Víte, co škodí pleti v zimě?

Co škodí nejen pleti v zimě?

Když venku mrzne, hodíme na sebe víc vrstev oblečení, ať jsme pěkně v teple. Jen pleť do ničeho nenavlečeme, ta se musí se zimním počasím vypořádat sama. Zima je náročné období pro naši pleť, to ví každá.

Působení mrazu, větru ale i přechody z tepla do zimy narušují přirozené regulační mechanismy pokožky. Pokud chcete mít i v zimě krásnou pleť, je třeba pokožce zajistit potřebnou ochranu a kvalitní péči.

Není to ale jen náš obličej, který během zimních měsíců trpí. Stejně na tom jsou i vlasy, ruce nebo naše zažívání. I na tyto části těla často zapomínáme. Což, jak víte, bychom neměli.

Mráz, vítr nebo smog – hlavní viníci zimní nepohody

Když nemrzne, dá se zima jakžtakž přežít. I když jsou v posledních letech zimy spíše teplotně nadprůměrné, najdou se dny, kdy doslova mrzne, až praští. Jakmile rtuť teploměru klesne pod 5 °C, zpomaluje se činnost mazových žláz. Od té chvíle je naše pokožka vystavena nebezpečí, které číhá prakticky na každém rohu.

Pokožka celého těla tak začíná být více suchá. Mráz a vítr vysušení ještě podpoří, zvláště pak u částí těla, které jsou přímo vystaveny nepříznivým podmínkám – u pleti a rukou.

Myslete proto nejen na kvalitní hydratační krémy, ale hydratujte tělo i zevnitř. Nedostatečný pitný režim je důležitý i v zimě.

Pleti neprospívají ani časté přechody ze zimy do tepla. Mráz snižuje prokrvení obličeje, teplo naopak prokrvení zase zvyšuje. Výsledkem jsou zarudlé tváře, které mohou nepříjemně svědit nebo pálit. Zvláště u citlivé pleti dochází v takových případech k popraskání drobných žilek, prosvítajících na povrch pokožky.

U některých osob se může projevit i alergie na mráz. Skutečně něco takového existuje. Alergie se většinou projeví při teplotách kolem 0 °C. Jak ji poznáte? Postižená místa (nejčastěji obličej a ruce) natečou a zarudnou. To vše doprovází vysušená nebo popraskaná kůže.

K mrazu a větru ještě musíme připočíst působení škodlivých volných radikálů. Zimní ovzduší je plné nečistot, často nás trápí také smog. Pokožka kvůli mrazu a větru ztrácí svou ochrannou tukovou vrstvu, což usnadňuje působení škodlivým radikálům. Volné radikály způsobují předčasné stárnutí pleti a stojí také za vznikem vrásek.

I proto myslete na kvalitní čištění pleti, které zajistí její ochranu a maximální regeneraci po náročném dni.

Zimní počasí dává zabrat celému tělu, a to doslova od hlavy až k patě. Jak zima škodí nejen pleti?

zimni-pece-plet-skodliviny

1. Suchá pleť bez vláhy

Mrazivé počasí a silný vítr přispívají k vysušování pleti. Pokud jí nedáte potřebnou péči, ztratí svůj „štít“ – ochrannou vrstvu lipidů. Bude tak citlivější a náchylnější k podráždění. Jak o pleť pečovat, aby přežila zimu v celé své kráse?

Základem jsou hutné, hydratační krémy s vitamíny a antioxidanty, které pleti dodají vše potřebné. Pokud je ještě nemáte ve své kosmetické výbavě, hned to napravte. Když nejsou teploty pod bodem mrazu, vystačíte si se svými dosavadními krémy. Vašemu krému by rozhodně neměl chybět UV-filtr. V krajním případě můžete jako denní krém použít i noční krém.

Pokud jsou teploty pod nulou, už je na čase sáhnout po hutnějších, výživných krémech. Mastné krémy vytvoří na povrchu pokožky ochranný tukový film, který ji bude chránit před nepřízní počasí a také lépe udrží vodu v pleti. Když jsou opravdu tuhé mrazy, nepoužívejte krémy s vyšším obsahem vody. Není to z toho důvodu, aby voda na obličeji „nezmrzla.“  Voda se jednoduše odpařuje, což vede k ochlazování pleti. To může vést k jejímu poškození a dalšímu zbytečnému vysušování.

Před pobytem na mrazu si alespoň hodinu předem nemyjte obličej. Ochranný hydratační krém naneste minimálně 30 minut před odchodem ven. Na tento podklad ještě můžete nanést výživný make-up, ten také ochrání vaši pleť. Naopak se vyhýbejte pudům, ty pokožku vysušují.

U zimních pečujících krémů nezapomínejte na ochranný faktor. Slunce je i zimě pořádně ostré a hlavně na horách vás může překvapit spálená pokožka. Proto vždycky přibalte opalovací krém.

