9 nejčastějších chyb v péči o pleť v zimě

Devět nejčastějších chyb v péči o pleť v zimě

Trápí vás přes zimu suchá pleť? Máte zarudlou pokožku nebo suché šupinky kůže na obličeji? Nebojte se, není to nic, co by nespravila správně zvolená kosmetika.

Abyste ale předešly podobným nepříjemnostem, musíte o pleť správně pečovat a vyvarovat se několika chyb. Víte, jakých nejčastějších chyb se dopouštíme v péči o pleť v zimě? Věřte mi, budete překvapení, co všechno může vaši pleť ohrozit. Ač maličkosti, ve finále mohou mít velký dopad na kvalitu pokožky. Pojďme si je společně představit.

chyby-v-peci-o-plet-v-zime

1. Špatně zvolené krémy

Jednou z největších chyb, kterou v zimě děláme, je to, že záměrně nepoužíváme hydratační krémy. Přitom v zimě naše pleť potřebuje hlavně hydrataci. Zapomeňte na mýtus, že voda na obličeji zamrzne a pleť vám tak popraská. Moderní kosmetické přípravky mají speciální emulzní formu, v níž je voda „uzamčená“ v tukových složkách.

Zimní krémy musí hydratovat, být mastné a výživné. Jen takto namíchaný koktejl vaši pleť před nepřízní počasí ochrání. Co by měly krémy obsahovat? Rozhodně vyšší podíl tukových složek jako ceramidy, cholesterol nebo rostlinné oleje. Chybět by neměly ani hydratační složky – například kyselina hyaluronová, která zaručí dlouhodobou hydrataci pleti. Vhodný je také obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Stejně postupujte také v péči o pokožku celého těla. V důsledku chladného počasí se totiž snižuje činnost mazových žláz. Pokožka je tak více suchá a může nepříjemně svědit. Proto doporučujeme vyměnit tělová mléka za výživnější tělová másla.

2. Nanášíte málo krému

Zejména v zimě se nevyplácí šetřit, šetřit na krému, který ochrání vaši pokožku před nepříznivým vlivem počasí. A světe div se, některé z nás dokonce vůbec nepoužívají krém, ale jen make-up. Pokud je make-up dostatečně mastný, i on poskytne pleti ochranu. Ovšem vrstvě krému se nevyrovná. Nešetře s ním. Pro pleť je to elixír života.

Pokožku byste měla minimálně 30 minut před odchodem na mráz pořádně promazat dostatečnou vrstvou krému. Proč? Jednak bude pleť chráněná před mrazem a nebude se ani tak vysušovat, protože mastný krém lépe udrží hydrataci v pokožce. Ženy se zralou pletí by měly pod denní krém ještě nanést výživné sérum.

Natura Siberica Výživný noční krém   Ziaja hydratační denní krem   Eveline RoyalKaviár 60+ noční

 

3. Neřešíte červené žilky na obličeji

Každá z nás je určitě už někdy viděla. Ať už na sobě nebo na svém protějšku. Červené žilky se objevují při prudkém přechodu ze zimy do tepla. Pleť zarudne, ale po chvíli vybledne. Jen u citlivější pleti často dojte k popraskání tenkých žilek, které prosvítají na povrch obličeje. Jedinou prevencí a řešením je používání mastnějších krémů. Tuky umí lépe udržet teplo, takže nedojde ke zčervenání pleti.     

Eventuálně se pořádně zachumlejte do své šály či šátku. Nedejte studenému vzduchu šanci. Ochraňte svou pokožku za každou cenu.    

4. Nechráníte pleť před sluncem

Asi si říkáte, proč byste měla užívat UV ochranu i v zimě. Vždyť to venku vypadá všelijak. A ano, i když slunce v zimě tolik nehřeje, umí být pořádně ostré. Proto byste ani v zimě neměly zapomínat na opalovací krémy, zvlášť na horách! Na pochůzky po městě vám bude stačit denní krém s přidaným ochranným faktorem. Pokud vám to přijde zbytečné, věřte, že i zimní slunce způsobuje vznik pigmentových skvrn, vrásek nebo svraštělou pokožku.

