7 tipů, jak pečovat o své nehty

Proč vlastně pečovat o své nehty?

Co si budeme nalhávat, často si to ani neuvědomujeme, ale nehty jsou naší vizitkou nejen v osobní, ale i profesním životě. Upravené ruce a zdravé nehty o nás prozrazují hodně. A to stejné platí i pro nehty okousané a s oloupaným lakem, nedej bože nehty špinavé. A věděli jste, že jsou to právě nehty, které mimo jiné ukazují stav celého našeho organismu – jejich lámavost nebo bílé skvrnky mohou značit nedostatek vitamínů nebo jiných látek, které tělo potřebuje a přitom mu chybí. Napadlo vás někdy podívat se na své nehty z tohoto pohledu?

Pomocí našich rukou pracujeme, jíme, hladíme své blízké či nosíme nákup. Používáme je každý den, a proto je důležité se o ně pečlivě starat. A stejně tak, jako o ruce, si naši péči zaslouží i nehty. Pojďme si představit pár tipů, které vám pomohou se lépe starat o své nehty.

TLAČÍTKO-prohlédnout TLAČÍTKO-PÉČE-O-NEHTY

Doplňky pro zdravé nehty

Stejně jako naše tělo, i v případě nehtů ne potřebné myslet na doplnění konkrétních látek, jež podpoří jejich pevnost, pružnost a v neposlední řadě zdraví.

Vitaminy - pokud nezajistíme dostatek vitamínů pro naše nehty, hrozí jejich lámavost, štěpení spolu s velmi tenkou konstrukcí. Doporučujeme jíst ryby, obilné klíčky, játra, vejce nebo například slunečnicová semínka.

Vápník - lámavosti nehtů se vyvarujete díky konzumaci zeleniny, sezamových semen nebo mléčných výrobků. Obecně pak doporučujeme navýšit příjem vápníku v případě, že se vám nehty lámou.

Železo - člověka, jehož spotřeba železa je nízká, poznáte snadno. Má bledé, křehké, hrbolaté nehty. Jezte proto brokolici, špenát, oříšky, ovesné vločky nebo játra.

Jak pečovat o své nehty každý den

Pro to, aby byly nehty pevné a krásné, byste je měly podpořit každý den zdravou vyváženou stravou s dostatečným množstvím vitaminů a minerláních látek (jak jsem již zmínila, zejména potraviny bohaté na vápník a železo). Pokud jíte potravní doplňky, nepoužívejte kombinace minerálů a stopových prvků, jako např. vápník, zinek, hořčík, ale kupujte si každý zvlášť. Samozřejmostí je strava pravidelná, bohatá na celé spektrum aktivních látek prospěšných nejen pro tělo.

I kůžičky v okolí nehtů si zaslouží každodenní péči. Postačí je před spaním promazat olejem a poctivě masírovat. Nemáte-li speciální, použijte kvalitní panenský olivový olej. Můžete ho mít klidně vedle postele stejně jako krém na ruce. Budete překvapení, jak obyčejný olej podpoří zdraví a kvalitu nehtů a jejich okolí.

pece o nehty - tipy - clanek

Tipy pro péči o nehty

1. Hydratujte nehty i kůžičku v jejich okolí
Perfektním prostředkem, který udrží nehty i jejich okolí hydratované a zabrání vysušování, zatrhávání kůžiček a lámání nehtů, je obyčejná lékárenská vazelína. Pokud vám vazelína nevyhovuje a chcete najít vhodnou alternativu, můžete ji nahradit například ricinovým olejem bohatým na vitamin E nebo kuchyňským panenským olivovým olejem. Já osobně sázím na olej ricinový.

2. Při úklidu noste gumové rukavice
Je to často opomíjené pravidlo, přesto pamatujte - kdykoliv myjete nádobí, čistíte koupelnu nebo se staráte o své bylinky, vždy si vezměte gumové rukavice či jakoukoliv ochranu, které vaše ruce ochrání před nepohodou. Všechny tyto činnosti jsou pro nehty velkou zátěží, obzvlášť připočteme-li chemické přísady čisticích prostředků. A takový tip na závěr - pokud si před jejich obléknutím ruce namažete ruce krémem, můžete se těšit na ještě hebčí pokožku.

3. Sušte si ruce i nehty
Pokud se věnujete domácnosti či venkovním aktivitám, kdykoliv po umývání nádobí, sprše nebo návštěvě bazénu či koupačce v moři, vždy si pečlivě osušte rucenehty nejen na rukou ale i nohou. Zabráníte tak případnému šíření mykózy a dalším problémům.

4. Dejte si mléko a vajíčka - myslete na zdravou stravu
Pokud vám mohu poradit, zařaďte do svého jídelníčku denně sklenici mléka a vajíčko natvrdo. Zinek, který obsahují, je pro nehty blahodárnou živinou, která zlepšuje vzhled nehtů. Nedostatek zinku se projevuje bílými skvrnami na nehtech, které moc parády nenadělají, co myslíte?

5. Dopřejte si masáž nehtů
Možná tento postup neznáte, nicméně pokud vám mohu poradit, ve chvíli, kdy máte volné ruce, třeba při sledování filmu či o přestávce v práci, dopřejte si malou a přesto účinnou masáž prstů. Podpoříte tak prokrvení nehtového lůžka a urychlíte růst nehtu. Časem tento postup velmi oceníte.

6. Pilujte si nehty správně
Pokud chcete udržet nehty silné a pevné, je důležité dodržovat správný postup pilování. Málokdo jej zná, přesto jej vám představíme. Netahejte s pilníkem tam a zpátky, ale pilujte v jednom směru. Pro kvalitní pilování je tento postup zásadní. Nehty nepilujte po koupeli či sprše, kdy jsou změklé a náchylné k lámání. Naopak, v tuto chvíli je ostříhejte do obloučku.

7. Pozor na aceton a formaldehyd
Vybírejte si šetrné odlakovače, které neobsahují aceton ani formaldehyd. Tyto látky nehty vysušují a způsobují slábnutí a třepení. Namísto toho sáhněte po šetrném odlakovači založeném na bázi acetátu.

Shrnutí tipů, jak pečovat kvalitně o své nehty

  • každý den si masírujte a hydratujte kůži v okolí nehtu na rukou i nohou
  • zkracujte nehty nejlépe po koupeli, když jsou měkčí a poddajnější
  • kůžičku nikdy nestříhejte - pouze zastrkávejte směrem k lůžku
  • nehty stříháme na rukou do obloučku, nikoliv na rovno
  • minimálně jednou za týden si najděte čas na zkrácení nehtů
  • používejte odlakovač bez acetonu, je šetrnější k okolí nehtů
  • při vykonávání domácích prací si vždy nasaďte rukavice
  • nezapomeňte na své nehty ani na zahrádce