2. Chraňte také oči

Určitě jste zaznamenaly, že zimní slunce umí být pěkně ostré. Oči trpí hlavně na horách. Každý pohled do ostrého slunce vás na chvíli oslepí. Může dojít dokonce k trvalému poškození oka – k rozvinutí šedého zákalu. V krajních případech dojde ke vzniku sněžné slepoty.

Proto ani v zimě nezapomínejte na sluneční brýle s UV-filtrem. Věnujte zvýšenou pozornost i péči o oční okolí. Kůže kolem očí je velmi tenká a náchylná k prvním vráskám. Promazávejte tuto oblast speciálními gely nebo mastnějšími přípravky. 

3. Nezapomínejte na rty a ruce

Pokožka rtů je velmi tenká. Neobsahuje navíc žádné mazové žlázy, snadno se tak vysuší. Mrazivé počasí, nedostatečný pitný režim, nic z toho rtům dvakrát nevyhovuje. Začnou praskat, což není příjemné ani hezké na pohled. Vždy u sebe noste hydratační balzám na rty, ideálně s obsahem bambuckého másla. Ale postačí i obyčejný jelení lůj nebo olivový olej. Dopřejte rtům i peeling. Stačí vzít zubní kartáček, jemně s ním rty promasírovat a nakonec ošetřit balzámem.

Ruce před chladem nejlépe ochráníte rukavicemi, je to ta nejlepší prevence před jejich vysušením. Používejte hydratační krém po každém umytí rukou. V zimě neuškodí ani zábaly – naneste na ruce silnou vrstvu regeneračního krému, natáhněte na ně bavlněné rukavice a nechte přes noc působit.

4. I vlasy mrazem trpí

Podobně jako pleť jsou vysušené i vlasy. Proto se třepí, lámou a více vypadávají. Dopřejte jim kvalitní hydratační šampony. Jednou nebo dvakrát týdně použijte regenerační vlasové masky nebo zábaly.

Doporučujeme přes zimu nemýt vlasy tak často a nechat je raději přirozeně proschnout – používání fénů vlasy jen více poškodí.

Pokud potřebujete doplnit vitamíny a minerály, vsaďte na kvalitní doplňky stravy Curapil.

5. Zažívání si také užije

Kdo by v zimě odolal zabíjačkovým specialitám? Chuť na něco pořádně mastného dostane občas každá z nás. Tím ale trpí žlučník – pokud jste s ním doteď neměly problémy, konzumace nezdravých tučných jídel vás na něj bleskurychle upozorní. Nejezte ani na noc. Zbytečně zatěžujete trávení a hlavně játra, ta si tak musí dát noční šichtu, což vede k horší regeneraci. Možná proto se ráno cítíte tak neodpočatě. A možná na sobě pociťujete i nějaké to kilo navíc.

Játra trpí také konzumací alkoholických nápojů. Svařené víno nebo grog, kdo by tomu v mrazech odolal. Opět to není úplně vhodné, alkohol organismus dehydratuje. Když k tomu připočteme fakt, že v zimě nemáme potřebu tak často pít, asi to stavu vaší pokožky moc nepřidá.

6. Odnáší to psychika

Krátké dny, dlouhé noci, zatažená obloha. To všechno způsobuje vyčerpání, větší únavu a u někoho dokonce deprese. Nebojujte s tím. Naše vnitřní hodiny jsou naprogramované na sledování dne a noci, regulují spánkové cykly.

Při brzkém stmívání se úplně přirozeně dostavuje potřeba spánku, větší únava a zvýšená chuť k jídlu. Nemějte tak na sebe velké nároky. Když přes léto pracujete do noci a v zimě to kvůli únavě nezvládáte, je to v pořádku. Příroda to takto zařídila, berte zimu jako čas k odpočinku.

7. Začnou bolet klouby

Zima je obdobím, kdy se zhoršují nejrůznější bolesti kloubů. Můžou za to nervová vlákna, která jsou v zimě citlivější na výkyvy atmosférického tlaku. Vhodná prevence spočívá v celoročním otužování těla. Tím si tělo zvykne na chlad a zimu bude snášet lépe. Choďte také pravidelně cvičit. V zimě to chce hodně přemlouvání, ale dostatek pohybu dělá zázraky. 

Nepříznivým zimním počasím tak netrpí jen pleť. Mrazu jsou přímo vystaveny i ruce a rty. Očím nesvědčí ostré zimní slunce, proto hlavně na horách noste sluneční brýle. Suché a lámavé vlasy jsou také důsledkem mrazivého počasí. Nebuďte z toho nešťastné. Stačí jen používat hydratační kosmetiku. Nějaká ta špatná nálada přepadne přes zimu každou z nás, ale i to do jisté míry ovlivňuje počasí. Zkrátka, zima má na vaše tělo větší vliv, než byste možná předpokládaly.

Nicméně, nyní již máte od nás pár tipů a triků, jak se zimě bránit, a to nejen při péči o namáhanou pleť.