10+ chyb při čištění pleti

Vyvarujte se chyb při čištění pleti

Pokožka obličeje je velmi citlivá, a tak vyžaduje zvláštní péči, která je natolik specifická, že bychom měli brát v potaz. Ovšem při snaze o co nejlepší starost o pleť můžeme často z nevědomosti napáchat více škody než užitku. Pojďme si o této problematice říct více.

Čištění pleti je základním a velmi důležitým krokem ke zdravé a dobře vypadající pleti. Je dobré vědět, že má svá pravidla a pokud se nedodržují, může se pokožka odvděčit zarudnutím, podrážděním, nedokonalostmi nebo se mohou přidat vrásky. Obličej je velmi citlivý a reaguje na celou řadu podnětů, proto je třeba přistupovat k čištění svědomitě a eliminovat zbytečné chyby.

Mnoho žen věnuje svůj čas nanášení make-upu a líčidel. Stejným dílem je potřeba se věnovat čištění a odličování pleti. Z dlouhodobého hlediska nefunguje, že make-up zakryje hříchy, kterých se dopustíme při nesprávné péči. Dříve či později se vše odrazí na pleti negativním způsobem. Dobrá zpráva je, že se nic z toho stát nemusí a pokud už se pár chybiček přihodilo, vše se dá napravit. Stačí důslednost.

Tipnete si, než si je představíme, jaké nejčastější hříchy - chyby děláme při čištění? No nebudeme vás již napínat, pojďte spolu s námi získat přehled.

cisteni-pleti-chyby

Nejčastější chyby při čistění pleti

Čištění není odlíčení. Toto si musíme uvědomit v době, kdy se připravujeme do postele. Mnoho čistících přípravků na pleť nedokáže dokonale odstranit make-up, a proto je potřeba se před čištěním pleti odlíčit. Ideálně nejdříve setřít řasenku a oční stíny speciálním odličovačem na oči, poté na lehce navlhčený kosmetický tampon nanést malé množství tonika nebo jiného kosmetického přípravku a odlíčit zbytek obličeje.

Je důležité se zaměřit na místa, kde mohou zůstat zbytky make-upu. Zejména nad obočím, u nosu a úst. Teprve po dokonalém odlíčení, je možné  začít pleť čistit. Nakonec si pleť žádá dodat potřebné výživné látky a hydrataci, protože v noci probíhá proces regenerace. Nezapomínejte tedy na kvalitní noční krém.

Důležitá je pravidelnost, doporučuje se čistit nejen večer, ale i ráno. Nezbytné je dbát na hygienu a to hlavně při používání houbiček a žínek na obličej. Po každém použití je nutné je vyprat a používat vždy čisté. Stejně tak dodržujte hygienu rukou před tím, než s odličováním vůbec začnete.

Není třeba utrácet za drahé přípravky na čištění pleti. Na obličeji jsou tak krátkou dobu, že nestihnou o pleť nijak pečovat a tak se nevyplatí do nich investovat. Dermatologové doporučují běžné značky z drogerie a raději investovat do přípravků, které pleti skutečně pomohou. Ať už se jedná o hydratační krémy, opalovací a vyživující krémy nebo séra. Případně kvalitní odličovací mléka na začátek cesty.

Nedrhněte svou pleť, nic si tím nepomůžete. Nezkoušejte na ni žádné drhnutí a přitlačování za úmyslem, že tak pleť lépe vyčistíte. Skončit byste měli až tehdy, když na vatovém tampónu nebudou žádné nečistoty,

Jedna z nejdůležitějších věcí je vědět, jaký máte typ pleti a co jí bude vyhovovat. Někdo by měl používat pleťové mléko, jiný  gel nebo pleťovou vodu. Nelze vybírat podle ceny nebo pěkného obalu či snad dle doporučení kamarádky. Budete-li čistit pleť něčím co jí nesedí, pak jí akorát podrážíte a ublížíte.

Co se týče teploty vody při oplachování, opět je ideální volbou zlatý střed. Na obličej patří vždy voda vlažná. Příliš horká voda pleť vysušuje a naopak studená voda, zase nezbaví pleť všech přebytečných nečistot a hlavně mazu.

Peeling patří také k očistě pleti, ale každodenní odírání je příliš. Nepřehlížejte doporučení na obalech, u většiny peelingů se doporučuje používání jednou až dvakrát týdně. Stejně tak by se neměly zaměňovat tělové a pleťové peelingy. Tělové jsou mnohem hrubší než ty určené pro váš obličej.

Krk a dekolt by měl být součástí večerního čištění. Make-up se při nanášení roztírá v těchto partiích do ztracena a po třicítce by měla být pravidelná péče samozřejmostí.

Praktickým pomocníkem zejména na cesty se staly čistící ubrousky. Ať už je používáte často nebo jen nárazově, mějte na paměti po jejich použití obličej opláchnout vlažnou vodou. Zanechávají na pleti malé částečky, které mohou způsobovat podráždění a nemusí si rozumět s kosmetikou, kterou poté použijete.

„Až zítra“

Nemělo by se stávat, že se večer neodlíčíte a necháte vše na druhý den. V péči o pleť je důležitá pravidelnost. Během dne vytváří pokožka maz a následně zanáší póry. Proto by čištění mělo patřit ke každodenním záležitostem včetně víkendů i dovolených. Nezapomínejte!

A poslední rada, která zasáhne většinu z nás - mnohé české ženy si podle odbornic myslí, že když se nelíčí dekorativkou nebo nepoužívají make-up v průběhu dne, nemusí si pleť před spaním nijak čistit. Využívají pak zpravidla vodu, nebo ještě hůře sprchové gely. Ale to je velká chyba. Pleť trpí po celý den, ať v létě, nebo v zimě, vaše pleť si zaslouží maximum péče.

6. Dermofuture sonický kartáček  6. Eveline micelární voda 3+1  6. Ziaja PEELING pomerančový