Jak správně používat a nanášet řasenku

Jak správně nanášet řasenku?

Řasenka je neodmyslitelnou součástí kosmetické taštičky každé ženy. I tehdy, když po ránu nic nestíháte, je symbolem rychlého líčení univerzální BB krém a právě řasenka. Jste si ale jistá, že s ní zacházíte správně? Není to tak snadné, jak by se mohlo zdát.

V tomto návodu vás naučíme a provedeme krok za krokem, jak vyzrát nad uměním toho nejjednoduššího denního líčení v podobě řasenky.

A ano, hned jistě oponujete, že řasenka je přece velmi jednoduchý nástroj. Nejspíš si řeknete, že na jejím používání není co zkazit. Opak je ale pravdou. Jak tedy postupovat, abyste docílila krásných řas, kterými se pyšní modelky z časopisů?

Základem je správný výběr. Řasenek je mnoho typů a stejně tak i kartáčků. Liší se hustotou štětin i tvarem, může mít dokonce podobu malého hřebínku. Nebojte se zkoušet, který typ je ten pravý pro vás. Hlídejte si také datum spotřeby. Otevřená řasenka časem vysychá, neměly byste ji používat déle než 6 měsíců. Ideální je měnit ji každého čtvrt roku, i z hygienických důvodů, na kartáčcích se velmi rychle množí bakterie.

A než se pustíme do návodu, věděli jste, že řasenka a její historie sahá až do období 4000 let před naším letopočtem? Pokud ji používáte, řadíte se mezi významné ženy. Používala ji i Kleopatra, ženy ve starověkém Řecku i Svaté říši římské. Aktuálně je nejoblíbenějším produktem dekorativní kosmetiky na světě. Pojďme se ji společně naučit používat.

Otevřete řasenku a ještě předtím, než ji začnete nanášet na oči, otřete štětinky o okraj nádobky. Má to svůj důvod, jelikož se musíte zbavit žmolků, jež se vytvořili od doby, co jste se líčila naposledy. Hned poté začněte malovat. Barva na kartáčku totiž postupně zasychá, což by mohlo zhoršit výsledek, a to přece není naším cílem, že?

rasenka-nanaseni-magazin

1. Začněte spodními řasami

Když budete prvně líčit horní řasy, může se vám stát, že se řasenka otiskne na spodní stranu. Spodní řasy natřete jen jednou vrstvou barvy. Krouživým pohybem posunujte kartáček zleva doprava. Nebojte se i jiných odstínů řasenky, než je černá. Spodním řasám sluší často hnědá, ale také tmavě modrá nebo dokonce zelená. Vaší fantazii se meze opravdu nekladou.

Pak se soustřeďte na líčení horních řas. Ty pročesávejte kartáčkem shora dolů, opět ideálně krouživým pohybem. Nezapomeňte řasy namalovat z obou stran. Proč? Protože oči nemáte stále jen otevřené. Při mrkání a občasném přivření či zavření očí ukazujete přeci řasy z obou stran. Spodní stranu řas kartáčujte od kořínků směrem ven, takto docílíte tvaru oka podobného mandli. 

2. Správná technika

Řasy byste měly malovat správnými tahy. Zapomeňte na rychlost, správné líčení vyžaduje dlouhé a pomalé tahy kartáčkem. V žádném případě nepohybujte aplikátorem ze strany na stranu, řasy se pak slepí. Při líčení dejte přednost malému příručnímu zrcátku. Podržte ho lehce pod úrovní brady. Díky tomu se budete dívat dolů a snáz si nabarvíte i kořínky řas. Výsledkem pak bude dojem většího objemu a zatočení.

Někdy se při líčení stane nehoda. Odolejte pokušení rychle šmouhu setřít, ale raději vyčkejte. Až zaschne, umyjte ji s pomocí vatové tyčinky. Zaschlá barva půjde dolů rychleji a minimalizujete riziko dalšího rozmazání barvy po obličeji. 

3. Používáte kleštičky?

Kleštičky pomohou řasy lépe vytvarovat, což dodává očím smyslný pohled. I jejich použití má svá pravidla. Řasy tvarujte před nabarvením. Pokud postup obrátíte, řasy se začnou lámat a slepovat. Řasenku zvolte raději voděodolnou, pomáhá řasám udržet tvar.

4. Jak odstranit řasenku správně

Pokud omylem uděláte šmouhu jinde, než byl cíl, odstraňte ji vatovou tyčinkou s troškou masti. Krém barvu krásně uvolní a setře. Nezkoušejte se řasenky zbavit vodou, mohlo by to skončit katastrofou.

Večer se nezapomeňte odlíčit. Ráno byste jinak měli bolavé zarudlé oči a po dlouhodobém neodlíčení by se mohly objevit vážné zdravotní potíže hraničící až s oslepnutím!

Další rady

Kartáček vytahujte z tuby krouživým pohybem. Pokud jím v lahvičce pumpujete, zbytečně do ní vháníte vzduch, čímž urychlujete vysychání barvy. Přebytečnou barvu lehce otřete o okraj tuby, příliš mnoho barvy může řasy slepit. Nezapomeňte po každém použití kartáček očistit. 

 Tak co myslíte, zkusíte to zítra dle našeho návodu? Doufáme, že vám pomohl.