Tipy, jak správně čistit citlivou pleť.

Doufám, že mi dáte za pravdu, že vyčistit pleť ani zdaleka neznamená, že si večer omyjete svůj obličej vodou v kombinaci s mýdlem či sprchovým gelem, které vysušují. Aby byla pleť opravdu čistá, je třeba mít ty správné kosmetické přípravky. Dnes si ukážeme, jak takové produkty vybrat v případě citlivé pleti a jak obecně pečovat, respektive čistit pleť problematickou.

Čištění citlivé pleti má svá pravidla

Citlivá pleť by se dala jednoduše specifikovat jako pokožka, která se lehce podráždí a zčervená, často je přítomen pocit napětí, pálení a svědění. Díky tomu ji snadno rozpoznáme a tudíž, dokážeme relativně rychle reagovat na její potřeby. Stačí jen naslouchat, co pleť vyžaduje.

I člověk, který se perfektně stará o pleť a nikdy neměl větší kožní problémy, se může stát citlivým jedincem. Pokožka je převážně suchá díky nízké produkci tuku a má tendenci šupinkovat. Nereaguje negativně pouze na kosmetické přípravky a jejich složky, ale také na vnější povětrnostní vlivy. I proto je nutné jí věnovat zvýšenou péči a vybrat vhodně zvolenou kombinaci produktů.

Majitelka citlivé pleti by měla dodržovat určitá pravidla a omezení. Dobrá zpráva je, že spolu s výběrem správné kosmetiky se dá na citlivou pleť vyzrát. Pojďme si pár tipů a rad představit.

Jsou známy dvě příčiny vzniku citlivé pleti. Buď je získána v genetické výbavě, a nebo se stala citlivou během života díky různým vlivům. Negativní dopad může mít slunce, vítr, chlad, špatná výživa, životospráva, nevhodné kosmetické přípravky, fyzická zátěž a v neposlední řadě stres. Obzvláště suchá pleť má tendenci se stát také citlivou.

Hlavně jednoduše

Možná se to nezdá, ale vsaďte na selský rozum a jednoduchý přístup. Nehledejme za čištěním citlivé pleti jadernou vědu.

Pokud vaše pleť vykazuje příznaky citlivé pleti, je nezbytné klást důraz na jednoduchost péče. V každém případě je nutné se vyhnout častému střídání produktů a naopak se držet těch přípravků, na které pleť reaguje dobře. Jakmile najdete vhodný produkt, držte se ho a jen občas zkuste vyhledat alternativu pro případ výpadku či nedostupnost.

Pokud zatoužíte po změně, nový produkt začleňujte velice opatrně. Je nutné být ostražitý, jak pleť reaguje, protože reakce nemusí přijít okamžitě. Jednoduše to znamená také vyhýbat se produktům, které obsahují příliš mnoho složek. Ostatně, to si můžete sama zkontrolovat na produktu či v popisu. Těžko se pak zjišťuje, na kterou z nich vaše pleť vlastně zareagovala. I zde platí, čím jednodušší složení, tím lépe pro citlivou pleť.

cisteni-pleti-citlive

Vybíráme Kosmetické přípravky

Bohužel s péčí o citlivou pleť je to často péče stylem pokus-omyl. Ale to co mají společné je, že je třeba používat šetrné produkty, ideálně na přírodní bázi či s přírodními složkami.

V obecné rovině platí, že se pokožka rychle přesušuje a tím pádem jsou pro vás nevyhovující čistící kosmetické přípravky s obsahem vody. Na čištění citlivé pleti jsou nejvhodnější hypoalergenní kosmetické přípravky na krémově-mléčné bázi. Za nevyhovující se považují čistící pěny a gely.

Produkty určené na odličování by neměly obsahovat mýdlo, alkohol, parfém, parabeny či jiné dráždivé látky. Naopak ideální jsou přírodní oleje, které šetrně vyčistí pleť od nečistot a zároveň ji nevysuší. Čistící vody a mléka vybírejte bez obsahu alkoholu, případně s velmi nízkým obsahem alkoholu. Vyhýbejte se také micelárním vodám a raději volte květové vody, případně jemné květinové vody s nízkým obsahem alkoholu. V dnešní době je na výběr opravdu nepřeberné množství.

V boji proti vysušování pomáhají přírodní másla, jako jsou například bambucké a kakaové, která uzavírají v pokožce hydrataci a tím neztrácí svou pružnost, hebkost a pokožka díky tomu nešupinkuje.

Vhodný je také mandlový olej, který snese i nejcitlivější pokožka miminek. Za sebe mohu doporuči silně vyživující avokádový olej. Lze zkrátka říct, že se doporučují přírodní oleje jako například konopný, šípkový nebo z granátového jablka. I u nich však platí, zkoušejte je postupně, opatrně a s respektem. Ať už kvůli alergiím nebo své síle dopadu na citlivou pokožku. Pokud vyhovují, dají se kombinovat.

Závěrem bych ráda doporučila Aloe vera, respektive gely, které mají všeobecně zklidňující účinky. Je možné ji používat jak čistou, tak produkty, které ji obsahují ve velkém množství.

Co se týče peelingu, nedoporučuje se na tento typ pokožky mechanický a už vůbec ne enzymatický. Používá se jemný peeling ze směsi přírodních jílů, oleje a vody za podpory jemné masáže pokožky.

Kosmetika nevyřeší vše

Jedním z nejrizikovějších faktorů vysušování pleti je její časté a dlouhé mytí, zejména pak horkou vodou. Stejně tak špatná skladba jídelníčku postrádající důležité vitaminy a živiny. Při potížích s vysoušením pleti je vhodné zařadit dostatek zdravých tuků a také potraviny s obsahem betakarotenu, vitaminu E a minerálů jako zinek, selen a jód. Myslete na to při čištění citlivé pleti a celkově, péči o ní.

Tyto látky a mnohé další naleznete v ořeších, semenech, za studena lisovaných olejích, tučných rybách, v mořských řasách, ovoci a zelenině. Výborné je drcené lněné semínko a panenský kokosový olej, který lze přidávat jak do jídla, tak používat přímo na kůži.

Zcela zásadní je dodržování pitného režimu, protože přesušená pleť může být známkou dehydratace. Doporučuje se vypít dva litry čisté vody denně minimálně a omezit konzumaci kávy i alkoholu.

Starat se o citlivou pleť je běh na dlouhou trať. Zklidníte ji, až když zjistíte, co jí škodí. Kromě kvalitní kosmetiky je potřeba dbát na minimalizaci stresových faktorů ve vašem životě a na životosprávu. To vše se odrazí na kvalitě, zdraví a vzhledu vaší pokožky.

4. DermoFuture - čištění kartáček  4. Ryor Aknestop čistící pěna  4. Ziaja Okurková micelární voda