémů nebudou mísit dohromady.

A jaká je ta vaše vůně? Jste spíše pro květinové tóny? Nebo raději sáhnete po výrazné dřevité? Či naopak, uznáváte jen kořeněné vůně?

parfem-jak-vybrat

  • Chce to čas

Tak jako jsme zmiňovali výše, čas hraje při výběru parfému opravdu významnou roli. Je velmi důležité koupi neuspěchat a dát tak možnost vůni vyniknout. To, jak vám parfém zavoní při prvním střiku neznamená, že se vůně postupem času nemůže trochu změnit. Některé složky mohou vystoupit více napovrch, některé se naopak mohou trochu utlumit. Je dobré předejít netrpělivosti a několik hodin po odzkoušení si počkat. Jedině tak budete mít jistotu, že vám parfém opravdu sedí.

  • Pozor na nevhodný dar

Každému se určitě párkrát stalo, že byl obdarován něčím, co mu úplně nevyhovovalo. A co teprve, pokud se jednalo o parfém? Při nákupu parfému platí pravidlo vysoké obezřetnosti. To, co může vonět vám, nemusí vonět člověku, kterému zrovna chcete udělat radost. V tomto případě se určitě vyplatí sáhnout po tom, co již dobře znáte. Ať už se jedná o konkrétní značku, kterou osoba používá, nebo o mapování složek parfému když víte, co přesně vašemu blízkému voní.

Čím se tedy řídit při výběru parfémů?

Naše kosmetička doporučuje několik zlatých rad, kterými je dobré se při nakupování vůní a parfémů řídit. 

Dostatek času při výběru vám zaručí, že vám vůně parfému opravdu vyhovuje. Přibližně po půl hodině lze totiž cítit veškeré složky parfému, které třeba na první pohled nebyly tolik zřetelné.

Kolik vůní se doporučuje vyzkoušet v průběhu dne? Na zkoušku si vyhraďte maximálně čtyři vůně za sebou. Lze tak předejít případnému zahlcení čichových buněk. Budete mít 100% jistotu, že daný parfém je opravdu ten pravý.

Jestliže vybíráte vůni pro sebe, zkouška na testerový papírek zřejmě nebude stačit. Pro zachycení veškerých složek parfému a zaručení kompatibility vůně s vaší pokožkou je třeba stříknout parfém přímo na sebe.
 
elite-luxure