5. Zanedbáváte čištění pleti

Velmi častý prohřešek, který není radno podceňovat. Věřte mi. Pleť byste měla čistit dvakrát denně, ať je léto nebo zima. V zimě rozhodně nepoužívejte čistící kosmetiku s obsahem alkoholu, přispívá k vysušování pleti. Jednou nebo dvakrát týdně dopřejte pleti peeling. V zimě je na něj ten správný čas. Peeling odstraní odumřelé buňky z povrchu pokožky, které by mohly vytvořit nepropustnou bariéru pro výživné látky obsažené v krémech.

Nezapomínejte ani na pleťové masky. Hýčkejte pokožku dvakrát do týdne hydratační nebo výživnou maskou. Jen se vyvarujte používání čistících masek, ty mohou poškodit a vysušit pokožku.

 

6. Dermofuture sonický kartáček  6. Eveline micelární voda 3+1  6. Ziaja PEELING pomerančový

6. Nedostatečná péče o ruce

I ruce v zimě trpí. Určitě jste si všimly, že je máte více suché, dělají se vám nevzhledné záděry nebo se vám víc lámou nehty. Mráz a chlad ale není to jediné, co rukám přes zimu škodí. Je to také časté mytí, používání mýdel nebo mycích prostředků. Ani horká voda moc nepomáhá. Krém na ruce tak noste vždycky v kabelce. Měl by být opět o něco mastnější a výživnější, například s bambuckým máslem nebo ureou. Promazávejte i místa kolem nehtů, předejdete tak záděrům. Ruce byste měla mazat po každém mytí.

Ruce před chladem a mrazem nejlépe ochráníte rukavicemi, nezapomínejte na ně! Než si je dáte, namažte ruce krémem. Rukám můžete dopřát také menší regenerační kúru – zábal. Stačí je namazat silnou vrstvou mastného krému, nasadit látkové rukavice a nechat působit alespoň 10 minut.

7. Zapomínáte na rty

Rty nemají žádné mazové žlázy, velmi snadno se tak vysuší a popraskají. Mráz a chlad to jen podpoří. Balzám na rty noste vždycky ve své kabelce.

Stačí obyčejný jelení lůj, nebo můžete sáhnout po výživnějších tyčinkách – třeba s bambuckým máslem nebo mandlovým olejem. Na noc klidně namažte oblast kolem rtů nočním krémem.

8. Dáváte si často horkou vanu

Na horkou vanu se těšíme každý večer. Naše pokožka z toho ale takovou radost nemá. Horká voda ji vysušuje, smývá ochranný film a otevírá póry. To vše vede k větší citlivosti pokožky, což se může projevovat zarudnutím, nepříjemným svěděním nebo pnutím. Pokud byste to bez horké vany nezvládly, přidejte do ní pěnu, ta vysušení zmírní. Po každé koupeli se také namažte tělovým máslem.

9. Málo pijete

V zimě nepociťujeme tak velkou žízeň, proto snadno zapomínáme na dodržování pitného režimu. Jde o hodně individuální záležitost, takže nemůžeme říci, že každá z nás musí vypít 2 litry denně. Jednu radu přece jen máme – pijte tak, abyste nepociťovaly žízeň. Nedostatek tekutin se odrazí i na stavu vaší pokožky. Podpořte tak hydratační účinky kosmetiky dostatečnou hydratací zevnitř – pitným režimem.

Když se vyvarujete těchto chyb, vaše pleť bude vláčná a plná energie. Nezapomínejte ji dostatečně hydratovat a vyživovat, pravidelně ji čistěte a hýčkejte pleťovými maskami. Vybírejte denní krémy s UV-filtrem, i v zimě pleť musíte chránit před sluncem. A v neposlední řadě věnujte stejnou péči rukám, rtům a pokožce celého těla. Když vše podpoříte ještě dostatečným pitným režimem, mráz a chlad nemají šanci vaši pokožku vysušit.