Co je micelární voda?

Co takhle micelární vodu, znáte?

Slyšeli jste již o micelární vodě? Micelární vody jsou v posledních letech velkým trendem. Ovšem, tím jak vznikají stále nové a nové typy a druhy, vyvstává mnoho otázek. I díky tomu vzniká řada mýtů a polopravd. Pojďte společně s námi zjistit, jak jsou na tom micelární vody z hlediska účinků, škodlivosti i ve srovnání s podobnými produkty, jejichž cílem je očista pleti.

Je micelární voda kosmetickým zázrakem?

Z předchozího textu se může zdát, že je micelární voda zázračná. Že vlastně nic jiného k odlíčení a očistě pleti nebude třeba. Avšak pozor na to. I zde zapojte zdravý rozum. Stejně jako u vitamínů a minerálů, zkuste občas micelární vodu zaměnit za jiné přípravky, jež slouží k očistě pleti.

Všeobecně pak lze konstatovat, že micelárku mohou použít ženy i muži všech typů pleti, včetně citlivé. Pokožku pak zvládne důkladně vyčistit, navíc snižuje díky svému složení riziko alergie. Po čase je vhodné micelární vodu na chvíli vypustit, jelikož by mohla pleť nadměrně vysušovat a učinit ji přecitlivělou.

Poznejte „micely“

Ač zná název složitě, pokusím se to maximálně zjednodušit. Micely jsou svou formou vzhledově nejblíže kuličce. Čistící molekuly tenzidů – to jsou micely. Tyto „kuličky“ dokáží zapouzdřit nečistoty a šetrně je odstranit z pokožky. Ve finále se s „micely“ můžete setkat i při koupeli ve vaně, v pračce při praní nebo v rámci mytí podlahy.

cisteni-pleti-chyby

Jak micelární voda funguje?

Micelární voda je jedinečná proto, že obsahuje drobné částice, takzvané micely. Pokud bychom je zkoumali, jsou svým vzhledem podobné buňkám kůže. Fungují pak jako magnet na nečistoty. Dokáží je doslova přitáhnout svým působením. Lipofilní část micelární vody se pak stará o odstranění kožního mazu, odumřelých buněk či voděodolného makeupu. A to je vše, nic složitého za tím nehledejte. Prostě fyzika, co říkáte?

Vysušuje micelární voda pleť?

Je pravdou, že odpovědět se dá tak i tak. Ano i ne… Je totiž stejně jako u mnoha produktů zásadní, postup výroby vody a celkově pak, vhled do jejího složení. Ostatně, to doporučuji vždy – důkladně prozkoumat složení a zvážit, zda neexistuje nějaká vhodná alternativa. Vyhněte se micelární vodě, která obsahuje tzv. sufraktanty nebo dokonce alkohol. Právě tyto látky pleť vysuší a současně, mohou ji podráždit.

Jak vybrat micelární vodu?

Pokud zvolíte správně, budete dbát našich rad, pak zcela jistě vyberete tu, která vaši pleť nevysuší. Naopak, účinně vyčistí od nečistot a připraví ji na aplikaci nočního krému. Já ještě doporučím, v micelární vodě hledejte tzv. fosfolipidy, které se podílejí na obnově ochranné vrstvy kůže.

Tak co myslíte, už znáte dostatečně micelární vody? A troufnete si vybrat? Pak neváhejte, zásoby se tenčí.

8. micelarni-vody-produkty